"Systemvetare behövs i arbetslivet"

Filip Mood.

Engagemang, innovation och studentliv är tre ord som beskriver Örebro universitet, enligt Filip Mood.

Filip Mood från Linköping valde Örebro universitet i första hand. Han är nöjd med sin utbildning och ser ljust på möjligheterna att få jobb efter studietiden.
– Systemvetare behövs i arbetslivet och är man aktiv i studentlivet, träffar företag och vågar ta för sig så kommer det att ordna sig med arbete, säger han.

Varför sökte du till Systemvetenskapliga programmet?

– Jag sökte utbildningen eftersom jag ville komma i kontakt med IT-branschen, men samtidigt vill jag inte bara sitta och programmera. Min utbildning känns som det klockrena valet med en bra blandning mellan programmering, metoder och projektledartänket.

– Mitt förstahandsval föll på Örebro eftersom jag sökte till vårterminen och insåg att Örebro universitet startar systemvetenskapliga programmet både till våren och till hösten. Jag tror att detta är en fördel för universitetet, men även för oss studenter eftersom vi får chansen att träffa nya  människor hela tiden.

Vad är det bästa med ditt program?

– Blandningen mellan programmering och metodarbete. Det gör oss attraktiva på arbetsmarknaden eftersom vi får ett brett kunskapsspektrum. Dessutom är lärarna väldigt engagerade i våra studier. Det känns inte jobbigt att ställa några extra frågor i samband med en tuff tentamen eller uppgift.  De vill oss det bästa och att vi ska lyckas med studierna.

Beskriv Örebro universitet med tre ord.

– Engagemang, innovation och studentliv.

Vad tycker du om studentlivet i Örebro?

– Studentlivet är fantastiskt! I och med att universitetet och Handelshögskolan tar in nya studenter både höst och vår innebär det att vi har introduktion för nya studenter varje termin. Det  är väldigt roligt. Utöver introduktionen genomförs aktiviteter med företag, utekvällar på campus, mässor och sportevenemang – det finns alltid något för alla att göra. 

Vad har du för framtidsplaner?

– Jag har valt att arbeta samtidigt som jag studerar och har därmed fått en inblick i vad jag vill jobba med i framtiden. Efter examen funderar jag på att läsa vidare. Jag vill arbeta som IT-konsult eller projektledare. Man kan såklart jobba som det även utan att läsa ännu mer, men personligen lockas jag av att fortsätta att plugga.

– Systemvetare behövs i arbetslivet och är man aktiv i studentlivet, träffar företag och vågar ta för sig så kommer det att ordna sig med arbete. 

Tips till blivande studenter?

– Var delaktig i introduktionen för nya studenter och studentlivet. I och med att jag inte är från Örebro är introduktionen det ett bra sätt att få nya vänner och se staden samtidigt som man har roligt. Ett tips kan vara att försöka programmera lite innan du börjar på utbildningen. Jag gjorde inte det – och det har gått bra ändå – men vill man ha ett litet försprång så är det ett bra tips.