”Att spela tillsammans med andra gör att du utvecklas som solist”

Jakob Henriques spelar gitarr.

”Det tar många år att lära sig ett instrument på hög nivå, så det gäller att vara ihärdig i sitt övande”, säger Jakob Henriques.

Jakob Henriques är klassisk gitarrist och ger konserter i både Sverige och utomlands. Han är också lärare på Musikhögskolan vid Örebro universitet.
– Jag lär mig mycket av att undervisa, säger han.

Berätta om din karriär som klassisk gitarrist!

– Jag erhöll mitt solistdiplom från Kungliga Musikhögskolan i Stockholm 1997 och har bland annat varit solist i Sveriges Radios Symfoniorkester två gånger. Jag har spelat mycket i en gitarrtrio under åren och gett konserter både internationellt i länder som USA, Ryssland, Italien och Schweiz och här hemma i Sverige. Jag har också vunnit internationella gitarrtävlingar och gett ut flera inspelningar. Nu i höst kan man höra mig i Sveriges Radio P1 i ett samarbete med den fantastiska sångerskan och sopranen Susanna Andersson.

Vad innebär det att du har en professionell karriär som musiker samtidigt som du undervisar?

– Det är viktigt, inte minst för att våra studenter märker att vi håller i gång vårt musicerande och vi kan bli någon slags förebild. Det innebär också att vi har lätt för att sätta oss in i studenternas situation. Vi har gått igenom allt de upplever, till exempel känslan av nervositet inför en konsert.

Hur är du som lärare?

– Jag är bra på att lyssna och försöker alltid välja musik i samråd med studenten. Det får inte vara för svårt och inte för lätt, studenten ska vilja spela och känna att det är kul. Att spela musik är som att tala ett språk. Det finns vissa oskrivna regler som man behöver följa, samtidigt som man behöver vara öppen för nya tolkningar. Jag bidrar med kunskap om teknik och interpretation så att de får en större palett, vilket ger fler uttrycksmöjligheter. Jag visar mina studenter hur de kan göra – sedan får de välja sin egen musikaliska väg.

Vad är roligast med att undervisa?

– När det går framåt för studenten, till exempel när jag kan hjälpa dem med tekniska lösningar och jag märker att de utvecklas. Jag lär mig själv så mycket av att undervisa också. Ingen spelar likadant, man hittar alltid nya fingersättningar och får nya musikaliska idéer.

Hur skulle du beskriva Konstnärligt kandidatprogram med inriktning mot kammarmusik vid Musikhögskolan på Örebro universitet?

– Det är en utbildning där kammarmusiken får ta stor plats och där du har många möjligheter att spela, både i individuella lektioner och i seminarier där du spelar tillsammans med andra. Just kammarmusikdelen är vi starka på vid Musikhögskolan i Örebro – här finns duktiga pedagoger som du bland annat möter vid seminarierna, där vi bollar idéer och diskuterar musiken tillsammans. Mina studenter brukar också välja att gå en kurs i gitarrensemble, vilket ger ännu mer tid att spela tillsammans med andra. Vi har en fantastisk konsertsal på Musikhögskolan och fina möjligheter att öva – våra studenter har tillgång till övningsrummen dygnet runt.

Vad har du för tips till blivande studenter?

– Håll i gång och öva, minst en timme per dag. Fokusera på tre, fyra stycken från olika epoker som du tycker om att spela. Behöver du bli bättre på notläsning kan det vara smart att öva på väldigt enkla stycken, som studiematerial för barn. Det är viktigt att knyta kontakter med andra musiker, det ökar chanserna att få jobb. Att spela med andra gör också att du utvecklas som solist, säger Jakob Henriques.

Text och foto: Anna Lorentzon

 Jakob Henriques är gitarrist och lektor vid Musikhögskolan på Örebro universitet. Han undervisar studenter som spelar klassisk gitarr och ackordspel på gitarr. Läs mer om Jakob Henriques.  

Här kan du läsa mer om Konstnärligt kandidatprogram, Inriktning Kammarmusik här.