Doktorand i biomedicin

Tidsbegränsad anställning
Doktorandstudier
Ansök senast
Ansök

Ref nr: ORU 2.1.1-03933/2025

Örebro universitet söker en doktorand till utbildning på forskarnivå till doktorsexamen i medicinsk vetenskap med inriktning biomedicin vid Institutionens för medicinska vetenskaper, med utbildningsstart tidigt under hösten 2025.

Doktorand

Projektbeskrivning

PAN Sweden - växtbaserade proteiner för hälsa och välbefinnande är ett nationellt tvärvetenskapligt forskningscenter som klargör sambandet mellan bearbetning, struktur, biotillgänglighet, matsmältning och fermentering av proteiner och hälsoeffekter vad gäller tarm-, metabolisk och psykisk hälsa, även med fokus på konsumentpreferenser och beteenden. PAN Sweden koordineras av Örebro universitet och är ett samarbete mellan Örebro universitet, Chalmers tekniska högskola, Sveriges lantbruksuniversitet, Uppsala universitet och RISE Sweden, tillsammans med svenska partnerorganisationer inom industri och folkhälsa. Centrets vision är att hållbart producerade livsmedel med hälsofördelar är konsumenternas förstahandsval. PAN Sweden utökar för närvarande sin vetenskapliga personal av forskare i tidig fas med ett genuint intresse för tvärvetenskaplig forskning med flertalet nya juniora forskartjänster.

Doktorandprojektet är kopplat till studier kring effekterna av växtbaserade proteiner och kostfibrer på tarm-, metabol- och mental hälsa. Inom projektet tillämpas bland annat mikrobiomanalys, metabolomik, funktionell hjärnavbildning, och nutritionella analyser.

Doktorandtjänsten är förlagd vid Institutionen för medicinska vetenskaper (MV) vid Örebro universitet, ett modernt, expansivt universitet med omkring 1 600 anställda och 17 000 studenter, och med ett universitets-övergripande Centrum för Mat och Hälsa (https://www.oru.se/var-profil/mat-och-halsa/) där PAN Sweden har en betydande forsknings- och innovationsroll. MV är hemvist för universitetets läkarutbildning, och innehåller därtill ett antal starka forskningsmiljöer vars huvudsakliga fokus är inflammation, metabolism och nutrition.

Handledning: doktoranden kommer att handledas av professor Robert Brummer, m.fl.

Utbildningen och anställningen

Forskarutbildningen består av kurser och ett självständigt forskningsarbete som du presenterar i en doktorsavhandling. Utbildningen omfattar 240 högskolepoäng, vilket motsvarar fyra års studier på heltid, och avses avslutas med doktorsexamen.

Vår ambition är att din utbildning på forskarnivå ska vara stimulerande och kännas meningsfull från början och ända fram till din doktorsexamen. Att du som doktorand får en bra introduktion underlättar starten på dina studier och ger dig en god grund att bygga din forskarutbildning på. Som doktorand vid Örebro universitet erbjuds du en särskilt anpassad seminarieserie med allt från utbildningsregler och karriär till stöd i din studiesituation och doktorandmingel.

Till utbildningsplatsen är knuten en doktorandanställning på heltid under utbildningstiden, vilket motsvarar fyra år. I regelhandboken kan du läsa mer om doktorandanställning samt om studier och anställning på deltid. Ingångslönen för doktorandanställning är 31 300 kr per månad.

Behörighet och urval

För att bli antagen till utbildning på forskarnivå krävs att den sökande har grundläggande behörighet och särskild behörighet samt bedöms ha sådan förmåga som i övrigt behövs för att tillgodogöra sig utbildningen. De fullständiga behörighetskraven finns i antagningsordningen samt i bilaga 2 till den allmänna studieplanen i ämnet.

För särskild behörighet till ämnet krävs högskoleutbildning med godkänt betyg på kurser om minst 90 högskolepoäng, inklusive självständigt arbete på C-nivå, inom ett huvudområde av betydelse för den aktuella inriktningen inom ämnet medicinsk vetenskap. Särskild behörighet har även den som inom eller utom landet har förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

Vi söker kandidater med (bio)medicinsk bakgrund, och med praktiskt erfarenheter av laborativt arbete. Ett krav är goda språkkunskaper i engelska, och meriterande är språkkunskaper i svenska. Särskild meriterande är kompetens inom nutrition, mikrobiologi, immunologi, samt erfarenhet av humana studier.

Information

Ytterligare information om utbildningen och anställningen ges av enhetschef Isak Demirel, e-post: isak.demirel@oru.se eller professor Robert Brummer, e-post: robert.brummer@oru.se.

Vid Örebro universitet förväntar vi oss att alla medarbetare är öppna för utveckling och förändring, tar ansvar för sin egen arbetsinsats och kvalitet, visar engagemang att samverka och bidra till utveckling samt visar respekt för andra genom ett konstruktivt och professionellt förhållningssätt.

Örebro universitet arbetar aktivt med lika villkor och jämställdhet och för att vår arbetsmiljö ska präglas av öppenhet, tillit och respekt. Vi värdesätter de kvaliteter mångfald tillför verksamheten.

Anmälan till utbildningen och doktorandanställningen

Du gör din anmälan till utbildningen på vår hemsida genom att klicka på knappen "Ansök".

En komplett anmälan ska innehålla följande elektroniska dokument:

  • Personligt brev med motivering till varför du söker tjänsten och vad du kan bidra med för kompetens
  • CV
  • Kopior av original examensbevis och officiellt resultatintyg för kandidatexamen
  • Kopior av original examensbevis och officiellt resultatintyg för magister-/masterexamen
  • Självständigt arbete (examensarbete)
  • Övriga relevanta dokument, intyg och diplom som styrker din ansökan

Som huvudregel gäller att anmälan med bilagor ska vara författade på svenska, danska, norska eller engelska. Handlingar avseende meriter på andra språk ska vara översatta av auktoriserad översättare till svenska eller engelska. Förteckning över översättare kan erhållas från Kammarkollegiet (www.kammarkollegiet.se).

En anmälan om antagning till utbildning gäller också som anmälan till anställning.
Mer information för dig som sökande hittar du på vår Lediga-jobb-sida: https://www.oru.se/jobba-hos-oss/lediga-jobb/information-for-dig-som-sokande-och-sakkunnig/

Sista ansökningsdag är 2025-08-18. Välkommen med din ansökan!

Då vi i samband med den här rekryteringen redan har gjort våra val vad gäller externa samarbetspartners och marknadsföring undanber vi oss kontakt med rekryteringsföretag och annonssäljare.

Enligt Riksarkivets föreskrifter måste vi arkivera en omgång ansökningshandlingar exkl. publikationer i två år efter att tillsättningsbeslutet vunnit laga kraft.