Nyheter - Hälsovetenskaper
-
De tar examen: ”Det bästa med Örebro är studentlivet”
Lärorikt och spännande – och ett fantastiskt studentliv. Så låter det när Emma Johansson och Marcus Forsström sammanfattar sina tre år vid Örebro universitet. De är två av hundratals studenter som tar examen i dagarna.
-
Örebroforskare på topplista – sjunde mest citerade i världen
På plats 7 – Mats Eriksson forskar om små barn och smärtlindring utan läkemedel och är en av de mest citerade forskarna inom sitt fält. – Det är bevis för att vår satsning på att bygga en stark forskargrupp inom neonatal smärta har lönat sig, säger han.
-
Pengar till forskning som ska minska hälsoklyftor i samhället
Hjärt-Lungfonden beviljar 400 000 årligen under tre år till ett forskningsprojekt vid Örebro universitet som ska främja hälsosamma levnadsvanor genom förebyggande insatser på vårdcentraler.
-
Forskning i Örebro bidrar till kunskap om kvinnors hälsa i Moçambique
Sexuellt överförbar smitta är ett stort hot mot kvinnors hälsa i Moçambique. Nu visar forskning knuten till Örebro universitet på sätt att förbättra diagnoser och vård. Alice Manjate och Lucília Trindade Lovane Matias har nyligen disputerat.
-
VR-teknik lindrar fantomsmärtor efter amputation
Virtual reality kan hjälpa amputerade patienter till mindre smärta och bättre livskvalitet, enligt en ny studie. "Vi har sett att det har en mycket större betydelse för livskvaliteten än vi trodde", säger Kajsa Lidström-Holmqvist, docent.
-
Jennifer och Elias skriver uppsats i Brasilien: ”Vår syn på hur världen kan se ut har breddats”
Jennifer Olsson och Elias Pihlström går Sjuksköterskeprogrammet vid Örebro universitet och skriver C-uppsats i Brasilien tack vare stipendium från Minor Fields Studies, MFS. – Det är en fantastisk chans, säger de.
-
14 miljoner till ny forskningsmiljö – ska förbättra ungas psykiska hälsa
Forskare inom medicin och AI ska starta en ny forskningsmiljö för registerbaserad forskning –med målet att förbättra ungas psykiska hälsa. Projektet har beviljats 14 miljoner kronor från Vetenskapsrådet.
-
Religion och etnicitet spelar roll i idrottsundervisningen visar ny avhandling
Pardans, simning och yoga ifrågasätts av vissa elever. Kalle Jansson har i sin doktorsavhandling i idrottsvetenskap vid Örebro universitet för första gången gjort en djupdykning i vilken betydelse religion och etnicitet har i ämnet idrott och hälsa.
-
Julsmaker, forskning, hållbar mat och dryck i fokus på Mat och hälsas minijulmässa
Hur kan man bäst kombinera mat och dryck på julbordet? Och hur ska man tänka för att äta hälsosamt under julhelgen? Det var några av frågorna som diskuterades under Mat och hälsas minijulmässa på Örebro universitet.
-
Ny forskning: IBD kan upptäckas upp till 16 år innan den bryter ut
Forskare vid Örebro universitet har identifierat specifika proteinmönster i blod som kan förutsäga inflammatorisk tarmsjukdom, IBD, upp till 16 år innan diagnos. Särskilt Crohns sjukdom kan upptäckas med mycket hög precision.