Julia fick drömjobbet på Spotify: ”Så roligt att jobba in en internationell miljö”

Julia Eklöf på Spotifys kontor.

Personalvetarprogrammet är väldigt brett och passar dig som är intresserad av att jobba med människor, tycker Julia Eklöf.

Julia Eklöf gick Personalvetarprogrammet på Örebro universitet och jobbar idag som Talent Acquisition Partner på Spotify. Till våren går flyttlasset till New York där nya utmaningar inom Spotify väntar.

Hur är det att jobba på Spotify?

– Det absolut roligaste är att jag får träffa och jobba tillsammans med människor från så många olika länder. Vi är över 100 nationaliteter på företaget. Våra olika bakgrunder och sätt att se på saker gör att jag blir utmanad och lär mig nya saker varje dag. Vi har en väldigt transparent kultur på Spotify. Det är inte så hierarkiskt, utan alla kan ha åsikter och ge feedback till vem som helst. Jag gillar också att Spotify månar om balansen mellan arbete och fritid. Nyligen genomförde vi en ”wellness week” där alla anställda över hela världen fick vara lediga en hel vecka, för att ladda om efter pandemiåret. Spotify månar verkligen om personalen som bolagets viktigaste tillgång – och vill att alla ska må bra.

Hur gick det till när du fick jobbet?

– Efter min examen från Personalvetarprogrammet jobbade jag ett par månader som HR-assistent på Gröna Lund, men eftersom det var en säsongsanställning sökte jag helt enkelt jobb på Spotify – och fick det, på andra försöket. De ville ha någon med en ganska färsk utbildning och jag hade dessutom erfarenhet av de arbetsuppgifter man skulle jobba med från Gröna Lund. Jag tyckte att jag svarade bra på frågorna under intervjuerna; De tyckte om mig. Jag började som rekryteringskoordinator och har sedan avancerat till nya roller.

Idag är du Talent Acquisition Partner på Spotify. Vad innebär det?

– Det är en relativt bred roll inom HR. Jag jobbar mycket med att stötta våra olika team med rekrytering och hjälper till att locka talanger till Spotify. Det innebär ett tajt samarbete med våra rekryterande chefer, där vi också jobbar för att få en så stor mångfald som möjligt bland dem vi anställer, till exempel när det gäller kön och etnicitet. Jag jobbar också med olika ”Social Impact”-projekt, som till exempel kodningsläger för barn, mentorskapsprogram för nyanlända svenskar, ”Min stora dag” och andra organisationer. Just nu är jag på huvudkontoret i Stockholm, men jag ska snart flytta till New York.

Vad ska du göra i New York?

–  Jag kommer att ha min arbetsplats på Spotifys kontor i World Trade Center, och där ska jag hjälpa till att rekrytera nya medarbetare till ett helt nytt team som blir mina kollegor. Det är en fantastisk möjlighet och det kommer att bli så utvecklande för mig som person. Jag kommer att vara en av få svenskar på HR på New York-kontoret, som har fler medarbetare än Stockholmskontoret, det känns roligt eftersom vi är ett svenskt bolag!

Vilken nytta har du av din utbildning från Personalvetarprogrammet vid Örebro universitet?

– Jag har framför allt stor nytta av allt vi lärde oss om arbetsrätt. Men även sociologin gav ett bra grundtänk – och pedagogiken har varit superbra, inte minst när jag utbildar nya chefer.

Hur var det att läsa på Personalvetarprogrammet vid Örebro universitet?

– Det var superbra! Jag har aldrig varit en person som älskar att plugga, men jag upplevde studietiden som en väldigt rolig period i livet, mycket tack vare  alla människor i klassen, lärarna och att det var en så härlig miljö. För mig kändes Personalvetarprogrammet som en perfekt nivå med roliga kurser som varken var för lätta eller för svåra. Jag uppskattade också den valfria terminen, när jag fick chans att göra praktik på Gröna Lunds HR-avdelning. Att leva studentlivet i Örebro var som att bo i en helt ny stad, jag kände mig verkligen som en student i en studentstad, trots att jag vuxit upp här.

Vad har du för tips till andra som funderar på att läsa till personalvetare?

– Fler och fler stora bolag inser att det är personalen – människorna – som är deras viktigaste tillgång och HR-frågor värderas därför allt högre. Personalvetarprogrammet är väldigt brett och mina kurskamrater jobbar med väldigt olika saker idag, så det finns många möjligheter. Det är rätt val för dig som är intresserad av att jobba med människor!

Text: Anna Lorentzon
Foto: Privat