”Programmet är så utvecklande för mig som person”

Jasmin Jameel.

En bred utbildning med chans att fördjupa sig i det man är intresserad av. För Jasmin Jameel kändes Språk, retorik och kommunikativt ledarskap rätt redan från början.

Jasmin Jameel går programmet Språk, retorik och kommunikativt ledarskap och drömmer om en internationell karriär. Tack vare praktiken har hon redan fått in en fot hos drömarbetsgivaren, Epiroc.
– Jag älskar att vara student i Örebro, säger hon.

Läs mer om programmet Språk, retorik och kommunikativt ledarskap vid Örebro universitet.

Hur är det att studera på programmet Språk, retorik och kommunikativt ledarskap?

– Oj, var ska jag börja? Jag visste att jag ville jobba med kommunikation, människor och ledarskap, så när jag fick höra om det här programmet kändes det rätt på en gång. Du börjar med att studera retorik, svenska och engelska vilket ger en stor bredd och chans att prova på massa olika saker. Sedan väljer du vad vill fördjupa dig i. För mig var det självklart att välja engelska.

Vad är det bästa med programmet?

– Allt det praktiska som vi har lärt oss. I början vågade jag knappt ringa ett samtal eller prata inför folk, men tack vare retoriken har jag lärt mig att känna mig bekväm och våga. Det har verkligen varit utvecklande för mig som person. Vi lär oss också att se saker ur ett bredare perspektiv, om hur kommunikation fungerar och om hur det går att leda genom det språkliga. Det är väldigt intressant. Och lärarna är fantastiska! Vi har lärare från flera olika länder och alla är så stöttande, vi kan alltid vända oss till dem med våra frågor.

Berätta om din praktik på Epiroc!

– Femte terminen kan man välja att läsa en valfri kurs, plugga utomlands eller göra praktik. Jag hade först tänkt göra praktik i USA, men sökte i stället till Epiroc, ett globalt företag baserat i Örebro med kontor och anställda över hela världen. Jag fick en amerikansk handledare och jobbade bland annat med ledarskapsfrågor och hur nya anställda och teamledare introduceras till sina roller för att de ska känna sig trygga. Det var väldigt roligt och jag fick användning för säkert 90 procent av allt som jag har lärt mig under utbildningen.

Hur är Örebro som studentstad?

– Jag älskar att vara student i Örebro. Jag fick en varm känsla på en gång när jag flyttade hit från Katrineholm. Staden är tillräckligt stor för att det ska finnas mycket att göra och studenter från hela Sverige och andra länder. Men det finns samtidigt en gemenskap och en närhet. Folk ser till att du mår bra, vi har kul tillsammans och det känns verkligen tryggt.

Hur ser arbetsmarknaden ut?

– Det ser ljust ut, min bild är att det finns gott om internationella möjligheter om du bara vill och visar intresse. Majoriteten av mina kurskamrater har fått möjlighet till jobb efter studierna.

Var ser du dig själv om fem år?

– Då jobbar jag med internationella relationer inom Epiroc och hjälper ledningen i frågor som handlar om mångfald och inkludering.

Vad har du för tips till den som funderar på att söka till Språk, retorik och kommunikativt ledarskap?

– Våga prova! Det finns så många olika möjligheter här på universitetet och det är bara genom att våga prova som du kommer att veta om du hittat rätt. Jag hade tur och hittade rätt direkt! Ta hjälp av lärare, studievägledare och alla som finns här för oss studenter.

Dina bästa tips till mig som ny student?

– Allt handlar om planering. Studierna måste komma i första hand, så se till att hinna med inlämningsuppgifter och var med på alla föreläsningar. Hittar du rutiner så kommer du att ha tid att ha roligt också. Jag har jobbat extra som studentambassadör och studentkoordinator under studietiden. Det ger jättebra erfarenheter ­­– och det funkar om du ser till att ha disciplin och god planering.

Text och foto: Anna Lorentzon