Planera dina studier

Illustration av en lista med rutor att bocka av.

Att studera vid universitet ställer stora krav på förmågan att strukturera, planera och genomföra dina studier på egen hand. Det kräver motivation, självdisciplin och koncentration, och det är därför viktigt att göra en studieplanering för att lyckas med studierna. På den här sidan får du stöd för att komma igång med termins- och veckoscheman.

För att göra en bra planering krävs att du vet vad du ska göra och när det ska göras. Ta för vana att inför varje kurs läsa igenom kursplan, kursguide och schema. Här finns mer information om de viktigaste dokumenten som rör dina studier [Länk till Viktiga dokument-sidan]

Terminsplanering

Börja med att göra en terminsplanering för att få en överblick av hur terminen kommer att se ut. Det kan du naturligtvis göra i din digitala kalender men föredrar du papper så finns det en mall nedan som du kan skriva ut. Du kan också hämta färdiga utskrifter i Infocenter eller hos Funka.

Så här kan du göra en terminsplanering:

  • Fyll i när kurser och delkurser börjar och slutar
  • Fyll i datum för tentor och sista anmälningsdag
  • Fyll i andra deadlines, exempelvis för inlämningsuppgifter
  • Fyll i andra viktiga händelser, som sociala aktiviteter och resor

Med ett terminsschema blir det tydligt hur terminen kommer att se ut, när det passar bra att tacka ja till arbete och när det kanske inte passar att resa bort. Det blir också tydligt när det är dags att förbereda dig inför nästa kurs och exempelvis skaffa den kurslitteratur som behövs.

Veckoplanering

Studier på heltid motsvarar en 40-timmars arbetsvecka. Inom ramen för 40 timmar ska schemalagda undervisningsmoment som föreläsningar och seminarier samt den tiden du använder för självstudier rymmas. Ett tips för att få kontroll, upprätthålla motivation och undvika stress är att arbeta med veckoscheman. Ett veckoschema ska vara så detaljerat som möjligt och innehålla både studier och privatliv.

Skriv ut någon av de mallar som finns nedan, alternativt hämta utskrivna veckoscheman i Infocenter eller hos Funka.

Så här arbetar du med ditt veckoschema:

  • Skriv in alla schemalagda aktiviteter, som föreläsningar, tentor och deadlines.
  • Skriv in privata händelser, som sociala aktiviteter, träning eller extrajobb.
  • Planera in självstudiepass. Ange exakt vad du ska göra på dessa pass exempelvis ”läs kapitel 7 i Sociologins teoretiker” eller ”renskriv anteckningarna från föreläsningen i måndags”.
  • Lägg in pass för repetition, gärna korta pass i slutet av varje dag för att repetera det du har gjort under dagen.
  • Lägg in pauser, måltider och tid för återhämtning.
  • Planera in en fast tid i slutet av vecka för att göra veckoplaneringen för veckan efter.