Läkarprogrammet vid Örebro universitet arbetar med problembaserat lärande (PBL) som pedagogisk modell. Den enskilde studenten tar ett stort ansvar för sitt eget lärande och tränas i att självständigt söka och värdera sina kunskaper, samt värdera sin kompetens. Under läkarprogrammet stimuleras studenten att utveckla såväl sina kunskaper som sin professionalitet mot en positiv syn på den framtida läkarrollen och en beredskap för det framtida läkaryrket.
Kunskapssökandet i ett problembaserat lärande utgår från arbete i en s.k. basgrupp, där en grupp om ca 8 studenter tillsammans bearbetar "problem", oftast i form av fallbeskrivningar av patienter eller komplicerade biomedicinska processer. Studenterna i gruppen identifierar själva frågeställningar utifrån fallet och söker lösningar och nya kunskaper, under stöttning av handledare.
Stimulerar till källkritik
En viktig del i att utvecklas mot en självständig, lärande individ är att ständigt värdera de källor till kunskap som används. Inom PBL finns därför ingen fastställd kurslitteratur, utan studenterna använder sig av litteratur från en föreslagen litteraturlista, samt av andra, valfria källor. Inte sällan har studenterna i en och samma basgrupp hittat fakta i olika källor, vilka ibland ger olika budskap. Därmed stimuleras studenterna till källkritik och utmanas i sin förståelse av sin nyfunna kunskap av de andra gruppmedlemmarna.
Basgruppen hålls samman under en hel termin för att sedan upplösas. På så sätt kommer studenterna under programmet att få erfarenhet av att ingå i olika grupper, vilket förbereder dem för arbete i t ex vårdlag.
Föreläsningar främst som inspiration
Förutom basgruppsarbetet erbjuds även fältstudier, laborationer, projektarbete/PM, seminarier, träning i Tränings- och simuleringscentrum, verksamhetsförlagd utbildning samt föreläsningar som resurser för lärandet.
Föreläsningarna, som endast förekommer i begränsad utsträckning, har som huvudsakligt syfte att inspirera studenterna, att beskriva nya forskningsrön och även belysa och introducera nya eller komplicerade områden.