11 tips för att välja rätt utbildning

En student sitter i en datorsal med en robot i famnen

Det är inte lätt att veta vad man ska plugga. Här har vi samlat 10 tips på hur du kan tänka när du ska hitta rätt utbildning för dig.

1. Vad är du intresserad av? 

Utgå alltid ifrån dig själv och vad du är intresserad av. Du ska inte plugga det någon annan säger åt dig att plugga. Du ska läsa den utbildningen du är intresserad av. 

2. Vad är du bra på?  

Tänk igenom vad du är bra på. Vilket ämne tycker du är roligast och vilket har du lättast för i skolan? Har du svårt att komma på själv vad du är bra på? Fråga dina kompisar och din familj. Det ämnet du är bra på i skolan kan vara det ämnet du vill plugga på universitet eller högskola. 

3. Var kan du tänka dig att bo? 

Det finns högskolor och universitet över hela Sverige. Så fundera på om du vill flytta eller kanske plugga i din hemstad? Vill du bo i en mindre stad där studentlivet påverkar staden mycket eller i en större stad där studentlivet inte är en lika stor del?  
 
På UKÄ:s hemsida hittar du alla universitet och högskolor i Sverige. Utgå från den listan och välj ett universitet eller en högskola i en stad du tror att du skulle trivas och se vilka utbildningar de har. Det kan kännas läskigt att flytta till en helt ny stad, men du kommer att träffa nya vänner via din utbildning. 
 
Här kan du se alla universitet och högskolor i Sverige. 

4. Är du behörig?  

När du funderar på vad du vill plugga ska du alltid kolla upp om du är behörig att komma in på utbildningen. Du måste till att börja med ha grundläggande behörighet. Det har du om du har fullständiga betyg från gymnasiet, komvux eller folkhögskola. Sedan har många utbildningar även särskilda behörighetskrav, som betyder att du måste ha läst vissa gymnasiekurser för att du ska vara behörig till utbildningen.
 
Här kan du läsa mer om vad som gäller kring behörighet.

5. Räcker dina betyg för att komma in?

Vilka antagningspoäng du behöver för att komma in på en utbildning avgörs av hur många som söker den. En populär utbildning har alltså högre antagningspoäng. Det finns antagningsstatistik från tidigare år för alla utbildningar på UHR. Men kom ihåg att det inte är säker att det är samma antagningspoäng när du söker som det var året innan. Du kan också skriva högskoleprovet och förbättra dina chanser att komma in på den utbildningen du vill.

Här kan se antagningsstatistik från tidigare år.

6. Gå på utbildningsmässor och förbered dig innan. 

Ska du gå på en utbildningsmässa? Se till att förbereda dig innan genom att läsa på om de olika universitet och högskolor du kan tänka dig att plugga på. Kolla upp vilka som har den utbildningen du är intresserad av. På det sättet blir ditt besök mer effektivt och du får ut mer av mässan. 
 
Läs mer om Saco studentmässa som arrangeras i Stockholm och Malmö 
Läs mer om Kunskap & Framtid som arrangeras i Göteborg 

7. Vad vill du inte jobba med?  

Är det svårt att veta vad du vill jobba med? Då kan det vara lättare att veta vad du inte vill arbeta med. Rensa bort de ämnen och program som leder till jobb du vet att du inte är intresserad av. Då har du färre utbildningar att välja på och ditt val blir enklare. 

8. Hur ser arbetsmarknaden ut? 

Du ska alltid välja en utbildning du är intresserad av. Men innan du väljer en utbildning är det bra att se över hur lätt det är att få jobb efter examen. Kanske är det någon utbildning som lättare ger jobb det du är intresserad av? 

9. Fokusera på vad du vill göra efter utbildningen 

Din utbildning pågår i tre till fem år, men sedan ska du jobba fram till pension. Ett tips är därför att du läser på hur det är att jobba som psykolog, sjuksköterska, ekonom eller vad du vill arbeta med innan du väljer att plugga till det. Välj inte utbildning för att det verkar roligt att plugga, välj utbildning för att det verkar roligt att jobba med det efter examen.  
 
På Framtid.se kan du läsa på om cirka 2 000 olika yrken. 

10. Prata med en studievägledare 

Om du har frågor om utbildning kan du prata med en studievägledare. Om du går på gymnasiet kan du prata med studievägledaren på din skola, eller så pratar du med en studievägledare på universitetet eller högskolan du är intresserad av att plugga på. Du kan fråga om behörighet, antagningspoäng, om specifika program eller annat som har med studierna att göra. 
 
Här kan du kontakta en studievägledare på Örebro universitet

11. Gör ett test 

Det finns flera olika test för att se vad du ska plugga och jobba med. Ta inte ett sådant test som en sanning på vad du ska plugga. Gör ett för att få hjälp med att börja tänka vad som är rätt utbildning för dig. 
 
Gör Örebro universitets test här.