Tio Örebroforskare skriver krönikor i Nerikes Allehanda - och i ytterligare över 20 tidningar
Under hela året turas tio forskare vid Örebro universitet om att skriva en krönika i NA. Här har vi samlat deras hittills publicerade krönikor.
Krönikorna publiceras på fredagar i NA:s papperstidning, i e-tidningen och även på www.na.se. Nerikes Allehanda låser upp varje krönika två veckor efter publicering.
NA ingår i koncernen Bonnier News Local som innefattar 40 tidningstitlar och krönikörer publiceras i drygt 20 av koncernens tidningar, bland annat i Västerås, Falun och Sundsvall.
-
En sommar fylld av kärlek, eller?
Susanne Strand forskar om våld i nära relation, stalkning samt hederrelaterat våld och förtryck.
-
Inkorrekt data – då fattar AI förvrängda beslut
Amy Loutfis forskningsområde är artificiell intelligens - mer specifikt samspelet mellan artificiell intelligens och människan.
-
Kan vi äta oss lyckliga? Svaret är (nog) ja
Robert Brummer forskar om hälsa och hur mat påverkar vår mag- och mentalhälsa. I sina krönikor skriver han om vad kroppen behöver för att må bra. Och varför inte alla kan vara veganer.
-
Omtanke driver elever – inte bara betyg och bra jobb
Christian Lundahls forskningsområde är pedagogik – utbildningshistoria, utbildningspolicy, betyg och bedömning.
-
Små mätbara mål gör stor skillnad för ditt välmående
Ida Flinks forskningsområde är smärtans psykologi och kognitiv beteendeterapi (kbt) vid smärtproblematik.
-
Gör som rökarna och ta en paus – men utan cigg
Peter Edholm forskar om träning – hälsa, prestation och nutrition.
-
Ostron och champagne – är det verkligen gott?
Henrik Scander forskningsområde är sommellerie, dryckeskombinationer och vad som konstruerar idén av ”god” smak, samt relation mellan gastronomi och hälsa.
-
Yngst eller äldst i klassen – hur det spelar roll för adhd
Henrik Larssons forskningsområde är psykiatrisk epidemiologi, med ambitionen att öka kunskapen om mental ohälsa.
-
Så handlar jag mat – och gynnar biologisk mångfald
Johanna Björklund forskar om mat, miljö och hållbarhet.
-
Sms:en bara fortsatte komma till Angelikas mobil – tar stalkning någonsin slut?
Susanne Strand forskar om våld i nära relation, stalkning samt hederrelaterat våld och förtryck.
-
Protein från kött eller grönt – inte alls samma sak
Robert Brummer forskar om hälsa och hur mat påverkar vår mag- och mentalhälsa. I sina krönikor skriver han om vad kroppen behöver för att må bra. Och varför inte alla kan vara veganer.
-
Magistern – varför ska vi lära oss det här?
Christian Lundahls forskningsområde är pedagogik – utbildningshistoria, utbildningspolicy, betyg och bedömning.
-
Plast är fantastiskt – när det stannar på land
Anna Kärrman forskningsområde är identifiering av kemikalier som kan vara farliga för människa och miljö och hon studerar hur de sprids och vilka effekter som de ger.
-
”Vi behöver prata om vulvodyni, och vi behöver prata om sex”
Ida Flinks forskningsområde är smärtans psykologi och kognitiv beteendeterapi (kbt) vid smärtproblematik.
-
Kan vi leva på gamla meriter när det kommer till träning?
Peter Edholm forskar om träning – hälsa, prestation och nutrition.
-
Så tar du makten över din egen smak – och andras
Henrik Scander forskningsområde är sommellerie, dryckeskombinationer och vad som konstruerar idén av ”god” smak, samt relation mellan gastronomi och hälsa.
-
Så stor roll spelar generna för dina egenskaper
Henrik Larssons forskningsområde är psykiatrisk epidemiologi, med ambitionen att öka kunskapen om mental ohälsa.
-
Du kan äta kött – utan att vara en klimatbov
Johanna Björklund forskar om mat, miljö och hållbarhet.
-
Varför lämnar hon inte honom?
Susanne Strand forskar om våld i nära relation, stalkning samt hederrelaterat våld och förtryck.
-
Så kan du som förälder manipulera algoritmen i Tiktok
Amy Loutfis forskningsområde är artificiell intelligens - mer specifikt samspelet mellan artificiell intelligens och människan.
-
Nyårslöfte för hälsan 2022? Det här ska du äta mer av
Robert Brummer forskar om hälsa och hur mat påverkar vår mag- och mentalhälsa. I sina krönikor skriver han om vad kroppen behöver för att må bra. Och varför inte alla kan vara veganer.