”Jag fick jobb som biolog i samma veva som jag tog examen”

Amra Fredholm står i ett labb på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg

"Lärarna gjorde det intressant att lyssna på teori vilket är något som kanske inte alltid är så roligt", säger Amra Fredholm.

Amra Fredholm läste biologi vid Örebro universitet och jobbar idag på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.
– Jag började läsa kemi, men upptäckte snabbt att det var biologi som var min stora passion.

Varför sökte du till Örebro universitet?

– Från början var jag intresserad av forensik. Det finns inte så många utbildningar i Sverige som har forensik inbäddat i programmet och därför var det självklart att jag skulle söka till Örebro universitet. En bidragande faktor var även att jag fick tillfälle att besöka universitetet och träffa studievägledaren. Jag tyckte att det verkade som ett trevligt ställe att studera på med ett fint campus. Såklart fick jag också upp ögonen för Örebro som stad – det verkade så härligt här.

Hur kom det sig att du valde att studera just biologi vid Örebro universitet?

– Jag började läsa Analysvetenskapligt program i kemi med inriktning mot forensik, men märkte snabbt att det egentligen var biologikurserna inom programmet som föll mig mer i smaken. Jag åkte sedan på en utbytestermin till Glasgow i Skottland där jag läste biologikurser. När jag kom hem valde jag att byta till Biologiprogrammet i stället. Det var enkelt att byta program mitt i terminen. Många naturvetenskapliga program innehåller snarlika grundkurser och därför kunde jag direkt hoppa in på termin två av Biologiprogrammet.

Vad är det bästa med Biologiprogrammet?

– De praktiska momenten var absolut det roligaste. Vi fick testa mycket själva under labbar och det var en härlig känsla att få vara med och bestämma själv. Vi fick till exempel göra en labb med kycklingben där vi skulle se hur benen vittrar sönder. Vi fick själva bestämma vilka vätskor vi skulle testa med. Lärarna gjorde det intressant att lyssna på teori vilket är något som kanske inte alltid är så roligt. De fångade verkligen ens uppmärksamhet och fick mig att tycka att komplicerade saker var intressanta och roliga.

Hur upplevde du arbetsmarknaden när du tog examen?

– Jag fick sommaranställning vid Universitetssjukhuset i Örebro precis när jag tog examen. Jag jobbade sommaren ut innan jag flyttade hem till Göteborg. När jag flyttat hem sökte jag heltidsjobb på Sahlgrenska sjukhuset där jag idag är fast anställd. Jag upplevde att det var lite tufft i början men jag fick ändå göra flera arbetsintervjuer och kände mig eftertraktad.

Vad är det roligaste med att arbeta som biolog?

– Att jag får vara delaktiga i hur arbetet kan utvecklas framåt. Det handlar just nu om att se till vad som kan förbättras och hur vi genomför förändringar på bästa möjliga sätt – det blir mycket detektivarbete. Dessutom är mitt jobb väldigt fritt på så sätt att jag får planera min dag och vara med och bestämma och tänka själv.

Vad har du för tips till blivande eller nuvarande studenter?

– Prova på! Det är aldrig fel att testa sig fram och se vad som passar just dig. Är du osäker på vad du vill plugga kan du alltid börja med att läsa kurser för att sedan hitta det du är intresserad av. Var inte heller rädd för att hoppa av ett program om det inte känns rätt. Jag bytte program och fann att det var biologi som var min passion.

Text: Vendela Greteling
Foto: Privat