Måltidsekologprogrammet, 180 hp

Starttermin: Hösten 2019 (kommande)

Är du intresserad av mat och måltider, brinner du för klimat och miljö? Då ska du läsa Måltidsekologprogrammet. Med ett omväxlade och fritt yrke med fokus på måltid, miljö och klimat kan du göra skillnad och samtidigt göra världen lite bättre.

En man och en kvinna i kockkläder och en knippe grönsaker.
Anmälan öppnar 2019-03-15

Genom att fylla i min e-postadress ovan godkänner jag att ni använder och lagrar min e-postadress i syfte att påminna mig när anmälan öppnar, och att adressen därefter raderas. Skicka e-post till This is an email address om du vill bli borttagen från denna tjänst. Läs hela villkorstexten här

Behörighet

Grundläggande behörighet.

Miljöhot och klimatförändringar ger oss nya utmaningar inom många branscher, framförallt för de som har att göra med livsmedel och vår livsmedelsförsörjning. Måltidsekologprogrammet ger dig kunskap för att förstå och vara med och lösa dessa utmaningar i till exempel livsmedelsindustrin, dagligvaruhandeln och restaurangbranschen.

Måltidsprogrammet sträcker sig över många olika områden så som ekologi, jordbruk, miljö, hållbar utveckling, hälsa, gastronomi, toxikologi och mikrobiologi. Det första 1,5 året av programmet är förlagd till Campus Örebro och fokus ligger på naturvetenskapliga studier av livsmedelsproduktion och produktkvalitet. Under det andra och tredje året lär du dig om måltidens olika aspekter och den delen av utbildningen är förlagd till den kreativa miljön vid Campus Grythyttan. Livsmedelsutbildningen i Grythyttan ger dig kunskap i sinnesupplevelser av livsmedel och måltider, livsmedelshygien, livsmedelstekniker, tillagningsmetoder, värdskap samt planering och bedömning av måltider. Teoretiska studier varvas med praktiska övningar, till exempel genom samarbete med Kvinnersta naturbruksgymnasium.

Under utbildningen kommer du få chansen att knyta kontakter med framtida arbetsgivare genom studiebesök, projektarbeten och ett årligt Måltidsekologisk Forum. Möjligheterna att läsa kurser, göra fält- eller examensarbetet utomlands är stora. Studierna avslutas med ett examensarbete där du själv väljer inriktning mot miljövetenskap eller måltidskunskap och värdskap.

Utbildningsplan Måltidsekologprogrammet, 180 hp

Inom ramen för utbildningen rekommenderas studenten att läsa minst 90 högskolepoäng (hp) med successiv fördjupning, inom miljövetenskap eller måltidskunskap och värdskap som är utbildningens alternativa huvudområden. Huvudområde för examen avgörs genom studentens val av kurs för det självständiga arbetet under sista terminen. För alla studenter ingår 82,5 hp inom vardera huvudområde. Kurserna i programmet läses i den ordning som framgår under föregående rubrik.

Programmets första termin ger en mångvetenskaplig introduktion till området måltidsekologi med kompletterande kunskap från båda huvudområdena miljövetenskap och måltidskunskap och värdskap. De följande två terminerna introduceras en bred naturvetenskaplig bas till ämnesområdet utifrån ett evolutionsbiologiskt perspektiv. Studierna inbegriper ekologi, evolution, zoologi, botanik, fysiologi, toxikologi, näringslära, mikrobiologi, biokemi. Vidare studeras ekologisk hållbarhet med fokus på livsmedelsproduktionens konsekvenser för lokal och global miljö, så som klimat, markanvändning, bördighet, växtnäringsläckage, biodiversitet och ekosystemtjänster.

