Annas kemikunskaper hjälper polisen att lösa brott

Anna Karlsson Tufuga i Polismyndighetens uniform.

"Arbetsmarknaden ser väldigt bra ut, det finns goda utsikter att få jobb", säger Anna Karlsson Tufuga.

Som forensisk handläggare på Polismyndigheten utgör Anna Karlsson Tufugas expertkunskaper en viktig pusselbit i brottsutredningar.
– Jag möter nya utmaningar varje dag, säger hon.

Hur kom det sig att du sökte till Analysvetenskapligt program i kemi med inriktning mot forensik?

– Jag har alltid tyckt att det är spännande med brott och brottsutredningar, det är ett intresse som nog väckts av olika filmer och tv-serier. Jag valde mellan Analysvetenskapligt program i kemi och Kriminologiprogrammet. Jag hade ganska lätt för kemi på gymnasiet och tyckte att det här verkade mer intressant. Allt handlar ju om kemi – när man väl börjar tänka på det ser man kemi i allt, från luften vi andas till hårfärg och maten vi äter. Analysvetenskapligt program i kemi med inriktning mot forensik är en unik utbildning som bara finns på Örebro universitet.

Vad tyckte du om utbildningen?

– Den handlade mycket mer om kemi än vad jag hade trott, det var jag kanske lite förvånad över. Det var ganska tufft emellanåt, men också jätteintressant. Vi läste även biologi, rättsjuridik, statistik och miljörätt. I forensiken hade vi bland annat laborationer där fick analysera miljöprover eller ta reda på hur mycket narkotika som fanns i ett blodprov.

Hur var det att plugga på Örebro universitet?

– Jag tycker väldigt mycket om Örebro universitet. Det är lagom stort och har ett bra campusliv med fina studiemiljöer, bra mat och bra boenden i närheten.

Vad jobbar du med idag?

– Jag är handläggare på forensiska sektionen hos Polismyndigheten i Örebro och sitter i polishuset mitt i stan. Vi hanterar nya ärenden och material som kommer in. Det innebär att jag ger forensisk rådgivning om vilka undersökningar som ska göras på ett visst material och att jag fungerar som sakkunnig tillsammans med en kriminaltekniker. Det är ganska brett och kan handla om allt från grova brott till enklare frågeställningar. När en patrull eller kriminaltekniker kommer in med material börjar jag med att skapa mig en bild av vad som har hänt, vad det handlar om för material och vad vi ska göra med det. En del skickas vidare för DNA-analys till laboratorium och en del analyserar vi själva. Sedan kan resultatet användas i utredningen eller under en rättegång.

Vad är det bästa med att jobba med brottsutredningar hos Polisen?

– Det är ett väldigt varierande jobb, med nya ärenden, nya material och utmaningar varje dag. Det känns som ett viktigt jobb och jag känner att jag gör skillnad, vilket motiverar mig att gå till jobbet.

Vilka tycker du ska läsa Analysvetenskapligt program i kemi med inriktning mot forensik?

– Den som är kritiskt tänkande och tycker om naturvetenskap, särskilt kemi. Det finns en väldig bredd när man kommer ut på arbetsmarknaden, man kan till exempel jobba inom läkemedelsindustrin, med brottsutredningar eller inom miljöområdet.

Hur ser arbetsmarknaden ut?

– Arbetsmarknaden ser väldigt bra ut, det finns goda utsikter att få jobb. Jag började på mitt första jobb på måndagen veckan efter att jag tagit examen, som laboratorieingenjör på ett läkemedelsföretag. Sedan fick jag jobb på Polismyndigheten. Löneläget står sig ganska bra jämfört med liknande utbildningar, jag är nöjd med min lön.

Vad har du för tips till den som är nyfiken på att börja plugga?

– Fråga folk som verkar ha ett roligt jobb vad de gick för utbildning. Du kan också göra olika tester för att få inspiration till vad du ska söka. När du väl börjat plugga är det bra att lägga upp studierna som en arbetsdag, med tydlig starttid, lunchpaus och ett slut på arbetsdagen. Sitt gärna på campus och plugga tillsammans med kurskamrater, det hjälpte mig väldigt mycket. Det är också viktigt att försöka få in en fot på arbetsmarknaden, till exempel genom att sommarjobba under studietiden. Jag sommarjobbade som labbtekniker på ett bryggeri – det är också kemi.

Text: Anna Lorentzon
Foto: Privat