”Analytisk kemi är lite som ett detektivarbete”

León Bock

Arbetsmarknaden för analytiska kemister ser ljust ut. ”Jag kommer att kunna jobba både inom industrin och på olika myndigheter, läroverk, sjukhus eller hos polisen”, säger León Bock.

León Bock valde Analysvetenskapligt program i kemi med inriktning mot forensik vid Örebro universitet och stortrivs.
– Jag älskar att vara i labbet, säger han.

Hur kom det sig att du valde Analysvetenskapligt program i kemi med inriktning mot forensik?

– Jag började faktiskt studera på kandidatprogrammet i kemi vid Uppsala universitet, men kände att det var lite för brett. Här i Örebro är utbildningen inriktad på analytisk kemi, vilket passade mig bättre. Analytisk kemi är den delen av kemi som analyserar det som andra tillverkar. Vi är lite som detektiver som slår sönder det som andra har skapat, för att ta reda på vad det är uppbyggt av.

Hur skulle du beskriva utbildningen?

– Förutom att den är inriktad mot just analytisk kemi tycker jag att det finns ett stort fokus på kunskap som kommer att vara relevant i arbetslivet. Vi lär oss mycket statistik och en viss sorts matematik, till exempel. Vi är mycket i labbet. Jag älskar det praktiska – det är lite pyssligt och man får tänka lite. Ingen dag är den andra lik.

Vad är det som är så roligt med just kemi?

– Det roligaste är nog detektivarbetet. Under en kurs i cellbiologi fick vi till exempel leka detektiver och försöka identifiera en bakterie genom att först låta den växa i en bakterieodling och sedan steg för steg försöka komma fram till vad det var för sorts bakterie. En annan gång skulle vi ta reda på arsenikhalten i räkor under en laboration. Det var väldigt intressant att få kombinera livsmedelskemi och analytisk kemi.

Hur är det att plugga i Örebro?

– Örebro universitet är ju ett lite mindre universitet, vilket innebär att du får en personlig kontakt med lärarna. Det ger en helt annan känsla än på ett stort lärosäte, här hälsar vi på varandra i korridoren. Studentlivet i Örebro är väldigt bra, det finns jättemycket aktiviteter och kårlivet är kanon. Örebro är en väldigt bra studentstad!

Hur ser arbetsmarknaden ut för den som läst Analysvetenskapligt program i kemi med inriktning mot forensik?

– Jag har fått höra att arbetsmarknaden för oss analytiska kemister ser väldigt bra ut. Det är en bred kemiutbildning och jag kommer att kunna jobba både inom industrin och på olika myndigheter, läroverk, sjukhus eller hos polisen. Till skillnad från en organisk kemist, som kanske framför allt kan jobba inom industrin.

Berätta om dina framtidsdrömmar!

– Just nu känns det som att jag skulle vilja doktorera inom analytisk kemi. Gärna här vid Örebro universitet, eftersom jag har fått ett sådant gott intryck av både lärarkåren och forskningsmiljön. Men först vill jag jobba lite inom industrin. Nu närmast har jag fått sommarjobb på Cambrex i Karlskoga.

Vad har du för tips till den vill gå Analysvetenskapligt program i kemi med inriktning mot forensik?

– Om du är noggrann och praktiskt lagd så är detta ett program för dig – noggrannhet är en av grundstenarna i analytisk kemi. Och när du börjar studera, se till att du lär dig formeln för standardavvikelse och en del grundläggande statistikgrejer, det är sådant som återkommer i varje kurs. Men stressa inte – programmet är upplagt på ett sätt som gör det väldigt enkelt att studera.

Text och foto: Anna Lorentzon