”På Restaurang- och hotellhögskolan får du verktyg att förändra branschen”

Erik Jönsson och Olivia Petré.

I Grythyttan kretsar nästan allt kring måltiden, berättar Erik Jönsson och Olivia Petré.

Vill du vara med och förändra hotell- och restaurangbranschen i en mer hållbar riktning? Läs om två studenter som stormtrivs på programmet Kulinarisk kock och måltidskreatör på Restaurang- och hotellhögskolan vid Örebro universitet.

Läs mer om programmet Kulinarisk kock och måltidskreatör på Restaurang- och hotellhögskolan vid Örebro universitet.

– Om du har ett gediget matintresse som du vill utveckla och leva ut under tre år är Restaurang- och hotellhögskolan helt rätt plats. Har du dessutom ett friluftsintresse är det perfekt, säger Erik Jönsson.

Han går tredje året på programmet Kulinarisk kock och måltidskreatör och upptäckte sitt stora intresse för mat redan på hemkunskapen i högstadiet. Men föräldrarna tyckte att han skulle välja naturvetenskapsprogrammet på gymnasiet.

– De sa att om intresset håller i sig kan jag välja Grythyttan efter gymnasiet. Jag började faktiskt läsa till civilingenjör på Lunds universitet, men att sitta still och vara på möten är inte min grej. Jag hade hört mycket gott om Grythyttan, så då hamnade jag här istället, berättar han.

”RHS i Grythyttan har den bästa utbildningen”

Att det blev just en universitetsutbildning och inte en yrkesutbildning är inte en slump.

– Kockyrket är både tufft och slitsamt. Att ha en kandidatexamen öppnar fler dörrar och är ett sätt att säkra upp framtiden för mig själv. Jag får en bredare kunskap som gör att jag kan jobba inom livsmedelsindustrin och andra näringar i branschen också, säger Erik Jönsson.

För kurskamraten Olivia Petré har matintresset funnits med sedan barnsben. Det stärktes under gymnasietiden, då hon blev vegan.

– Jag insåg att det inte fanns lika goda alternativ för mig som vegan och började laga väldigt mycket mat. Det var då jag utvecklade mitt kreativa sinne och intresse för mat.

När hon sedan jobbade utomlands väcktes nyfikenheten på andra länders matkultur.

– Jag tänkte att om jag lägger så här mycket energi och känsla på att äta och laga mat vill jag ta det ett steg vidare. Jag hade hört att RHS i Grythyttan är den bästa utbildningen och jag lockades också av att det är en universitetsutbildning, eftersom jag tror att det ger ett bredare spektrum av hela branschen, säger hon.

Ger verktyg att skapa en hållbar restaurangbransch

Och varken Erik eller Olivia ångrar sina val. Skogspromenader, fiske, skidåkning och klättring i Bergslagens vackra dalar och berg skapar livskvalitet. Det sociala livet blir också väldigt speciellt på en liten ort som Grythyttan.

– I vanliga fall kanske man jobbar på veckorna och träffar vänner på helgen. Här umgås vi mycket närmare och bjuder hem varandra på middag fem dagar i veckan. Du lagade mat igår – kom hem till mig imorgon så käkar vi frukost tillsammans, berättar Erik Jönsson.

– Alla pratar om mat och nästan allting kretsar kring måltiden, den blir ett väldigt naturligt sätt att föra samman människor. Jag kan gå fram till nästan vem som helst och fråga om den vill komma hem till mig på middag. Det finns en väldigt fin gemenskap här, säger Olivia Petré.

De tycker att alla som vill vara med och skapa en hållbar restaurangbransch ska söka till Restaurang- och hotellhögskolan vid Örebro universitet.

– Du kan förvänta dig så mycket mer än en ren kockutbildning. Du blir extremt mångsidig i din kunskap och får verktyg att förändra branschen, säger Erik Jönsson.

Text: Anna Lorentzon
Foto: Olivia Petré