”Statistiker blir bara mer och mer eftertraktade på arbetsmarknaden”

Rebecka Klang i Novahuset

Det bästa med att plugga statistik är att man får verktyg att förstå världen och lär sig att bli mer källkritisk, säger Rebecka Klang.

Fakta eller feeling? Tror du – eller vet du? Rebecka Klang valde Statistikerprogrammet på Örebro universitet för att förstå världen lite bättre och fann sin passion under utbildningen.
– Statistik kan användas för att göra skillnad, säger hon.

Rebecka Klang gick Statistikerprogrammet vid Örebro universitet och valde sedan att läsa vidare för att ta en master i statistik. Hon jobbar också som amanuens på Statistikerprogrammet och undervisar nya studenter i statistik.

Hur kom det sig att du valde Statistikerprogrammet?

– Jag jobbade med att göra telefonintervjuer åt Sifo och kände att jag ville komma djupare in i statistiken och förstå vad det blev av alla de svar jag samlade in. Jag kunde se tendenser, men hade inte verktyg att få ihop det. Örebro universitet var ett förstahandsval för mig. Halvvägs in i utbildningen insåg jag hur viktig statistik är för alla som ägnar sig åt forskning, oavsett ämne. Att bli forskare var en barndomsdröm och nu såg jag att det fanns en väg att gå – all forskning behöver statistik.

Vad är det bästa med Statistikerprogrammet?

– Man får verktyg att förstå världen och lär sig att bli mer källkritisk. Forskning är inte perfekt och all statistik kan vridas, misstolkas eller bli fel även om allting görs rätt. Statistikerprogrammet har gett mig verktygen att kunna avgöra vilka undersökningar som är trovärdiga och vilka som inte är det. Statistiker är dessutom väldigt efterfrågade på arbetsmarknaden och du kan bland annat jobba som statistiker, analytiker eller data scientist.

Hur är det att plugga på Örebro universitet?

– Örebro universitet är fantastiskt! Miljön är fantastisk, det finns många ytor att sitta och plugga på, bra grupprum och fräscha lektionssalar. Jag gillar strukturen på utbildningen och lärarna är jättebra och inspirerande. På Örebro universitet finns det möjlighet för alla att vara den typ av student man vill vara.

Vem tycker du ska plugga till statistiker?

– Alla som vill förstå sig på världen lite bättre. Inom statistiken använder vi gamla data för att förutspå framtiden och kunna leda oss i rätt riktigt. Den starkaste statistiken är den som används för att göra skillnad. Tänk på Hans Rosling och hur han använde statistik för att visa på hur det har sett ut historiskt och åt vilket håll utvecklingen är på väg. Statistik blir bara viktigare och viktigare, särskilt idag när det finns så mycket felaktiga data och fake news, där siffror hittas på från ingenstans. Här spelar statistiker en jätteviktig roll! Egentligen borde alla läsa minst en termin statistik, om inte annat för att bli mer källkritisk. Det finns en slogan från SCB som lyder ”Tror du – eller vet du?” Jag älskar det. Är man i en argumentation vill man peka på fakta. Fakta eller feeling?

Måste man vara bra på matematik för att bli statistiker?

– Om du verkligen hatar matte kan det bli besvärligt, men statistik handlar om två delar: Du måste kunna räkna på formler och du måste också kunna förstå det teoretiska bakom formler och hypoteser. Så visst är det en fördel att ha lätt för matte, men det är inte ett krav så länge man har viljan och intresset!

Text och foto: Anna Lorentzon

Så mycket tjänar en statistiker

Läs mer om vad det innebär att jobba som statistiker på Sacos hemsida. Du kan också söka på lönestatistik och läsa mer om hur arbetsmarknaden ser ut.