Josefine läste Språk, retorik och kommunikativt ledarskap – nu jobbar hon för Unesco

Josefine Persson står framför Unescos logotyp.

Programmet Språk, retorik och kommunikativt ledarskap är en bred utbildning som öppnar för väldigt många möjligheter, enligt Josefine Persson.

Som kommunikatör på FN-organet Unesco får Josefine Persson kombinera sina intressen för mänskliga rättigheter och kommunikation.
– Det är superkul – jag har fått världens chans, säger hon.

Här kan du läsa mer om programmet  Språk, retorik och kommunikativt ledarskap vid Örebro universitet.

Inför femte terminen av programmet Språk, retorik och kommunikativt ledarskap valde Josefine Persson att söka praktik på Svenska Unescorådet, som är den svenska nationalkommissionen för FN-organet Unesco, och som jobbar med frågor om utbildning, vetenskap, kultur och kommunikation.

– Mitt mål har hela tiden varit att få kombinera kommunikationsarbete med frågor som gäller mänskliga rättigheter och samhällsutveckling. Att göra praktik på Svenska Unescorådet var otroligt spännande och lärorikt. Vi jobbar med allt ifrån frågor rörande bevarandet av världsarv till hållbar utveckling, sexualundervisning och frågor om etik och AI, berättar hon.

I slutet av praktiken fick Josefine Persson frågan om att ta över jobbet som kommunikationsansvarig på Svenska Unescorådet. Nu ansvarar hon för allt från sociala medier till kommunikationskampanjer, grafisk design, pressarbete och krishantering.

Vad har du fått med dig från utbildningen, som du har nytta av i jobbet?

– Jag har fått en väldigt bred grund att stå på och goda kunskaper om både kommunikation, retorik och språkvetenskap. Retorik är ju grunden till all kommunikation, oavsett om det handlar om visuell eller skriftlig kommunikation. Jag uppskattar också att vi jobbat mycket med case-uppgifter och fått praktisk erfarenhet av att skriva pressmeddelanden, artiklar och texter. Det har varit till stor nytta!

Hur kom det sig att du valde att läsa Språk, retorik och kommunikativt ledarskap vid Örebro universitet?

– Programmet innehåller en väldigt bra kombination av det jag ville läsa och det har verkligen varit jättebra, både när det kommer till innehåll och kvalitet. Det är en bred utbildning som öppnar för väldigt många möjligheter. Det märktes inte minst under praktiken, mina kurskamrater var på allt från en tandläkarpraktik till en PR-byrå. Du kan göra väldigt mycket, beroende på vad du är intresserad av.

Hur är det att läsa vid Örebro universitet?

– Örebro universitet har varit superbra att plugga på! Jag är örebroare, men jag tycker att jag har fått se staden ur ett nytt perspektiv som student. Örebro är en väldigt bra studentstad, med cykelavstånd till allt. Det är ett väldigt trevligt universitet med bra gemenskap, bra lärare och hög kvalitet på undervisningen.

Hur ser du på framtiden?

– Mitt mål är ju att jobba som kommunikatör inom ett samhällsutvecklande område. Unesco är en otroligt bra start och jag får lära mig så mycket genom att ha helhetsansvaret för kommunikationen. Jag ansvarar dessutom för vårt tjänstemannautbyte inom FN – och vi har även en delegation i Paris, där man kan jobba. Det finns definitivt många möjligheter i framtiden.

Text: Anna Lorentzon
Foto: Privat