Systemmedicin
Om gruppen
Gruppuppgifter
Kontaktperson
Forskningsmiljöer
Gruppens huvudsakliga forskningsområde är systemmedicin, med ett särskilt fokus på hur metabolomik kan tillämpas inom biomedicinsk forskning och relaterad integrativ bioinformatik. Mer specifikt intresserar vi oss för att identifiera sjukdomssårbarheter kopplade till olika metaboliska fenotyper och de underliggande mekanismer som kopplar samman dessa sårbarheter med utvecklingen av specifika sjukdomar eller andra samtidiga eller ytterligare sjukdomstillstånd, s.k. komorbiditeter. En fördjupad förståelse för metaboliska fenotyper hos både sjuka och friska personer är avgörande för en individualiserad vård. I huvudsak har forskargruppen hittills forskat på fettleversjukdom som inte orsakas av alkohol och metaboliska komorbiditeter vid psykossjukdomar, samt genomfört studier av tidiga metaboliska störningar som föregått immunförmedlade inflammatoriska sjukdomar, specifikt typ 1-diabetes och celiaki.
Professor Matej Orešič var också initiativtagare till det populära open source-projektet MZmine, vilket resulterat i en mjukvara för behandling av metabolomikdata vilken fått stor spridning. Vi hoppas fortsatt kunna bidra till projektet med nya metoder.
Forskningsprojekt
Pågående projekt
- Blodbaserad metabolomik för att förutsäga svårighetsgrad och patient prognos vid traumatisk hjärnskada (meTBI)
- Human exposure to per- and polyfluoroalkyl substances? Role of the gut microbiome and bile acid metabolism in mediating impact (PFASgut)
- Lipid pathways en route to islet autoimmunity and type 1 diabetes
- LipidNET- Pan-European Network in Lipidomics and Epilipidomics?
- LITMUS
- Metabolomic and Proteomic markers staging progression to type 1 diabetes in autoantibody positive children