”En bred utbildning – som öppnar för internationella möjligheter”

Hedvig Pahlstad.

Alla som vill och kan borde ta chansen att studera utomlands en termin, tycker Hedvig Pahlstad som vill arbeta med mänskliga rättigheter i framtiden.

Hedvig Pahlstad valde Kandidatprogrammet i samhällsanalys vid Örebro universitet och drömmer om en internationell karriär, gärna inom EU.
– Det är en bred utbildning som lär dig att analysera samhällsfenomen på djupet, säger hon.

Läs mer om Kandidatprogrammet i samhällsanalys vid Örebro universitet.

Hur kom det sig att du valde Kandidatprogrammet i samhällsanalys vid Örebro universitet?

– Det var min kompis som tipsade mig. Hon flyttade till Örebro och började gå Kandidatprogrammet i samhällsanalys en termin före mig och när hon berättade tyckte jag att det lät så intressant.

Hur är det att studera på Kandidatprogrammet i samhällsanalys?

– Det är väldigt intressant. Vi får lära oss att analysera samhällsfenomen ur olika perspektiv, både på individnivå och gruppnivå. Det är en väldigt bred utbildning med stort fokus på just att kunna analysera och samhällsstrukturer. Sociologi är huvudämnet, men vi har också lärt oss om samhällsanalys, vetenskaplig kommunikation och akademiskt skrivande.

Vad är roligast?

– Förutom att jag har fått vänner för livet så uppskattar jag att vi lärt oss analysera och se saker ur olika perspektiv. Det har jag nytta av även utanför skolan. Kurserna i metod och statistik har varit allra roligast. I början tyckte jag att ämnet sociologi var lite svårt att greppa, men lärarna är väldigt bra på att förklara. Det märks att de är engagerade i sitt ämne.

Du har valt att studera en termin i Spanien – hur kommer det sig?

– Jag visste att jag ville studera utomlands redan när jag sökte till programmet. Den sista terminen kan man välja om man vill göra praktik. läsa utomlands eller ta en valfri kurs. Jag har läst hela terminen i Córdoba i Spanien.

Hur är det att plugga utomlands?

– Det är jätteroligt och en väldigt bra erfarenhet. Allt är helt annorlunda jämfört med hemma. Här läser vi sex kurser samtidigt, i stället för en i taget. Studierna känns lite mindre akademiska än hemma. Jag läser bland annat kurser om internationella relationer, EU och kommunikation, vilket har varit jättespännande – och jag märker att jag har nytta av sociologin även här.

Vad får du ut av din utbytestermin?

– Det ger jättemycket. Jag får träffa så många olika personer från hela världen – jag är den enda skandinaven här, så jag får verkligen lära mig om andra kulturer. Jag lär mig väldigt mycket bara av att vara här. Alla som vill och kan borde ta chansen att studera utomlands en termin!

Hur är Örebro som studentstad?

– Jag tycker att Örebro är en rolig och bra studentstad. Det finns många möjligheter för den som vill engagera sig. En studentvänlig stad!                   

Vad har du för framtidsdrömmar?

– Jag skulle vilja jobba med mänskliga rättigheter – eller med något som har med människor att göra, på organisatorisk nivå, kanske inom EU. Men först funderar jag på att fördjupa mig och läsa fler kurser i statskunskap.

Text: Anna Lorentzon
Foto: Privat