Patrik Nilsson — Beverage Specialist, Shenzhen

Patrik Nilsson läste till sommelier och måltidskreatör på Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan vid Örebro universitet och tog examen 2014. Sedan dess har han jobbat över hela världen.
– Det har varit en otrolig resa, säger han.

Från Grythyttan har Patrik Nilsson tagit sig till många platser i världen. Redan under studietiden gjorde han praktik som vinspecialist i New York och fick prova mellan 50 och 100 viner dagligen.

– Utöver praktiken i årskurs två minns jag framför allt sommeliertävlingarna. Tillsammans med två kolleger var jag med i båda Rioja Sommelier Awards och SM i spansk vinkunskap. Därefter tävlade jag också själv i Robert Mondavi Diploma.

Den höga akademiska nivån vid Restaurang- och hotellhögskolan på Örebro universitet har varit en stor fördel.

– Vi lärde oss både att tänka kritiskt och skriva akademiskt, vilket jag har haft stor nytta av i mina vidare studier.

Efter New York och examen från Grythyttan jobbade Patrik Nilsson som assisterande huvudsommelier på ett hotellresort i Mauritius, där det fanns en vinkällare med drygt 30 000 viner. Sedan påbörjade han en MBA och flyttade till Amsterdam för att etablera en vinbar tillsammans med en kollega från Grythyttan. I samma veva bestämde han sig också för att slutföra sin påbörjade WSET Diploma, Wine & Spirit Education Trust, i London.

Idag studerar Patrik Nilsson mandarin vid Shenzhen University i Kina och utforskar samtidigt Sydostasiens mat- och dryckeskultur.

Han är också tvåfaldig svensk mästare i kaffeprovning.

– De kunskaper från utbildningen som jag har mest nytta av i mitt dagliga arbete handlar om hur vi kalibrerar smaker och dofter rent sensoriskt, berättar han.

Många av hans gamla kollegor från tiden i Grythyttan finns numera på toppositioner runt om i världen. Det är något som Patrik har haft stor hjälp av i sin karriär.

– De finns inte bara i hotell- och restaurangbranschen, utan också på stora marknadsföringsbyråer och vinimportbolag. Några har till och med valt att öppna egna restauranger och vinbarer.

Inom den närmaste framtiden ligger Patrik Nilssons fokus på den akademiska biten.

– Härnäst kommer jag att vilja doktorera inom mat och dryck, framför allt med inriktning mot sensorik. Någon gång i framtiden skulle jag dessutom vilja tillverka egen spontanjäst öl med frukter och bär.