De följande två terminerna läser studenten kurser inom måltidskunskap och värdskap, ett huvudområde som vilar på tre kunskapsformer: teori/vetenskap, praktisk kunskap/yrkeshantverk samt estetiskt gestaltande. Här introduceras kunskaper i sensorik och förståelse av sinnesupplevelser av livsmedel och måltider. Under rubriken "mat och teknik" kopplas teoretiska kunskaper inom områdena matlagningskemi, fysik och näringslära till kunskap om hur livsmedel påverkas vid hantering, tillagning och förvaring. Här belyses också livsmedelshygienens centrala roll. En orientering ges om det för huvudområdet centrala begreppet för bedömning och planering av måltider i ett helhetsperspektiv, "de fem aspekterna": mötet, rummet, produkten, stämningen och styrsystemet. Dessutom belyses betydelsen av värdskap (hospitality) i mötet med gäster/kunder/konsumenter/brukare med flera intressegrupper i kommersiella och offentliga sammanhang såväl som i olika informationssammanhang.

Den sista terminens första hälft utgörs av två kurser inom miljövetenskap respektive måltidskunskap och värdskap, vilka läses parallellt för att underlätta ett mångvetenskapligt arbetssätt. I kurserna ska studenten tillämpa och syntetisera sina kunskaper från tidigare kurser i fallstudier, i diskussioner omkring livsmedelsrelaterade dilemman, i grupparbeten och i seminariediskussioner.

Programmet avslutas med 15 hp självständigt arbete inom något av utbildningens två alternativa huvudområden, vilket ger studenten möjlighet att ta ut examen med antingen miljövetenskap eller måltidskunskap och värdskap som huvudområde.

Behörighet: Grundläggande behörighet.

Antagningspoäng: Sök antagningsstatistik på uhr.se

Programmet ges: Höstterminen 2019

Studietakt: Heltid

Nivå: Grundnivå

Antal platser: 30

Urval: Betyg (60 procent av platserna) och resultat från högskoleprovet (40 procent av platserna).

Studieort: Örebro

Institution: Institutionen för naturvetenskap och teknik

Examen: Filosofie kandidatexamen

Undervisningsspråk: Undervisningen bedrivs normalt på svenska, men undervisning på engelska kan förekomma.

Efterfrågan på personer med en bred kunskap om mat, miljö och måltid blir allt större. Hos kommuner och landsting, inom livsmedelsindustrin, dagligvaruhandeln, restaurangbranschen och upplevelseindustrin ökar behovet av gedigen kompetens kring ekologi- och hållbarhetsfrågor i kombination med gastronomiska och kulinariska aspekter av måltider.

Som måltidsekolog kommer du att ha en viktig uppgift i omställningen till en hållbar framtid. Vanliga yrken är projektledare, inköpare, miljö- och hållbarhetsstrateg, kommunikatör, konsult, entreprenör eller kock. Livsmedelssystemet är centralt för en hållbar samhällsutveckling, det är ett snabbt växande område, en framtidsbransch med möjligheter till utvecklande, spännande och viktiga jobb i hela världen.

Gillar du jordbruk, har ett intresse för odling och vill kombinera den med mer kunskaper om hela kedjan från jord till bord så är denna utbildning något för dig. Är du engagerad i hur mat kan produceras hållbart, brinner du för djurvälfärd och frågor om hur vi kan producera kött hållbart, så kan du få möjlighet att fördjupa dig och få olika perspektiv på detta.

Har du gått på naturbruksgymnasium och vill fördjupa dina teoretiska kunskaper om livsmedelsproduktion men också vill följa maten till den hamnar på vårt bord och till och med i magen så har du hamnat rätt. Den vetenskapliga utgångspunkten för de produktionsinriktade kurserna är agroekologi som ger dig kunskaper om framtidens hållbara jordbruk.

En måltidsekolog som vill ha fokus på jordbruk kan jobba inom myndigheter som Länsstyrelsen eller intresseorganisationer som Hushållningssällskapen, KRAV eller LRF. Här behövs den unika och breda kompetensen som utbildningen ger för att lösa de komplexa utmaningar som livsmedelsproduktionen står inför.

Miljö, hållbarhet och hälsa är genomgående frågor under hela utbildningen och du får kunskap inom områden som miljö, ekologi, mikrobiologi och miljötoxikolog. Du får även gedigen kunskap inom frågor som rör en hållbar samhällsutveckling. Undervisningen har nära kopplingar till internationellt starka forskningsmiljöer inom områden som persistenta organiska miljögifter, miljöforensik, mikrobiologi och biomedicin.

