Forskning
Institutionen för hälsovetenskaper är ett centrum för banbrytande forskning och utbildning inom hälsorelaterade områden. Våra dynamiska och mångsidiga forskargrupper ligger i framkant av viktiga innovationsområden på regional, nationell och internationell nivå.
Institutionens forskare är engagerade i att främja samarbete, aktivt sprida kunskap och tänja på gränserna för innovation. Vi tar ett livslångt perspektiv och undersöker grundligt hur hälsa påverkar olika åldersgrupper, med tanke på dynamiken i sjukdom, hälsa och funktionshinder över tid.
Vårt övergripande mål är att omsätta forskningsresultat till lösningar som sömlöst kan integreras i det dagliga livet. Oavsett om det gäller utbildning, klinisk praxis, diagnostik och övervakningsmetoder, samhällsengagemang, arbetsplatsen eller sport, är vi förpliktade att göra ett meningsfullt och varaktigt bidrag till hälsa och välbefinnande för individer och samhället.
Läs mer om forskningen som bedrivs vid institutionen under respektive forskningsämne:
Forskningsnyheter
-
Örebroforskare på topplista – sjunde mest citerade i världen
På plats 7 – Mats Eriksson forskar om små barn och smärtlindring utan läkemedel och är en av de mest citerade forskarna inom sitt fält. – Det är ett erkännande och bevis för att vår satsning på att bygga en stark forskargrupp inom neonatal smärta...
-
DN Debatt: "Vår behandling kan rädda liv – men kanske får vi aldrig veta"
För tolv år sedan kom ett potentiellt genombrott i behandlingen av schizofreni, i form av medicin för ms-sjuka. En pilotstudie banade väg för en större studie – men det svåra är att hitta patienter. De som kan vinna mest hindras av just det vi vill...
-
Optimerad metod förbättrar simuleringar av kvantsystem
För att bättre kunna designa komplexa kvantsystem – atomer och elektroner – har forskaren Hugo Strand utvecklat en ny metod som gör simuleringarna snabbare och mer träffsäkra.