”Jag har fått en grym bredd som musikproducent”

Michelle Amkoff sitter i en musikstudio med tekniska prylar runtomkring.

En utbildning mot musikproduktion och songwriting ger den spetskompetens man behöver för att kunna jobba i en professionell studio, säger Michelle Amkoff.

Michelle Amkoff har gått det konstnärliga kandidatprogrammet med inriktning mot musikproduktion och songwriting på Musikhögskolan vid Örebro universitet. Idag jobbar hon tillsammans med en av Sveriges bästa låtskrivare som skriver musik till artister som Robyn, Bruce Springsteen och Lana del Rey.

– Jag ringde upp honom och hade tur. Han letade just efter en assistent, och nu jobbar jag som inspelningstekniker och sköter det tekniska medan han skriver låtar.

Hur kom det sig att du började studera på Musikhögskolan i Örebro?

– Jag kommer från Umeå och läste musikproduktion på folkhögskola i Karlskoga. Det var mycket snack om Musikhögskolan i Örebro där och jag fick en väldigt bra bild av Örebro som en härlig storstad. Musikhögskolan känns seriös, det är en proffsig, gedigen miljö och man har tillgång till en stor studio dygnet runt. Det lät som en dröm – och det blev precis som jag förväntade mig, det var grymt!

Vad är det bästa med Musikhögskolan i Örebro?

– Det är så mycket som är bra, men en av de bästa sakerna är just själva huset som är Musikhögskolan. Det finns lokaler till allt, man kan sätta upp konserter och har tillgång till studion dygnet runt. Det är väldigt socialt och planlösningen gör att man träffas i fiket, i pentryn eller i krysset och får ett väldigt bra nätverk med alla sorters musiker.

Vad tycker du om utbildningen?

– Det är en väldigt bred utbildning som täcker mycket, och man kastas in i nya genrer och inriktningar som man kanske inte först hade tänkt sig. För mig var det väldigt givande. Jag har fått en grym bredd som producent och utbildningen gav en bra balans mellan teknik och kreativt låtskriveri. Vi lärde oss allt från att skriva och producera låtar på datorn till hur man bäst mickar upp instrument och använder hårdvara för att skapa det ljud man vill åt, och hur man går från en låtidé till färdig master. Man har stor frihet att själv lägga upp sin tid och det finns också tid för kreativt skapande.

Varför var det viktigt för dig att utbilda dig inom musiken?

– Det har betytt enormt mycket att kunna fördjupa sig inom alla området, på tre år hinner man verkligen nörda ned sig och fundera på saker. Det finns utbildningar där man lär sig att skapa musik på dator, men det hade inte räckt för att kunna få det jobb jag har idag. Då krävs kompetensen att kunna arbeta i en professionell studio med mixerbord och hårdvara, inte bara ett datorprogram. Och framför allt har jag träffat likasinnade som vill samma sak – och som inspirerar en att göra mer och bättre. Och vi har haft väldigt kul på vägen.

Vad har du för tips till andra som vill göra karriär inom musiken?

– Kämpa på och nöt på ditt eget hantverk. Sök kontakt med folk du vill jobba med eller skriva låtar till och våga ge det en chans. En utbildning mot musikproduktion och songwriting ger den spetskompetens man behöver för att kunna jobba i en professionell studio.

Text: Anna Lorentzon
Foto: Privat