Under hela studietiden tränas också generella färdigheter viktiga för att vara attraktiv för spännande och utvecklande jobb inom detta område, så som kommunikation, projektledning, entreprenörskap och innovation.  

Den första delen av programmet, ett och ett halvt år är förlagd till Campus Örebro och Institutionen för naturvetenskap och teknik. Därefter läser du på Restaurang och hotellhögskolan, vid Campus Grythyttan. Studierna avslutas med ett examensarbete där du själv väljer inriktning mot miljövetenskap, eller måltidskunskap och värdskap och då väljer du också campus.

Avståndet mellan Örebro och Grythyttan är 70 km och det är möjligt att pendla med buss (buss nr 802, 55 min) eller bil, men för ta del av atmosfär och studentliv på de olika campus är en flytt mellan platserna ett bra alternativ.

Avståndet mellan Örebro och Grythyttan är 70 km och det är möjligt att pendla med buss (buss nr 802, 55 min (http://www.lanstrafiken.se/). Samåkning i bil är också en möjlighet.

Många studenter väljer dock att flytta till Grythyttan under den tid som utbildningen pågår där för att för ta del av atmosfär och studentliv på de olika campus.

Terminstider för Örebro universitet hittar du på https://www.oru.se/utbildning/terminstider/   

Studierna för just Måltidsekologprogrammet börjar med en frivillig introduktionskurs veckan före terminsstart. Denna kursen är poänggivande (1,5 högskolepoäng) och ges parallellt med studentkårens välkomstaktiviteter. De studenter som läst introduktionskursen rekommenderar den varmt, då den ger en allmän introduktion till naturvetenskap, med repetition för en del och nya kunskaper för andra, men den ger också en bra introduktion till att läsa vid universitet, till exempel i studieteknik.

De kurser som ingår i Måltidsekologprogrammet är inom ämnet miljövetenskap: agroekologi, mat och miljö, fysiologi och produktkvalitet, livsmedelssystemets roll i en hållbar utveckling, mikrobiell diversitet i mat och miljö, miljötoxikologi, måltidsekologi och inom ämnet måltidskunskap och värdskap: sensorik och sinnesupplevelser, nordisk matlagning, den medvetna måltiden, livsmedelshygien, måltidskulturen i samhället, måltidsekologi. Den sista terminen av utbildningen skriver du dessutom ett självständigt arbete inom antingen miljövetenskap och måltidskunskap och värdskap.

Mer information om kurserna hittar du i respektive kursplan (https://www.oru.se/utbildning/kurs--och-utbildningsplaner/).

Under utbildningen kan du välja att läsa kurser vid universitet utomlands. Tidigare studenter har till exempel läst vid universitet på Island, i Hong Kong och i England. Vi har också kontakter med universitet i utvecklingsländer som gjort det möjligt för studenter att göra fältarbeten till sina examensarbeten som SIDA-finansierade ”Minor Field Study”.

Efter tre år får du en kandidatexamen inom antingen miljövetenskap eller måltidskunskap och värdskap. Det ämne du väljer att skriva ditt examensarbete avgör detta. Du får också ett ”Diploma Supplement” som preciserar den kompetens och de kurser du läst för att bli måltidsekolog. Med denna examen är det möjligt att få spännande och kreativa jobb inom näringsliv, offentlig förvaltning och intresseorganisationer, men du kan också välja att bygga på med en master vid till exempel Örebro universitet.

Till våra studievägledare kan du vända dig med frågor som rör ämnen, kurser, program och arbetsmarknad. Det kan till exempel vara frågor om behörighet, antagningspoäng, programmens och kursernas inriktning och innehåll, hur du lägger upp dina studier, examen med mera. Våra studievägledare kan även informera om tillgodoräknande, studieuppehåll samt studieavbrott. En studievägledare har tystnadsplikt.

Om du har frågor om boende, introduktionen eller vad du måste göra innan din studiestart, gå då in på sidan Välkommen ny student.

Studievägledare: Ulla Stenlund

Telefon: 019 303000 (växel)

E-post: This is an email address