”Vi har en väldigt nära kontakt med våra studenter”

Ida Flink.

"Som student vid Örebro universitet har du stora möjligheter att vara med i våra olika forskningsprojekt", berättar Ida Flink.

Ida Flink forskar om smärta, stress och sömn. Hon har skrivit sex böcker om sin forskning – både populärvetenskapliga och böcker som används som kurslitteratur. Hon undervisar och handleder studenter på Psykologprogrammet vid Örebro universitet.

Ida Flink är docent, forskare och legitimerad psykolog.

Här kan du läsa mer om Idas forskning.

Berätta om din forskning!

– Min forskning handlar om hur man kan förstå och behandla ohälsoproblem som har att göra med smärta, stress och sömn. Jag brinner särskilt för smärta som främst drabbar kvinnor, som endometrios och vulvodyni.* Jag började forska om smärta lite av en slump, eftersom min handledare för examensjobbet när jag gick Psykologprogrammet var smärtforskare. Vi gjorde ett projekt om katastroftankar kring förlossningssmärta, som ledde till att jag fick erbjudande om att börja forska.

Hur ser vardagen ut för en forskare och lärare på Örebro universitet?

– Dagarna är väldigt varierande. När jag är på plats på universitet är det ofta ganska strukturerat med möten, undervisning och handledning av studenter. Jag har också dagar när jag själv fyller på mina kunskaper och deltar i konferenser, på nätverksdagar eller föreläsningar med andra forskare. Som forskare jobbar vi mycket i grupp. Varje projekt har en egen grupp som jobbar tillsammans, där det också ingår doktorander och studenter som hjälper till och bidrar till forskningen.

Vad är det bästa med att möta studenter?

– Det engagemang och driv som våra studenter har – och viljan att försöka förstå. Jag blir ofta imponerad av hur pålästa många studenter är och hur aktivt de tar till sig kunskap. Jag tycker framför allt om att möta studenter som handledare eller i mindre grupper och vid seminarier, där man kan ha en dialog och få till en kommunikation. Jag lär mig ofta mycket av studenterna också och uppskattar att höra vad de tänker och tycker om olika saker. Jag hoppas att de tycker att jag är engagerad och nyfiken.

Varför ska man läsa psykologi vid Örebro universitet?

Om man är nyfiken på att förstå människor och hur man kan förändra beteenden i olika riktningar – och i förlängningen också samhället – så är det en bra idé att läsa psykologi.

– Psykologyrket är ett framtidsyrke som erbjuder en bredd av möjligheter. Förutom att jobba med behandling kan du även arbeta inom andra områden, till exempel i skolan eller som chef. Du kan jobba med att förebygga psykisk ohälsa och främja hälsa, fördjupa dig inom katastrofpsykologi  – alltså hantera reaktioner vid kris och katastrof – och du får verktyg att ta dig an stora utmaningar som klimatfrågan. Som student vid Örebro universitet har du dessutom stora möjligheter att vara med i våra olika forskningsprojekt – det är värdefullt både för dem och för oss. Vi har en väldigt nära kontakt med våra studenter!

Vad är ditt bästa tips till mig som student?

– Ta vara på din nyfikenhet! Följ dina intressen och lusten att lära, det är viktigare än att läsa exakt varje ord i kurslitteraturen – och det kommer också att göra studierna lättare. Ta vara på de chanser som ges!

Text: Anna Lorentzon
Foto: Ulla-Carin Ekblom

*Endometrios innebär att det finns livmoderslemhinna eller celler som liknar livmoderslemhinna på andra ställen än inuti livmodern. Ett vanligt symptom är att ha mycket ont i samband med mens.

Vulvodyni kallas ibland också vestibulit och innebär att de små, ytliga nerverna i slidöppningens slemhinna blivit överkänsliga. Det leder till att det gör ont i underlivet i samband med sex.

Källa: 1177

Faksimil ur Nerikes allehanda

Anlitas som expert

Här berättar Ida Flink om de nya riktlinjerna för behandling av vestibulit som hon har varit med och tagit fram.

Skrivmaskin

Krönikor i Nerikes Allehanda

Ida Flink är en av tio forskare vid Örebro universitet som också skriver krönikor i Nerikes Allehanda.