”Systemvetenskap är så mycket mer än bara programmering”

Molly Petersson i Novahuset, där systemvetarna finns.

Molly Petersson valde att plugga till systemvetare vid Örebro universitet.

Molly Petersson läser Systemvetenskapliga programmet vid Örebro universitet och drömmer om att jobba kreativt med projektledning och utveckling i IT-branschen.
– Jag gillar att utbildningen är bred och att vi lär oss mycket så mycket mer än bara programmering, säger hon.

Hur kom det sig att du valde Systemvetenskapliga programmet vid Örebro universitet?

– Det är en väldigt bred utbildning, man pluggar inte till ett enda yrke utan till en hel bransch. Det finns väldigt många olika möjligheter och dessutom är det lätt att få jobb – särskilt som kvinna i IT-branschen.

Hur är det att studera till systemvetare?

– Jag tycker att utbildningen erbjuder en väldigt bra blandning av många olika saker. Vi lär oss att programmera i många olika program, men också om hur människor fungerar – och om samspelet mellan människa och system. Dessutom har vi kurser om projektledning och design, vilket är väldigt roligt. Sista terminen jobbar vi med systemutvecklingsprojekt, vilket innebär att man får möjlighet att göra ett uppdrag åt ett företag och hjälpa till att utveckla ett projekt under en hel termin.

Måste man vara superintresserad av programmering för att gilla utbildningen?

– Jag hade faktiskt inte något stort intresse för programmering eller IT innan jag började, och jag trivs ändå jättebra. Det är en fördel att tycka om människor, ha många idéer och vara kreativ, så att man kan komma på bra idéer till nya system och applikationer. Jag är framför allt intresserad av ”framsidan”, alltså hur ett dataprogram eller en applikation ser ut och fungerar för användaren, så jag tycker till exempel att det är väldigt kul att designa och skapa sina egna grejer med UX-design.

Hur är studentlivet i Örebro?

– Studentlivet är superbra! Man kan engagera sig precis hur mycket som helst och jag har valt att vara aktiv i vår sektion, Sesam. Det innebär att jag är med och arrangerar introduktionen för nya studenter, sittningar och studentpubar. Jag får lära känna folk från hela universitetet.

Vad tycker du om Örebro som studentstad?

– Jag har vuxit upp i Örebro och jag trodde att jag kände alla här. Men att vara student på Örebro universitet har nästan varit som att lära känna en helt ny stad. Universitetet och campus är som en ministad i staden – helt annorlunda. Det är väldigt roligt!

Hur ser du på framtiden?

– Vi hör ofta att det är företagen som får jaga oss i stället för tvärtom, så det verkar finnas gott om jobb. Jag tänker att jag vill börja jobba med programmering när jag tar examen, men på sikt hoppas jag kunna jobba som projektledare, med design eller verksamhetsutveckling.

Text och foto: Anna Lorentzon