Sara fick drömjobbet på Epiroc : ”Här finns stora möjligheter att utvecklas”

Sara Saidakhmatova utanför Epiroc.

Epiroc ligger i framkant när det gäller hållbarhet inom gruvindustrin och utvecklingen av batteridrivna maskiner, berättar Sara Saidakhmatova.

Sara Saidakhmatova fick flera jobberbjudanden när hon tog examen från programmet Högskoleingenjör, datateknik. Men när drömarbetsgivaren Epiroc hörde av sig tvekade hon inte.
– Jag är supernöjd med mitt yrkesval, säger hon.

Epiroc är ett svenskt företag som tillverkar borriggar och anläggningsutrustning till bland annat gruvindustrin. Epiroc har drygt 15 000 anställda globalt och kunder i över 150 länder. Epiroc är Örebros största privata arbetsgivare.

Här kan du läsa om programmet Högskoleingenjör, datateknik.

Berätta om ditt jobb på Epiroc!

– Jag jobbar som mjukvaruutvecklare i batteriteamet, vilket innebär att jag jobbar med att konvertera dieselmotorer till batterimaskiner. Mitt team består av fyra utvecklare och en testare. Varje morgon har vi möte och planerar dagen tillsammans. Vi programmerar, fixar buggar och bygger nya funktioner.

Hur är det att jobba som mjukvaruutvecklare?

– Jag är supernöjd och trivs jättebra, både med arbetsmiljön och med mina kollegor. Första året var jag konsult, men nu är jag anställd direkt hos Epiroc. Jag börjar känna mig mer och mer hemma som utvecklare.

Vad är det bästa med jobbet?

– Att du både får jobba självständigt och tillsammans med ditt team. Om du har ett problem som du inte kommer vidare med tar vi hjälp av varandra i teamet. När vi hittar en lösning på en svår utmaning – då blir man extra glad.

Hur ser arbetsmarknaden ut för högskoleingenjörer?

– Det finns ganska mycket jobb och jag tror att alla som jag pluggade med fick jobb direkt. När jag tog examen hade jag flera jobberbjudanden att välja mellan, både i Örebro och i andra delar av landet. Men Epiroc var mitt förstahandsval. Det är en av de största arbetsgivarna inom mitt område så det kändes självklart att tacka ja.

Hur var det att läsa till ingenjör vid Örebro universitet?

– Örebro som studentstad är lagom stort och har ett bra studentliv. Mina klasskompisar och jag hängde mycket på kåren. Vi hade stor hjälp av varandra under utbildningarna. Lärarna är också bra och kunniga – och de är snabba på att svara om man har frågor eller behöver hjälp. Jag uppskattade också att vi läste andra kurser än datateknik, som till exempel juridik och företagsekonomi.

Vilken nytta har du av din utbildning från Örebro universitet?

– Jag lärde mig mycket av de laborationer vi gjorde, till exempel om att jobba tillsammans i team. Vi lärde oss också flera olika programmeringsspråk, vilket gav en bred grund nu när jag jobbar med programmering och växlar mellan olika programmeringsspråk. Jag hade aldrig programmerat innan utbildningen, men upptäckte att jag tycker att det är jätteroligt.

Vad har du för tips till den som funderar på att läsa till högskoleingenjör inom datateknik?

– Var inte rädd, utan våga söka – särskilt om du är tjej! Gå på föreläsningarna, skaffa kompisar så att ni kan hjälpa varandra med studierna och se till att ha kul. Och hoppa inte av om du får en omtenta, jag fick massor av omtentor och tvekade efter första terminen, men jag är så glad att jag inte hoppade av. Du klarar det!

Hur ser du på framtiden?

– Jag ser fram emot att jobba kvar på Epiroc och utvecklas inom företaget. Här finns stora möjligheter att testa olika roller och arbetsuppgifter. Det känns bra att veta att man inte kommer att fastna. Det finns också möjlighet att jobba utomlands, så vi får se vad som händer. Kanske kommer jag att vilja läsa vidare och ta en master och forska i framtiden också.

Text och foto: Anna Lorentzon