Forskning
Institutionen för hälsovetenskaper är ett centrum för banbrytande forskning och utbildning inom hälsorelaterade områden. Våra dynamiska och mångsidiga forskargrupper ligger i framkant av viktiga innovationsområden på regional, nationell och internationell nivå.
Institutionens forskare är engagerade i att främja samarbete, aktivt sprida kunskap och tänja på gränserna för innovation. Vi tar ett livslångt perspektiv och undersöker grundligt hur hälsa påverkar olika åldersgrupper, med tanke på dynamiken i sjukdom, hälsa och funktionshinder över tid.
Vårt övergripande mål är att omsätta forskningsresultat till lösningar som sömlöst kan integreras i det dagliga livet. Oavsett om det gäller utbildning, klinisk praxis, diagnostik och övervakningsmetoder, samhällsengagemang, arbetsplatsen eller sport, är vi förpliktade att göra ett meningsfullt och varaktigt bidrag till hälsa och välbefinnande för individer och samhället.
Läs mer om forskningen som bedrivs vid institutionen under respektive forskningsämne:
Forskningsnyheter
-
Sämre stöd till kvinnor med funktionsnedsättning att komma ut i arbetslivet
Det är svårare för kvinnor med funktionsnedsättning att få del av insatser som hjälper dem ut i arbetslivet. Det konstaterar Ingrid Witte i sin avhandling inom området funktionsnedsättning och samhälle vid Örebro universitet.
-
Höga nivåer av PFAS-kemikalier i juice och fruktpuré för barn
Det finns höga nivåer av så kallade ultrakorta PFAS-kemikalier i apelsinjuice och fruktpuréer för barn. Det visar en ny studie av Örebro universitet, Eurofins Food & Feed Testing AB och PFAS Competence Centre.
-
Ansökan till Social Impact Lab är öppen – så kan du få hjälp att tillämpa din forskning i samhället
Att både polisen och rättspsykiatrin i Sverige började använda de verktyg för riskbedömning som professorerna Susanne Strand och Henrik Belfrage utvecklat, stärkte Susanne Strand i sin tro på att forskning faktiskt kan förändra samhället.