Forskning
Forskningen vid Institutionen för hälsovetenskaper är inriktad på människors hälsa och lärande. Tvärvetenskapliga forskargrupper beforskar aktuella och angelägna forskningsfrågor. Våra samarbetspartners finns inom bland annat sjukvården, omsorgen och skolvärlden, såväl i Sverige som internationellt.
Forskningsnyheter
-
Insekter och fodermusslor i stället för vildfångad fisk och soja i djurfoder
Insekter uppfödda på matavfall, blåmusslor som renar Östersjön och protein från svamp som matats med restavfall från skogsindustrin. Det ska ersätta soja och fisk i foder till fågel, fisk och gris. Ett nytt forskningsprojekt undersöker hela kedjan.
-
"Som gästforskare ökar du din konkurrenskraft – och får värdefulla kontakter"
Örebrodoktoranden David Silverlid gästforskar på Max Planck-institutet i Heidelberg, där några av världens främsta forskargrupper inom internationell rätt finns. – Här finns otroliga resurser som jag inte får tillgång till någon annanstans, säger han.
-
Svenska livsmedelsforskare: Använd inte begreppet ”ultraprocessat”
I dag lanseras rapporten Processade livsmedel. En av slutsatserna är att metodiken för att klassificera så kallade ”ultraprocessade” livsmedel inte är tillräckligt utvecklad och kvalitetssäkrad för att användas.