”Måltidsekologens kompetens blir alltmer efterfrågad på arbetsmarknaden”

Alice Rasmussen i stadsmiljö.

"Både konsumenter och de stora livsmedelskedjorna förväntar sig att matproducenter jobbar seriöst med hållbarhetsfrågor", säger Alice Rasmussen.

Alice Rasmussen gick Måltidsekologprogrammet vid Örebro universitet och jobbar idag som hållbarhetschef inom köttindustrin.
– Mitt mål är att minska den miljöpåverkan vi bidrar med och på så vis vara med och skapa ett bättre samhälle, säger hon.

Hur kom det sig att du ville läsa till måltidsekolog?

– Jag jobbade som kock och var intresserad av miljöfrågor. Jag hittade Måltidsekologprogrammet när jag sökte på internet efter utbildningar som handlar om miljö och mat.

Hur var det att studera på Måltidsekologprogrammet?

– Det var jätteintressant! Vi lärde oss om alla aspekter av måltiden, genom hela livsmedelskedjan – från jord till bord. Jag upplever att vi både fick en väldig bredd och en spetskompetens. För mig som jobbat inom restaurangbranschen var det mest spännande med allt som var nytt i biologi, men framför allt tycker jag om att det var så varierat. Ena dagen handlade det om lyxig restaurangmat i Grythyttan och nästa dag fick vi gräva i jorden och odla bönor i Kvinnersta.

Vad tycker du om Örebro universitet och Örebro som studentstad?

– Jag älskar verkligen Örebro och både universitet och staden är jättetrevliga. Örebro är lagom stort, man kan cykla överallt, det var lätt att hitta bostad och det finns ett väldigt fint centrum. Jag tycker att åren i Örebro var den bästa tiden i livet och jag skulle gärna flytta tillbaka till Örebro någon gång.

Vad hade du för mål med utbildningen?

– Min plan var att öppna en egen restaurang eller ett kafé med ekologisk inriktning, men under utbildningens gång kände jag mer och mer att jag ville jobba inom industrin. Här kan ganska små förändringar göra stor skillnad.

Hur lätt var det att få jobb efter utbildningen?

– Jag tillhör andra kullen av måltidsekologer som tog examen vid Örebro universitet och jag upplever att jag ofta fick förklara för arbetsgivare vad det innebär att vara måltidsekolog, vilken kompetens vi har och vad vi kan bidra med. Men det är nog enklare idag. Jag startade min karriär på Anticimex där jag hjälpte företag med bland annat med matsäkerhetsfrågor, sedan flyttade jag till Kungshamn för att arbeta som kvalitets- och miljöingenjör på Orkla innan jag fick jobb som kvalitets- och hållbarhetschef på Nybergs Deli i Stockholm, där jag är nu.

Vad innebär det att jobba som kvalitets- och hållbarhetschef?

– Jag är helhetsansvarig för kvaliteten på alla våra produkter, vilket innebär att jag säkerställer att vi lever upp till alla kvalitetskrav som finns, både enligt lag och från våra kunder. Jag sätter mål och följer upp dem. Just nu håller vi på att anställa en person som ska ta över ansvaret för kvalitetsfrågorna, vilket innebär att jag kommer att vara hållbarhetschef på heltid. Det är en ganska bred roll, men mycket handlar om att jobba målstyrt för att effektivisera produktionen och att hitta lösningar på hur vi ska minska på onödigt slöseri. Just nu bygger vi en helt ny fabrik och då vill vi skapa en fabrik som har så liten miljöpåverkan som möjligt. Det kan handla om att ha solceller på taket och att till exempel optimera transportflödena. För mig är det viktigt att vara med och påverka och göra det bästa möjliga för att vi ska vara ett hållbart alternativ.

Hur ser framtiden ut för måltidsekologer?

– Jag ser verkligen en ljus framtid för måltidsekologer. Idag förväntar sig både konsumenter och de stora livsmedelskedjorna att vi som producenter jobbar seriöst med hållbarhetsfrågor. Det duger inte längre att bara prata om det. Och det handlar inte bara om koldioxidutsläpp, utan också om hur man hanterar avfall, att hitta lösningar för förpackningar eller att ta fram vegetariska alternativ. Det är komplexa frågor som kräver att man har en trygg utbildning. Måltidsekologens kompetens blir alltmer efterfrågad. Vill man jobba med mat är Måltidsekologprogrammet klockrent.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Att jag har möjlighet att vara med och skapa ett lite bättre samhälle. Det känns verkligen meningsfullt att jobba mot målen i Agenda 2030. Att få vara en del i något som är större än mig, vårt företag och till och med större än Sverige. Hela världen jobbar mot samma hållbarhetsmål – det är häftigt att få vara en del av det.

Text: Anna Lorentzon
Foto: Privat