Kulinarisk kock och måltidskreatör, 180 hp

Starttermin: Hösten 2020 (anmälan stängd)

Har du ett stort intresse för mat? Programmet Kulinarisk kock och måltidskreatör är en kvalificerad kockutbildning. Du lär dig att utveckla måltiden till en gastronomisk upplevelse, för en karriär exempelvis inom restaurang- eller livsmedelsbranschen.

En kock lägger upp mat på en tallrik

Behörighet

Grundläggande behörighet.

Programmet Kulinarisk kock och måltidskreatör är en kockutbildning på universitetsnivå där det praktiska hantverket fördjupas med teoretiska kunskaper. Förutom matlagningshantverket får du även en vetenskaplig och estetisk förståelse för gastronomi och måltiden som helhet.

I utbildningen får du möjlighet att fördjupa dig i ditt eget intresseområde, bland annat genom den uppskattade verksamhetsförlagda utbildning (praktik) som ingår i programmet, du väljer själv om du vill göra praktik i Sverige eller utomlands.

Studierna bedrivs på Campus Grythyttan som är en unik och kreativ miljö, där också den senaste forskningen i ämnet pågår. Du möter inspirerande föreläsare som är experter inom sina områden, vilket ger dig chansen till kontakter ute i yrkeslivet. På Campus Grythyttan skapar du dessutom ett värdefullt nätverk med studenter från institutionens övriga program med inriktning mot restaurang- och hotellnäringen.

Arbetsmarknaden efter utbildningen är mycket god, det är stor efterfrågan på utbildade måltidskreatörer. Utbildningen leder till en kandidatexamen och möjliga yrkesroller inkluderar: kock, kökschef, måltidskreatör, Food & Beverage Manager, produktutvecklare inom livsmedelsindustrin eller entreprenör/egen företagare.

Utbildningsplan Kulinarisk kock och måltidskreatör, 180 hp

Programmet Kulinarisk kock och måltidskreatör ingår i huvudområdet måltidskunskap och värdskap. Utbildningen omfattar 180 högskolepoäng (hp) och leder till en kandidatexamen.

År 1 läser du en baskurs i Måltidskunskap och värdskap. Därefter följer kurserna Kulinariskt hantverk I och Estetisk gestaltning.

År 2 inleds med en grundkurs i företagsekonomi för restaurang och hotell samt Kulinariskt hantverk II. Det andra året avslutas med kursen Verksamhetsförlagd utbildning (praktik) och självständigt arbete.

År 3 läser du kurserna Utveckling av måltidsupplevelser och Måltidskulturen i samhället. Den sista terminen i utbildningen innehåller kursen Molekylär gastronomi och ett avslutande examensarbete.

Behörighet: Grundläggande behörighet.

Antagningspoäng: Sök antagningsstatistik på uhr.se

Programmet ges: Höstterminen 2020

Studietakt: Heltid

Nivå: Grundnivå

Antal platser: 45

Urval: Betyg 60%, Högskoleprov 40%

Studieort: Hällefors/Grythyttan

Institution: Restaurang- och hotellhögskolan

Examen: Kandidatexamen

Undervisningsspråk: Undervisningen bedrivs normalt på svenska, men undervisning på engelska kan förekomma.

Programansvarig: Karl-Magnus Edberg

Anmälningskod ORU-69001

Som Kulinarisk kock och måltidskreatör kan du jobba med måltider inom restaurang såväl som inom den offentliga sektorn. Yrkesroller omfattar till exempel kock, kökschef, måltidskreatör och Food & Beverage Manager. Andra yrkesroller kan vara produktutvecklare inom livsmedelsindustrin eller inom mat och media.

Med en universitetsutbildning skapar du förutsättning för att på sikt jobba i ledande positioner inom mat- och måltidsområdet. Behovet av medarbetare med kvalificerad utbildning är stort och fortsätter öka.

Under studietiden knyter du kontakter med framtida arbetsgivare genom praktik, projektarbeten, gästföreläsningar, studiebesök, rekryteringsmässor med mera.

Programmet förbereder dig även för studier på avancerad nivå, exempelvis i måltidskunskap och värdskap.

Du som vill utveckla framtidens måltider och gastronomiska upplevelser.

Tidigare studenter lyfter fram både lärare och gästföreläsare som viktiga inspirationskällor under studietiden. Johan Åkerberg från Holy Smoke BBQ och Jenny Neikell från Surtantens Syrade är två exempel från tidigare år. Studenterna betonar också praktikperioden som en betydelsefull tid där möjlighet finns att få testa att jobba på erkända restauranger och hotell i både Sverige och utomlands. Vi har till exempel studenter som praktiserat på trestjärniga restaurangen Maaemo i Oslo och på Royal Orchid Sheraton i Bangkok.  

