Universitetslektor/universitetsadjunkt i naturvetenskapernas och teknikens didaktik

Tidsbegränsad anställning
Heltid
Ansök senast
Ansök

Ref nr: ORU 2.1.1-03007/2025

Vi söker en universitetslektor/universitetsadjunkt i naturvetenskapernas och teknikens didaktik för ett vikariat om ett år vid Institutionen för naturvetenskap och teknik.

Lärare och forskare

Ämnesområde

Ämnesområdet för anställningen är naturvetenskapernas och teknikens didaktik.

Bakgrund

Anställningen syftar till att förstärka bemanningen och bredda kompetensen inom naturvetenskapens och teknikens didaktik vid institutionen. Vi söker därför dig som är beredd att med engagemang medverka i och utveckla våra lärarutbildningskurser inom naturvetenskap och teknik. Vi ser gärna sökande med bred ämnesmässig och didaktisk kompetens inom teknik och de naturvetenskapliga ämnena biologi, fysik och kemi men även med kompetens inom miljövetenskap. Vidare är det även önskvärt med erfarenhet av undervisning inom det som internationellt betecknas STEAM (Science, Technology, Engineering, Arts, Mathematics), det vill säga ämnesintegrerad undervisning inom naturvetenskap, teknik/ingenjörsvetenskap, bild och matematik. Vi söker framför allt någon med erfarenhet av undervisning mot förskola och yngre skolåren (f-6) samt med erfarenhet från handledning av självständiga arbeten inom lärarutbildningen.

Denna anställning är utlyst som universitetslektor/universitetsadjunkt. Det innebär att om det inte finns någon sökande som uppfyller kraven för behörighet som lektor är vi öppna för att anställa en kvalificerad person som uppfyller behörighet och bedömningsgrunder för adjunkt.

Arbetsuppgifter

Som universitetslektor ägnar du din arbetstid åt både undervisning på samtliga nivåer och forskning, samt därtill hörande samverkan. I arbetsuppgifterna ingår förutom undervisning, forskning och samverkan även utvecklingsarbete, administration och kompetensutveckling. Undervisningen omfattar dessutom handledning, examination, kursutveckling, planering och utvärdering.

Som universitetsadjunkt ägnar du huvudsakligen din arbetstid åt undervisning inom utbildning på främst grundnivå samt därtill hörande samverkan. En universitetsadjunkt ska även bidra till universitetets utveckling.

Den huvudsakliga arbetsuppgiften inom tjänsten är undervisning inom förskollärar- och lärarprogrammens kurser i naturvetenskap och teknik. I arbetsuppgifterna ingår undervisning, handledning, examination, utvecklingsarbete, administration och samverkan med det omgivande samhället. Undervisningen omfattar också kursutveckling, planering och utvärdering och bedrivs i form av föreläsningar, gruppövningar, litteraturseminarier, laborationer och exkursioner. Undervisningen är huvudsakligen upplagd kring teman och frågeställningar kring vardagliga företeelser och integreras med bild- och formskapande.

Arbetsuppgifterna utgörs företrädesvis av undervisning på grundnivå.

Behörighet

Behörig att anställas som universitetslektor är den som dels visat pedagogisk skicklighet, dels har avlagt doktorsexamen inom för anställningen relevant ämnesområde eller har motsvarande vetenskaplig kompetens eller någon annan yrkesskicklighet som är av betydelse med hänsyn till anställningens ämnesinnehåll och de arbetsuppgifter som skall ingå i anställningen.

Behörig att anställas som universitetsadjunkt är den som visat pedagogisk skicklighet och avlagt examen på lägst magisternivå (eller motsvarande) inom relevant område. Annan teoretisk kompetens i kombination med relevant erfarenhet från ämnesområdet kan prövas motsvara magisterexamen.

Bedömningsgrunder

Vid Örebro universitet grundas lärandet i vetenskap och beprövad erfarenhet och utgår från universitetspedagogisk och didaktisk forskning och reflektion. Vid anställning av lärare prövas såväl vetenskaplig som pedagogisk skicklighet och dessa ska ägnas lika stor omsorg. I prövningen ska meriter från samverkan med det samhälle som universitetet är en del av också värderas, liksom nationell och internationell erfarenhet och mobilitet. Lärare ska ha förmåga att informera, att samverka med det omgivande samhället och att verka för nyttiggörande av universitetets forskning. Dessutom prövas den sökandes lämplighet.

