”Lärarkåren vid Musikhögskolan i Örebro är en av Sveriges bästa”

Elias Gustavsson spelar på en marimba och Rasmus J Hansson på en vibrafon.

Elias Gustavsson spelar på en marimba och Rasmus J Hansson på en vibrafon.

Rasmus J Hansson och Elias Gustavsson har gått det konstnärliga kandidatprogrammet i musikalisk gestaltning med inriktning mot kammarmusik på Musikhögskolan vid Örebro universitet. Nu gör de internationell karriär med sin musik.

De har båda valt att läsa vidare och just nu går Rasmus ett masterprogram på Syddansk Musikkonservatorium i Odense i Danmark, och Elias går på Kungliga musikhögskolan i Stockholm.

Hur var det att studera på Musikhögskolan i Örebro?

– Övningsmöjligheterna var fantastiska, Musikhögskolan var öppen dygnet runt och det fanns alltid lediga rum där man kunde öva. Vi märkte ganska tidigt att vi gillade att jobba på samma sätt och kunde ha repetition på ett stycke I flera timmar, berättar Rasmus J Hansson.

Vad är det bästa med Musikhögskolan i Örebro?

– Lärarkåren vid Musikhögskolan i Örebro är en av Sveriges bästa när det gäller slagverk och piano. Jag vet inte hur många gästprofessorer som kom till oss, stämningen var fantastisk och vi kunde köpa in nya instrument och åka på turné. Det är dessutom den enda högskolan som har öppet dygnet runt så att man kan öva. Åren i Örebro var verkligen helt ovärderliga och enormt inspirerande.

I höstas vann ni första pris i den internationella tävlingen Italy Percussive Arts Society Web Contest. Berätta!

– Vår lärare Daniel Berg på Musikhögskolan i Örebro uppmuntrade oss att söka till tävlingar redan under studietiden, och sedan dess har vi spelat tillsammans och gett konserter som en duo. Förra hösten spelade vi in ett bidrag till den här tävlingen, och i somras fick vi veta att vi gått till final tillsammans med en duo från Mexiko och en från Japan. Det kändes verkligen superroligt att vinna!

Vad har åren på Musikhögskolan i Örebro betytt för era framgångar?

– De åren byggde i stort sett allting. Vi övade järnet även när vi gick på folkhögskola i Ljungskile tillsammans, men det blev en helt annan grej när vi kom till Örebro. Det var så bra stämning mellan all personal och studenterna, man tjoade och hejade på alla och det var så familjärt. Jag kan verkligen rekommendera Örebro, speciellt om man är driven och vet vart man vill med sina studier, säger Rasmus J Hansson.

Här kan du läsa mer om Rasmus J Hansson och Elias Gustavsson.

Text: Anna Lorentzon
Foto: Privat