Restaurang- och hotellhögskolan vid Örebro universitet är det första universitetet i Sverige att forska i ämnet måltidskunskap. Det är en garant för dig som student att du har tillgång till den senaste kunskapen inom området.

Läs mer "Frågor och svar" om studentlivet i Grythyttan

Kvalificerade kockar med akademisk examen har mycket goda chanser att få jobb då det finns en stor efterfrågan på yrkesgruppen. Några vanliga yrkesroller förutom kock är kökschef, köksmästare, restaurangchef eller produktutvecklare inom livsmedelsindustrin.

I programmet ingår verksamhetsförlagd utbildning (praktik) där du får möjlighet att skaffa dig värdefull kunskap och professionella kontakter som du har stor nytta av när du ska söka jobb. Vår erfarenhet säger att du som studerat vid Restaurang- och
hotellhögskolan vid campus Grythyttan har mycket goda chanser till jobb direkt
efter utbildningen.

Praktisk erfarenhet från branschen är inte ett antagningskrav och du söker till utbildningen med grundläggande behörighet. Många kommer direkt från gymnasiet men det är också vanligt att studenter jobbat några år och väljer att studera vidare för att kunna ta nästa steg i yrkeskarriär och lönenivå.

Till våra studievägledare kan du vända dig med frågor som rör ämnen, kurser, program och arbetsmarknad. Det kan till exempel vara frågor om behörighet, antagningspoäng, programmens och kursernas inriktning och innehåll, hur du lägger upp dina studier, examen med mera. Våra studievägledare kan även informera om tillgodoräknande, studieuppehåll samt studieavbrott. En studievägledare har tystnadsplikt.

Om du har frågor om boende, introduktionen eller vad du måste göra innan din studiestart, gå då in på sidan Välkommen ny student.

Studievägledare: Marie Valegren

Telefon: 019 303000 (växel)

E-post: This is an email address

Clara Thorsén

Clara Thorsén från Lomma är nöjd med sin utbildning där hon får kombinera sin kreativa sida med teoretiska kunskaper. Hon trivs på Campus Grythyttan som ligger långt från storstaden i en vacker miljö med grön natur och pittoreska hus.

– Jag har träffat några av mina bästa vänner under studietiden, man blir som en stor familj vare sig man vill eller inte, säger Clara.

Varför sökte du programmet Kulinarisk kock och måltidskreatör?
Jag har alltid varit intresserad av matlagning. Jag fick mitt första jobb i restaurangbranschen när jag var tretton år och har sedan dess arbetat vid sidan av mina studier. Jag är kreativ och driven, att kombinera min praktiska sida med teoretiska färdigheter lockade mig. Jag hade hört talas om Restaurang-och hotellhögskolan tidigare och när personer i min omgivning föreslog att jag skulle söka dit kändes det som ett naturligt val. 

Vad är det bästa med ditt program?
Under min studietid får jag möjlighet att vara delaktig i många roliga projekt. Jag har bland annat varit med i ett forskningsprojekt som bedrivs på SenseLab och deltagit i Studenthuben. SenseLab är ett sensoriskt laboratorium och Studenthuben är ett samarbete mellan ICA och Restauranghögskolan där studenter får möjlighet att delta i projekt, jobba med receptutveckling och liknande för ICA. Där har jag fått utveckla mina förmågor och kunskaper inom sensorik och receptutveckling och fått erfarenhet av mediala sammanhang.

Beskriv Örebro universitet med tre ord.
Modernt, o-pretentiöst och familjärt.  

Vad tycker du om studentlivet i Grythyttan
Studentlivet i Grythyttan är annorlunda och inte likt något annat. Vi bor i en otroligt vacker miljö men grön natur, röda pittoreska hus och långt ifrån storstäder. Jag har träffat några av mina bästa vänner under min studietid, man blir som en stor familj vare sig man vill eller inte. För den som vill finns en studentpub i Grythyttan, men oftast umgås jag med mina vänner hemma eller går till byns Gästgivaregård.

Vad har du för framtidsplaner?
Det finns så många vägar att gå och jag har inte riktigt bestämt mig ännu. Jag älskar att jobba i projektform, gärna med media, estetik och mat. Men jag vill även utveckla hållbara koncept som tar hänsyn till miljön och trender. Vart jag än hamnar vill jag ha möjlighet att kombinera min praktiska sida med mina teoretiska färdigheter. 

Tips till blivande studenter?
Som blivande student tycker jag att du ska vara väl förberedd på vilken stad och miljö du flyttar till. Skicka gärna ett mejl och ställ frågor till studenter eller anställda på universitetet. Om du har möjlighet, åk till din blivande studieort innan du börjar dina studier. Jag gjorde det och det hjälpte mig att få förståelse för vad som väntade. Ett annat tips är att ställa sig i bostadskö långt i förväg, det är aldrig för tidigt. Och sist men inte minst, ha en riktigt rolig studietid!