Vetenskaplig skicklighet (gäller för anställning som universitetslektor)

Den vetenskapliga skickligheten ska visas genom självständiga forskningsinsatser och fortsatt vetenskaplig publicering efter doktorsexamen. Även etablering i forskarsamhället samt erfarenhet av planering, administration och ledning av egen forskning ska tillmätas betydelse.

Pedagogisk skicklighet

Vid Örebro universitet sammanfattas pedagogisk skicklighet i kategorierna pedagogiskt förhållningssätt, förverkligandet av pedagogiskt förhållningssätt samt professionell utveckling som lärare. Den sökandes pedagogiska meriter dokumenteras enligt Örebro universitets mall för pedagogisk portfölj och relaterar tydligt till Örebro universitets pedagogiska grundsyn.

Den pedagogiska skickligheten för en universitetslektor ska visas genom varierade insatser i utbildning såsom planering, genomförande, utvärdering och uppföljning av undervisning samt av handledning och examination. Den sökande ska kunna redogöra för sina pedagogiska utgångspunkter och ställningstaganden, ha förmåga att reflektera över den egna pedagogiska utvecklingen och lärarrollen. Den sökande ska även ha bidragit till utveckling av pedagogisk verksamhet.

Den pedagogiska skickligheten för en universitetsadjunkt ska visas genom tidigare meriter från undervisning eller liknande lärsituationer. Den sökande ska även kunna redogöra för hur ett vetenskapligt förhållningssätt tillämpas i undervisningen.

Lämplighet

Med lämplighet avses att den sökande ska uppvisa sådana personliga egenskaper som krävs för att fullgöra de aktuella arbetsuppgifterna, kunna samverka med övrig personal och bidra till utveckling av verksamheten.

Övriga bedömningsgrunder

Erfarenhet av undervisning inom lärarutbildningen med inriktning mot förskollärare och mot yngre åldrar är av stor vikt, särskilt inom teknik och naturvetenskap. Erfarenhet av handledning av självständiga arbeten är också meriterande.

Det är meriterande om den sökande har kompetens och forskningsintressen inom naturvetenskapernas och teknikens didaktik. Arbetsuppgifterna kräver god förmåga att kommunicera, både skriftligt och muntligt, på svenska. Vi fäster stor vikt vid hög närvarograd och eget ansvarstagande i verksamheten.

Information

Anställningen är 100 % eller enligt överenskommelse, under ett år med eventuell möjlighet till förlängning. Tillträde i augusti 2025 eller enligt överenskommelse. Örebro universitet tillämpar individuell lönesättning.

Närmare upplysningar om anställningen lämnas av prefekt Henrik Olsson, 019–30 12 36 e-post: henrik.olsson@oru.se eller enhetschef Ingrid Ericson Jogsten, 019-30 12 09, e-post: ingrid.ericson@oru.se.

Vid Örebro universitet förväntar vi oss att alla medarbetare är öppna för utveckling och förändring, tar ansvar för sin egen arbetsinsats och kvalitet, visar engagemang att samverka och bidra till utveckling samt visar respekt för andra genom ett konstruktivt och professionellt förhållningssätt.

Örebro universitet arbetar aktivt med lika villkor och jämställdhet och för att vår arbetsmiljö ska präglas av öppenhet, tillit och respekt. Vi värdesätter de kvaliteter mångfald tillför verksamheten.

Ansökan

Du gör din ansökan på vår hemsida genom att klicka på knappen "Ansök".

En komplett ansökan ska innehålla följande elektroniska dokument:

  • Ett personligt brev med motivering till hur du kan bidra till universitetets fortsatta utveckling
  • CV med relevant beskrivning av samlad kompetens
  • Pedagogisk portfölj (enligt Örebro universitets riktlinjer)
  • Vetenskaplig portfölj (för anställning som universitetslektor)
  • Publikationslista (för anställning som universitetslektor)
  • Kopior av relevanta betyg/intyg som styrker behörighet och krav

Endast handlingar skrivna på svenska, engelska, norska eller danska kan bedömas.

Mer information för dig som sökande hittar du på vår Lediga-jobb-sida: https://www.oru.se/jobba-hos-oss/lediga-jobb/information-for-dig-som-sokande-och-sakkunnig/

Sista ansökningsdag är 2025-05-12. Välkommen med din ansökan!

Då vi i samband med den här rekryteringen redan har gjort våra val vad gäller externa samarbetspartners och marknadsföring undanber vi oss kontakt med rekryteringsföretag och annonssäljare.

Enligt Riksarkivets föreskrifter måste vi arkivera en omgång ansökningshandlingar exkl. publikationer i två år efter att tillsättningsbeslutet vunnit laga kraft.