Institutionen för naturvetenskap och teknik

Högskoleingenjör, Industriell design och produktutveckling

Vi vill redan nu hälsa dig varmt välkommen till Örebro universitet och vårt program! Vi har tre spännande år framför oss och vi hoppas att du ska trivas med oss och studentstaden Örebro.

Dina första programkurser är:

  • Solidmodellering och ritteknik
  • Algebra och analys

Klicka här för utbildningsplan och programinformation

Nedan finner du kort information inför starten av programmet och första kurserna. Annan viktig information kommer du att få första dagen när programmet introduceras.

Först när du har registrerat dig på första kursen får du tillgång till BB Learn, Örebro universitets digitala lärplattform. Varje kurs du läser kommer att ha en kurssida där vi lägger upp studiehandledningar, föreläsningsanteckningar, gruppindelningar och annan information. BB Learn innehåller också en meddelandefunktion för kommunikation mellan kursdeltagare, så det är viktigt att du får tillgång till BB Learn före kursstart. Du når dina BB-sidor via Studenttjänster. Om något skulle krångla hjälper vi dig när vi träffas!

Vilka böcker behöver du?
I kursplanen hittar du alltid vilka böcker som du behöver för varje kurs. När du är registrerad finns dina kursplaner på Studenttjänster. Här kan du söka fram dina kursplaner och ta reda på vilken obligatorisk litteratur som gäller för just dina kurser.

Jag önskar dig hjärtligt välkommen!

Med vänliga hälsningar,
Christer Korin, programansvarig

Bild på tre studenter och en laptop

Behöver jag köpa en ny dator?

Alla mjukvaror som används i utbildningen finns att tillgå i datorsalarna på campus. Det är också bra att ha sin egen laptop. Om du använder egen dator exempelvis till att ta anteckningar, skriva redovisningar och skapa presentationer spelar det ingen roll vilken typ av dator du har, Windows, Linux eller Mac. Däremot finns det inom teknikområdet en del speciella programvaror som används i kurserna och som kräver Windows som operativsystem om du vill göra en egen installation.

Miniräknare

Vilken miniräknare behöver jag?

Det finns inte någon generell rekommendation gällande miniräknare, men det fungerar bra med en miniräknare av den typ som du använde på gymnasiet. På vissa tentor tillåts inte användning av avancerade symbolhanterande räknare.

Programansvarig

Patrik Karlsson

Befattning: Universitetslektor Organisation: Institutionen för naturvetenskap och teknik

Profilsida: Patrik Karlsson

E-post:

Telefon: 019 303689

Rum: T2275

Patrik Karlsson

Christer Korin

Befattning: Universitetslektor Organisation: Institutionen för naturvetenskap och teknik

Profilsida: Christer Korin

E-post:

Telefon: 019 303082

Rum: T2260

Christer Korin

Studievägledare

Anna Wärn

Befattning: Studievägledare Organisation: Institutionen för naturvetenskap och teknik

Profilsida: Anna Wärn

E-post:

Telefon: 019 301478

Rum: T1112

Anna Wärn

Ett läsår består av totalt 40 veckor (20 veckor/termin), omfattande 60 högskolepoäng (30 högskolepoäng/termin). Mellan höst- och vårtermin finns inget jullov utan terminerna löper direkt efter varandra.

Du hittar ditt schema via Studenttjänster när du är registrerad. Schemat är preliminärt och kan ändras med kort varsel. Ta därför för vana att alltid kolla ditt schema varje dag så det inte blivit ändringar i tid eller lokal eller att föreläsningen flyttats.

Programschema
Schemat för ditt program söker du fram på schema.oru.se. Skriv programmets namn i sökrutan (du behöver inte skriva hela namnet) och välj sedan rätt årskurs. Observera att det under augusti kan finnas schemaposter kvar som berör de studenter som startade året innan dig (t.ex. omtentor).

Kursschema
Du kan söka fram ett enskilt kusschema via schemasök. Du kan via avancerad sök sammanfoga flera kursscheman om det är så att du läser andra kurser än de i den föreslagna studiegången för ditt program.

Till varje kurs behöver du införskaffa kurslitteratur. Du kan köpa kurslitteraturen ny eller begagnad. Kurslitteratur finns även på Universtitetsbiblioteket att låna eller läsa på plats men det är en begränsad lånetid vilket gör att det oftast är bra att ha köpt sin egen litteratur så den finns tillgänlig under hela kursens gång. Obligatorisk litteratur behöver du alltid ha.

När kursen startar får du mer information om kurslitteratur men det är alltid bra att ha koll på litteraturen innan och det är bra att ha (den obligatoriska) litteraturen redan vid kursstart.

Du hittar kurslitteraturen för kursen i kursplanen (en del böcker kommer att användas under flera kurser i din utbildning). Kursplanen söker du fram med hjälp av kursnamn eller kurskod via kursplanesök. Det är den senaste kursplanen som gäller (det kan innebära att det står olika år på olika kursplaner, så länge du väljer den senaste har du valt rätt).

Lite längre upp på den här sidan ser du vilken kurs/vilka kurser som du läser först på ditt program, det vill säga de första fem-tio veckorna på utbildningen.

När du har registrerat dig på din första kurs kommer du åt BB Learn, universitetets digitala plattform. Logga in med ditt ORU-konto på Studenttjänster och klicka dig in på Blackboard.

Under "Kurser" kommer du åt plattformen för respektive kurs du ska läsa.

Under "Organisationer" hittar du ditt programs BB-sida. Via denna sida får du information som riktar sig till alla årskurser på din utbildning, bland annat information från programansvarig och studievägledningen.

Villl du tillgodoräkna tidigare kurser? Kontakta studievägledare via This is an email address!