”Röntgensjuksköterskans roll är så viktig för att patienten ska få rätt diagnos”

Sandra Garefelt vid en röntgenapparat.

Ett bristyrke som kombinerar teknik och vård - och innebär stor variation. Så är det att jobba som röntgensjuksköterska, enligt Sandra Garefelt.

Sandra Garefelt läste till röntgensjuksköterska vid Örebro universitet och stormtrivs med sitt yrkesval.
– Det är lite av ett hantverk att få till bra bilder – och du måste få bra kontakt med patienten, säger hon.

Hur kom det sig att du ville läsa till röntgensjuksköterska?

– Jag hade tänkt studera till sjuksköterska, men hittade utbildningen till röntgensjuksköterska av en slump. Många känner nog inte till att den finns, utan tror att man måste läsa till sjuksköterska först, men så är det ju inte. Jag tyckte att det lät väldigt intressant och roligt att jobba som röntgensjuksköterska, så jag sökte och blev antagen till programmet.

Hur var det att läsa på Röntgensjuksköterskeprogrammet vid Örebro universitet?

– Det bästa är att det var så pass mycket praktik, det var väldigt lärorikt. Redan under andra terminen var vi ute på VFU, vilket gav en bra inblick i hur arbetet fungerar. Sedan hade vi tre längre praktikperioder, varav den ena var på en vanlig vårdavdelning. Det var intressant att se vad som händer med patienten före och efter deras besök på en röntgenavdelning. Det ser vi inte så mycket av i vardagen. Jag fick dessutom chans att prova på att ha VFU både på ett litet och ett stort sjukhus, vilket var nyttigt.

Hur ser arbetsmarknaden ut för röntgensjuksköterskor?

– Det är stor brist på röntgensjuksköterskor, så efterfrågan är stor. Det har varit lätt att hitta jobb. Jag har både gjort praktik och sommarjobbat på röntgenkliniken på Sollefteå sjukhus, där jag sedan fick fast jobb. Men vi behöver bli ännu fler!

Hur är det att jobba som röntgensjuksköterska?

–  Det är jätteroligt! Det är ett väldigt varierande yrke som handlar mycket om kombinationen av vård och teknik. Det finns så många olika metoder, som till exempel datortomografi, konventionell röntgen, genomlysning och undersökningar med magnetkamera. Det är så fascinerade och helt fantastiskt vad som går att göra med bilder. Och det är faktiskt lite av ett hantverk att få till bilder på rätt sätt. Det gäller att vara lite påhittig för att få till bra bilder, särskilt om patienten har det besvärligt eller ont. Det är så viktigt att bilderna blir bra så som möjligt, så att läkaren kan ställa rätt diagnos.

Vad är det roligaste med jobbet?

– De allra flesta patienter är väldigt tacksamma över att få komma till röntgen. Vi möter ju patienten under en ganska kort stund och då är det viktigt att få bra kontakt, så att det blir ett bra möte – det gör ofta att undersökningen blir bättre också. Det bästa är när man känner att man har gjort ett bra jobb med en patient!

Vilka tycker du ska söka till Röntgensjuksköterskeprogrammet?

–  Du som vill jobba inom vården och tycker om teknik. Som röntgensjuksköterska har du oftast korta möten med patienter, så om du trivs med det arbetssättet har du valt rätt. Jag trivs jättebra med mitt val och tycker att jobbet är jätteroligt.

Text: Anna Lorentzon
Foto: Privat