Databaser
Med databaserna når du bland annat artiklar och vetenskapliga publikationer. Du kan även söka på ämne eller typ av innehåll.
När du använder databaserna kan du i regel förfina och specialisera sökningarna med avancerade söktekniker. På så sätt kan du få fram material som är relevant för det ämnesområde du undersöker.
Rekommenderade databaser inom medicin
-
Cochrane Library
Cochrane är en organisation som gör systematiska översikter inom medicin. Cochrane Library samlar resurser som är relevanta för evidensbaserad vård och forskning relaterad till detta.
-
PubMed
Innehåller referenser och abstracts till publikationer inom medicin och hälsa. Täcker delar av livsvetenskaperna, beteendevetenskaperna, kemi och bioteknik.
-
SveMed+
Referenser till nordiska artiklar inom medicin, odontologi, hälso- och sjukvård, arbetsterapi, omvårdnad och fysioterapi. Från och med januari 2020 uppdateras inte längre SveMed+ med nytt material.
-
Svensk MeSH
Databas med svenska översättningar av de ämnesord, sk MeSH-termer (Medical Subject Headings) som används i bland annat PubMed.
Övriga databaser inom medicin
-
American Physiological Society
Tidskrifter inom fysiologi utgivna av American Physiological Society.
-
BMJ Journals
Tidskriftspaket inom medicin.
-
Cambridge Core
Tidskrifter inom främst samhällsvetenskap, naturvetenskap och humaniora. På plattformen finns även tillgång till ett fåtal e-böcker.
-
Cinahl with Full Text
Omfattande databas för hälso- och sjukvårdsområdet.
-
ClinicalKey Student
Över 300 e-böcker med klinisk inriktning, liksom även bilder och filmer. På grund av återkommande problem avråder vi tills vidare från inloggning med ORU-konto. För att använda tjänsten kan du skapa ett separat personligt konto och logga in med det. Se information nedan.
-
Cochrane Interactive Learning
Cochrane Interactive Learning är en lärresurs om att göra systematiska litteraturöversikter. Resursen är uppdelad i moduler, där du steg för steg går igenom arbetsprocessen. Du behöver ha ett personligt konto för att använda tjänsten (se info längre ner)
-
Complete Anatomy
App för anatomi i 3D. Särskild registrering krävs för användning, följ instruktionerna i detaljbeskrivningen.
-
Karger
Huvudsakligen medicinska tidskrifter, utgivna av förlaget Karger.
-
Medicinhistoriska databasen
Medicinhistoriska databasen innehåller dokument som på olika sätt belyser den medicinska och sociala situationen i Sverige under de senaste 250 åren.
-
MEDLINE (EBSCO)
Referenser till publikationer inom medicin- och omvårdnadsområdet.
-
MEDLINE (Ovid)
Referenser till publikationer inom medicin- och omvårdnadsområdet.
-
Nature Journals
Tidskrifter från Nature. Tillgång till ett begränsat antal tidskrifter.
-
PEDro
Abstracts och referenser till forskning inom området fysioterapi. Täcker bland annat systematiska översikter, randomiserade studier och clinical practice guidelines.
-
PsycInfo
Omfattande bibliografisk databas inom psykologi och angränsande områden.
-
PTSDpubs (tidigare PILOTS)
Bibliografisk databas över internationell forskning om posttraumatiskt stress-syndrom (PTSD). Databasen har bytt namn och hette tidigare PILOTS.
-
Science Direct
Ämnesövergripande tidskriftspaket från förlaget Elsevier.
-
Scopus
Ämnesövergripande referensdatabas med citeringsindex.
-
Svensk medicinalhistorisk bibliografi (Medorg)
Referenser till artiklar, utredningar, betänkanden med mera inom området svenskt medicinalväsen. Databasen omfattar perioden 1663-1967.
-
Trip
Söktjänst för evidensbaserade, fritt tillgängliga, resurser. Systematiska översikter, kliniska riktlinjer, originalartiklar och annat material som har klinisk relevans.
-
Web of Science
Omfattande bibliografisk databas som består av ett flertal internationella citeringsindex.
-
WHO IRIS
WHO:s digitala bibliotek. Här finns fulltexter respektive referenser till WHO:s publikationer från 1950 och framåt.
-
Wiley Online
Ämnesövergripande tidskriftspaket.