Örebroforskare skriver krönikor i Nerikes Allehanda - och i ytterligare över 20 tidningar

Varje vecka skriver forskare vid Örebro universitet en krönika om vetenskap.
De publiceras i ett 20-tal tidningar, bland annat i Nerikes Allehanda.
Här har vi samlat de hittills publicerade krönikorna.
Krönikorna publiceras på fredagar i NA:s papperstidning, i e-tidningen och även på www.na.se. Nerikes Allehanda låser upp varje krönika två veckor efter publicering.
NA ingår i koncernen Bonnier News Local som innefattar 40 tidningstitlar och forskarnas krönikor publiceras i drygt 20 av koncernens tidningar, bland annat i Västerås, Falun och Sundsvall.
-
Separation – en riskfaktor för stalkning
Susanne Strand forskar om våld i nära relation, stalkning samt hederrelaterat våld och förtryck.
-
”Jag vill inte se dig på toa när vi har möte”
Karin Hedström forskar om digitaliseringens effekter på samhället. Hon är särskilt intresserad av frågor kopplat till informationssäkerhet, demokrati och relationen mellan individen och det offentliga i ett digitalt samhälle.
-
Blir man sjuk av ultraprocessad mat?
Robert Brummer forskar om hälsa och hur mat påverkar vår mag- och mentalhälsa. I sina krönikor skriver han om vad kroppen behöver för att må bra. Och varför inte alla kan vara veganer.
-
Ekonomer kan rädda liv med sin beräkningar
Elin Vimefalls forskningsområde är samhällsekonomiska analyser, huvudsakligen med fokus på tidiga insatser för barn och värdering av effekter kopplade till psykisk ohälsa.
-
I sommar väljer jag att semestra långsamt
Magnus Boström forskar om orsaker bakom miljömässigt ohållbar konsumtion.
-
Kvinnor med intensiv smärta vid samlag
Ida Flinks forskningsområde är smärtans psykologi och kognitiv beteendeterapi (kbt) vid smärtproblematik.
-
Vägen till sommarformen, vad är viktigast kosten eller träningen?
Peter Edholm forskar om träning – hälsa, prestation och nutrition.
-
Jag är min egen ceremonimästare – varje dag
Henrik Scander forskningsområde är sommellerie, dryckeskombinationer och vad som konstruerar idén av ”god” smak, samt relation mellan gastronomi och hälsa.
-
Polis – med rätt att stoppa ”gamla sanningar”
Henrik Larssons forskningsområde är psykiatrisk epidemiologi, med ambitionen att öka kunskapen om mental ohälsa.
-
Självförsörjning ger mat på bordet i en osäker värld
Johanna Björklund forskar om mat, miljö och hållbarhet.
-
Våldsutövaren är inte alltid den du tror
Susanne Strand forskar om våld i nära relation, stalkning samt hederrelaterat våld och förtryck.
-
Datorn fattar besluten – och ”the computer says no”
Karin Hedström forskar om digitaliseringens effekter på samhället. Hon är särskilt intresserad av frågor kopplat till informationssäkerhet, demokrati och relationen mellan individen och det offentliga i ett digitalt samhälle.
-
Så kan klassisk musik få din mage att må bra
Robert Brummer forskar om hälsa och hur mat påverkar vår mag- och mentalhälsa. I sina krönikor skriver han om vad kroppen behöver för att må bra. Och varför inte alla kan vara veganer.
-
Så vinner vi på att fler tar studenten
Elin Vimefalls forskningsområde är samhällsekonomiska analyser, huvudsakligen med fokus på tidiga insatser för barn och värdering av effekter kopplade till psykisk ohälsa.
-
Vi har bevisat att det går att byta livsstil
Magnus Boström forskar om orsaker bakom miljömässigt ohållbar konsumtion.
-
Smärta, stress, ångest och depression hänger ihop – och kan behandlas samtidigt
Ida Flinks forskningsområde är smärtans psykologi och kognitiv beteendeterapi (kbt) vid smärtproblematik.
-
Kommer musklerna ihåg tidigare träning?
Peter Edholm forskar om träning – hälsa, prestation och nutrition.
-
Då är mitt liv som Zlatans – med lägre lön
Henrik Scander forskningsområde är sommellerie, dryckeskombinationer och vad som konstruerar idén av ”god” smak, samt relation mellan gastronomi och hälsa.
-
Så kan din upplevelse slå tillbaka – långt senare
Henrik Larssons forskningsområde är psykiatrisk epidemiologi, med ambitionen att öka kunskapen om mental ohälsa.
-
Visst är fisk nyttigt – men se upp med hur du väljer
Johanna Björklund forskar om mat, miljö och hållbarhet.
-
Våld i en relation är inte alltid som vi tror
Susanne Strand forskar om våld i nära relation, stalkning samt hederrelaterat våld och förtryck.
-
Bakterier på burk – för att klara vabruari
Robert Brummer forskar om hälsa och hur mat påverkar vår mag- och mentalhälsa. I sina krönikor skriver han om vad kroppen behöver för att må bra. Och varför inte alla kan vara veganer.
-
Att satsa på unga ger en högre vinst – i slutet
Elin Vimefalls forskningsområde är samhällsekonomiska analyser, huvudsakligen med fokus på tidiga insatser för barn och värdering av effekter kopplade till psykisk ohälsa.
-
Dusch, paus och aw – så motverkar jag stress och värk
Ida Flinks forskningsområde är smärtans psykologi och kognitiv beteendeterapi (kbt) vid smärtproblematik.
-
Därför är det så lätt att gå upp i vikt igen
Peter Edholm forskar om träning – hälsa, prestation och nutrition.
-
Så kan du smaksätta ditt liv – med egen snaps
Henrik Scander forskningsområde är sommellerie, dryckeskombinationer och vad som konstruerar idén av ”god” smak, samt relation mellan gastronomi och hälsa.
-
Ungdomen viktig period för din psykiska hälsa som vuxen
Henrik Larssons forskningsområde är psykiatrisk epidemiologi, med ambitionen att öka kunskapen om mental ohälsa.
-
Goda råd när maten blir dyrare och julen gjort hål i plånboken
Johanna Björklund forskar om mat, miljö och hållbarhet.