This page in English

Forskningsprojekt

MicroSens - Förbättra smakuppfattning genom att ändra oral mikrobiota

Om projektet

Projektuppgifter

Projektstatus

Pågående

Kontaktperson

Jana Jass

Forskningsämne

Forskningsmiljöer

MicroSens.

Smak påverkar människors hälsa genom våra matval. Smaksinnet minskar med ålder, sjukdom och mediciner vilket kan leda till att intresset för mat går förlorat, vilket så småningom påverkar hälsa och välbefinnande. Olika smaker detekteras av smakreceptorer som ligger i smaklökar på ytan av vår tunga. Det finns dock ett komplext lager av mikrober i munnen och på tungan i form av en biofilm. Dessa mikrober ligger i anslutning till smakreceptorerna och de hjälper till att metabolisera maten vi äter genom att producera ämnen som kan påverka vår smakupplevelse. Således kan vår smak påverkas av den orala mikrobiotan.

MicroSens-projektet syftar till att avgöra om vi kan ändra smaken genom att ändra mikroberna i munnen och på tungan, med målet att förbättra smaken. Projektet involverar en tvärvetenskaplig grupp för att identifiera mönster och konstruera prediktiva modeller av oral mikrobiota för att förbättra smakupplevelsen och uppmuntra hälsosam kost.

Forskningsstudie: Förbättra smakuppfattning genom att ändra oral mikrobiota

“Mat och hälsa”: https://www.oru.se/strategiska-satsningar/mat-och-halsa/

Nyhetsartikel: Bättre smak och aptit med hjälp av bakterier

Finansiärer

  • Örebro universitet

Samarbetspartners

  • Alba Cuecas,