Om kriterier

Man kan skapa flera olika kriterier i en och samma kurs. Ett kriterium är utformat som en matris bestående av rader och kolumner, med en rad för varje kriterium och kolumner för de olika prestationsnivåerna. Kriterier kan kopplas till uppgifter, text samt diskussioner. Kriterier skapas antingen i samband med att man skapar uppgiften/ testet eller via Kursadministration och resultat för att senare koppla till ett bedömningsbart objekt.

Viktigt att tänka på

Man kan, i nuläget, endast kan koppla ett kriterium till ett bedömningsbart objekt (uppgift/ test). Samma kriterium kan kopplas till flera uppgifter/ tester.
Man kan inte redigera ett kriterium som har används vid bedömning. Ett nytt måste skapas och kopplas till uppgiften.

Jag har tidigare använt kriterier utan poäng. Hur löser jag detta i Ultra?

Här finns det olika lösningar beroende på om man använder poäng- eller procentbaserade kriterier. Se exempel på kommande sidor.

När ser deltagarna kriterierna?

Deltagarna ser kriteriet så länge själva uppgiften är synlig för dem. Lärarens bedömning i kriteriet blir synlig först när resultatet publicerats.

Typer av kriterier

I nuläget går det att skapa fyra typer av kriterier; procent och procentintervall samt poäng och poängintervall.

Poängbaserade kriterier
I poängbaserade kriterier anger man själv värdet/ vikten på respektive kriterie i matrisen. Totalpoängen blir sedan maxpoängen på det bedömningsbara objekt man kopplar kriteriet till.
Möjligt att använda decimaltal (upp till två decimaler). Max totalpoäng på ett kriterium är 99999 poäng. Möjligt att i kriteriet ha kolumnerna med stigande eller sjunkande visning
Det går att sätta 0 poäng genomgående i kriteriet. Efter att kriteriet fyllts i blir den automatiskt tilldelade poängen på uppgiften 0, vilket sedan kan ändras i rutan ”Inlämning” i anslutning till kriteriet. Detta alternativ kan vara lämpligt om man har som krav att inget av det som bedöms får vara underkänt.

Kriterier med poängintervall
För kriterier med poängintervall har varje prestationsnivå ett värdeintervall. När du bedömer väljer du lämpligt poäng för varje enskild prestationsnivå. Poängen räknas fram automatiskt som följer: vikten x prestationsprocent x poängen på arbetet.

Procentbaserade kriterier
För procentbaserade kriterier måste kriteriernas totala procent motsvara 100 %.
Det går bra att lägga in rader som ställs in på 0 % så länge som den totala procentsatsen är lika med 100 %.
Om procentsatserna inte är lika med 100 visas ett varningsmeddelande längst ner på skärmen. Välj Balanserade kriterier bredvid meddelandet för att automatiskt justera procentsatsen så att den är lika med 100. Du kan även manuellt uppdatera procentsatserna vid behov.

Kriterier med procentintervall
För kriterier med procentintervall har varje prestationsnivå ett värdeintervall. När du bedömer väljer du lämplig procentvärde för varje enskild prestationsnivå. Poängen räknas fram automatiskt som följer: vikten x prestationsprocent x poängen på arbetet.