”Biologiprogrammet är både omväxlande och roligt”

Amanda Zandberg i biologilaboratoriet.

”Våga chansa – det kan bli en fullträff.” Det är Amanda Zandbergs råd till den som är nyfiken på att söka till Biologiprogrammet.

Barndomsdrömmen om att bli valforskare förde Amanda Zandberg till Biologiprogrammet vid Örebro universitet. En utbildning som hon nu vet öppnar för många möjligheter.
– Vaccin, gifter, bakterier, genteknik, ekologi – nästan allt verkar intressant att jobba med, säger hon.

Hur är det att läsa Biologiprogrammet vid Örebro universitet?

– Jag tycker verkligen det är ett roligt program! Våra kurser innehåller både labbar, föreläsningar och seminarier. Att ha praktiska tillämpningar hand i hand med teori är ett vinnande koncept och det är skönt med omväxling. Själva innehållet och det vi läser tycker jag också är mycket intressant.

Vad är det bästa med programmet?

– Jag tycker det är roligt att djupdyka i saker, och det är extra kul när man faktiskt kan applicera det vi läser på våra egna liv. Jag är inne på mitt andra år och vi har läst mycket om kroppens system och cellbiologi, både om människan och om bakterier. När vi läste om kroppen var det ju direkt applicerbart. Senast läste vi toxikologi, alltså om gifter. Det är väldigt spännande att lära sig om hur vissa livsmedel eller kemikalier kan påverka oss.

Vad är mest utmanande?

– Det svåraste tyckte jag var att hitta sin studieteknik i början. Det tog sin lilla tid och en del misslyckanden innan jag landade. Nästa svårighet är disciplinen. Vi går igenom väldigt mycket information i kurserna så det räcker inte att plugga veckan innan tentan. Det svåra är att komma ihåg att plugga även när man känner att man inte behöver det – för det behöver man ju egentligen. Man kan tro att det svåra med att plugga är själva innehållet, men sanningen är att du kan lyckas med vad som helst bara du väljer att lägga ner det arbete som behövs.

Hur kom det sig att du valde Biologiprogrammet?

– En liten larvig story kanske, men jag när jag var liten blev jag så förtjust i valar och drömde om att i framtiden få forska om dem. Så man kan säga att det redan då fanns en fascination för biologi. Men det som fick mig att söka till programmet var att jag under gymnasiet upplevde biologin som det roligaste ämnet. Det var kul och intressant att lära sig om saker som var mig så nära och som jag dagligen träffade på.

Vad har du för mål och framtidsdrömmar?

– Jag har insett att en biolog kan jobba med så oerhört många olika saker. Vaccin, gifter, bakterier, genteknik, ekologi, till exempel. Nästan allt verkar väldigt intressant att jobba med. Just nu läser vi bioinformatik så nu funderar jag på om det är något jag vill fortsätta med. Annars kanske barndomsdrömmen om att bli valforskare någon gång i framtiden slår in.

Vad har du för tips till den som funderar på att söka till Biologiprogrammet vid Örebro universitet?

–  Det svåraste idag är nog att veta vad man ska söka, så mitt tips är att kolla upp vad det finns för program på universitetet och vad det innebär att gå dem. På hemsidan finns det en liten beskrivning om vad varje program innehåller. Läs på, gör kanske en tankekarta och känn efter om det är något av innehållet som du skulle tycka vore lite roligt eller intressant. När jag sökte till biologiprogrammet var det lite av en chansning – men livet är ju så. Man chansar och ser om det bli bra. Blir det inte som du tänkt så har du bara vunnit ännu mer erfarenhet och lärt känna dig själv lite bättre! Det är värt att utforska lite och chansa – det kan ju bli en fullträff.

Hur är Örebro som studentstad?

– Det är en bra studentstad, tycker jag! Örebro har ett bra utbud av restauranger, uteställen och barer. Det är också väldigt fint inne i stan och lätt att ta sig dit då det är så cykelanpassat! Att staden är lite mindre underlättar också. Universitetet har många hus med olika och bra utrymmen att plugga på. Det finns även gott om aktiviteter utanför skolan. Sektionen som mitt program tillhör heter Teknat och arrangerar barrundor, finsittningar, turneringar, skidresor till fjällen, så det finns många och framför allt roliga möjligheter att skapa fina minnen och lära känna nya vänner.

Text och foto: Anna Lorentzon