”Jag fick drömjobbet som spelutvecklare redan innan examen”

Simon Johansson.

Det bästa med utbildningen är att det finns så många duktiga forskare som undervisar på programmet och som dessutom alltid finns där om du har frågor eller vill prata, säger Simon Johansson.

Simon Johansson läste till civilingenjör med inriktning mot datateknik på Örebro universitet och jobbar nu med spelutveckling och programmering på bolaget Piktiv.
– Det är en perfekt kombination av teknik och kreativitet, säger han.

Vad gör en programmerare på jobbet?

– Jag jobbar med spelutveckling på konsultbolaget Piktiv och är just nu konsult åt Coffee Stain Studios, som står bakom tv-spelet Goat Simulator. Det innebär att jag sitter i en spelnod och skriver kod. Varannan vecka har vi en demo för kunden och däremellan utvecklar vi spelet utifrån deras önskemål.

Vilken nytta har du av din utbildning i jobbet?

– All programmering och all teori som vi lärde oss under utbildningen går att applicera direkt i mitt arbete idag. Även de metoder och arbetsprocesser som jag använder idag är samma som vi lärde oss i plugget.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Att få jobba med spelutveckling! Det var ju därför jag ville läsa till civilingenjör i datateknik. Jag gillar också min arbetsplats, det är en väldigt härlig stämning och nästan lite jobbigt att gå hem från jobbet ibland. Jag sitter hemma och jobbar med egna projekt också, bara för att det är roligt. Så är det nog för många av oss, att programmering är både en hobby och ett jobb. Alla drömmer om att jobba med spelutveckling.

Hur ser arbetsmarknaden ut för er civilingenjörer i datateknik?

– Jag tillhör första kullen som examinerades från Örebro universitet och jag tror att alla fick jobb direkt. Jag får jobberbjudanden nästan varje vecka på LinkedIn också, så det känns som att vi är attraktiva på arbetsmarknaden. Jag skrev på mitt kontrakt redan på våren under sista terminen och började sedan jobba på Piktiv samma vecka som vi tog examen.

Hur var det att läsa på programmet Civilingenjör, datateknik vid Örebro universitet?

– Utbildningen var väldigt bra och vi hade fin sammanhållning i klassen. Det roligaste var att få nörda ner sig på ett ämne som jag verkligen är intresserad av och lära mig det på djupet, tillsammans med alla drivna kurskamrater och duktiga lärare. Jag har varit intresserad av programmering sedan högstadiet och tycker att det är en perfekt kombination av teknik och kreativitet.

Vad är det bästa med utbildningen?

– Att det är så många duktiga forskare som undervisar på programmet och som dessutom alltid finns där om du har frågor eller vill prata. Det märks att de vet vad de snackar om och flera av dem är också framstående forskare inom robotik och AI. Vi hade ett väldigt nära samarbete med forskarna, framför allt mot slutet av utbildningen när vi skrev projektarbeten och gjorde examensjobb. Jag samarbetade med en AI-forskare på Örebro universitet under examensarbetet och fick väldigt bra feedback och handledning.

Vem tycker du ska läsa till civilingenjör med inriktning mot datateknik?

– Om du är en kreativ person som gillar att lösa problem och ta dig an svåra utmaningar är det här en perfekt utbildning. När man programmerar blir det aldrig rätt från början, utan du måste hela tiden felsöka, korrigera och tänka om. Ofta handlar det om att gå ner på djupet och tänka väldigt abstrakt för att hitta en lösning, så det är bra att vara kreativ.

Vad har du för tips till nuvarande eller blivande studenter?

– Det gäller att hänga med från början och inte skjuta upp pluggandet till just före tentamen. Ta vara även på de lite lugnare perioderna, annars blir det lätt lite för mycket på slutet. Att programmera är en praktisk förmåga som du inte bara kan lära dig genom att lyssna eller läsa, så ett tips är att alltid ha egna projekt som du jobbar med hemma. Var nyfiken och våga prova att göra också lite mer utmanande saker, som ligger över din förmåga. Det är så du lär dig och utvecklas som programmerare.

Text: Anna Lorentzon
Foto: Privat