Joe fick drömjobbet på Microsoft i Dublin: ”Jag älskar mitt jobb”

Joe Eliasson på en terass där man ser Microsoft logga i bakgrunden.

"Jag älskar Örebro, det var ett perfekt val för mig", säger Joe Eliasson som läste Systemvetenskapliga programmet vid Örebro universitet och idag arbetar på Microsoft.

Systemvetaralumnen Joe Eliasson har alltid vetat att han vill jobba med IT och teknik. Nu bor han i Dublin och jobbar som Digital Technical Specialist på Microsofts europeiska huvudkontor.
– Jag jobbar med människor från hela världen, säger han.

Hur fick du jobb på Microsoft?

– Det har alltid varit min ambition att en dag jobba på Microsoft, ända sedan jag var liten och började intressera mig för teknik och IT. Sedan jag tog examen har jag jobbat som konsult hos en global Microsoft-partner som implementerar Microsofts produkter, så mycket av det som jag idag gör på Microsoft gjorde jag redan som konsult. Åren som konsult var extremt värdefulla och jag fick chans att jobba väldigt nära många olika kunder och se produkterna faktiskt användas, vilket jag har stor nytta av idag. Microsoft har sitt europeiska huvudkontor i Dublin, där alla stora teknikbolag finns, som till exempel Facebook och Google. Det är Europas IT-hubb, dit folk flyttar från hela världen.

Vad gör du på jobbet?

– Jag jobbar som Digital Technical Specialist, vilket innebär att jag är teknisk rådgivare eller säljare. Jag jobbar framför allt med att inspirera våra kunder kring vad som är möjligt med Microsoft Modern Workplace-produkter och hjälpa dem att ta rätt tekniska beslut i sin digitaliseringsresa. Produkter jag arbetar med är bland annat Microsoft och Office 365, Teams och olika säkerhetslösningar. En dag på jobbet består till exempel av att hålla olika typer av workshops, demos och prata arkitektur. Lite som en teknisk ”influencer”.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Att jag får jobba med det jag älskar och brinner för, nämligen teknik. Jag gillar verkligen Microsoft och tycker att de gör härliga och coola produkter. Jag får dessutom jobba med människor från hela världen. Vårt team består av folk från många olika länder, kulturer och bakgrunder, det känns väldigt häftigt och kul. Alla som har möjlighet borde ta chansen att jobba utomlands, det är en väldigt bra erfarenhet!

Du är stockholmare från början, vad tyckte du om att plugga i Örebro?

– Jag älskar Örebro, det var ett perfekt val för mig. Utanför Stockholm – men inte för långt bort heller. Örebro är en väldigt varm och inbjudande stad, det finns ett vackert slott mitt i stan och du kan cykla överallt. Livet i Örebro är hur härligt som helst!

Hur upplevde du Örebro universitet?

– Örebro universitet är hur bra som helst, det växer och klättrar i uppåt i olika rankingar. Jag tycker att Systemvetenskapliga programmet var väldigt bra, jag fick en bred grund att stå på och lärarna var jätteduktiga. Om du läser en ingenjörsutbildning ingår mycket mer matematik, medan systemvetenskap fokuserar mer på mjuka värden – trots att fortfarande handlar om IT. Det uppskattar jag väldigt mycket. Jag gillar också att Örebro universitet är mindre, det gör det enklare att bygga relationer till både lärare och kurskamrater. Sista terminerna valde jag att läsa i Stockholm, eftersom jag ville ha möjlighet att jobba extra inom IT-branschen.

Hur är arbetsmarknaden för systemvetare?

– Arbetsmarknaden är extremt het och branschen skriker efter folk. Som systemvetare har du chans att få en väldigt hög lön efter ett par år, särskilt med tanke på att utbildningen bara är tre år.

Vad är dina bästa tips till blivande systemvetare och studenter?

– Ta vara på studietiden och se till att knyta värdefulla kontakter redan som student. Prova gärna på att jobba extra eller skriv examensarbete inom det område du vill jobba med. Att testa olika saker ger en känsla för vad du vill göra efter studierna – och en chans att knyta rätt sorts kontakter. Det är bra att ha en plan – och att inte ge upp. Sök drömjobbet om och om igen!

Text: Anna Lorentzon
Foto: Privat