Statistik – ett verktyg för att beskriva verkligheten

Johan Andersson

Johan Andersson från Södertälje valde Statistikerprogrammet vid Örebro universitet i första hand efter tips från vänner. Han ser statistik som ett sätt att visa hur saker hänger ihop och beskriver det som att lägga ett pussel utan att ha sett den färdiga bilden.

Varför sökte du Statistikerprogrammet?

– Jag har alltid varit road av siffror och vill se hur saker och ting hänger ihop. Statistik har en förklarande förmåga och kan användas för att beskriva verkligheten. Det är som att lägga ett pussel utan av veta hur det ska se ut. Jag sökte Statistikerprogrammet i Örebro i första hand eftersom att universitetet ligger bra till geografiskt och några av mina vänner rekommenderade mig att söka hit.

Vad är det bästa med programmet?

– Statistik är väldigt intressant och användbart inom de flesta yrken.

Beskriv Örebro universitet med tre ord.

– Framåtsträvande, inkluderande och naturnära.

Vad tycker du om studentlivet i Örebro?

– Det är enkelt att ta sig runt Örebro på ett bekvämt sätt – både med cykel och buss. Men det bästa sättet att uppleva Örebro är från cykelsadeln. Jag löptränar en del , därför är Markaspåret som ligger nära universitetet en favorit. För den som gillar nattklubbar finns det gott om alternativ.

Vad har du för framtidsplaner?

– Efter min kandidatexamen är planen att göra en utbytestermin i England där jag vill läsa historia*. I framtiden vill jag gärna arbeta som analytiker inom transport och logistik.

Tips till blivande studenter?

– Engagera er under studietiden. Det är lätt att bli ”insnöad” i sin egen sektion under introduktionen. Om du går med i en förening eller jobbar ideellt på Kårhuset får du möjlighet att träffa folk från andra sektioner och samtidigt förgylla både din egen och andras tid vid universitetet.

*Fotnot: Funderar du på utbytesstudier? Ta i så fall kontakt med en studievägledare för att höra om vilka möjligheter du har på ditt program.  Läs mer om utbytesstudier.