Martien Schrooten
Tjänstetitel: Universitetslektor Organisation: Institutionen för juridik, psykologi och socialt arbeteTelefon: 019 303626
Rum: L2627

Om Martien Schrooten
Bakgrund
Martien har en doktorsexamen i experimentell klinisk psykologi från Maastricht-universitetet i Nederländerna och har efter detta ägnat sig åt forskning vid universiteten i Maastricht, Leuven i Belgien och nu senast i Örebro. Sedan 2014 har hon en forskarassistenttjänst vid Örebro universitet där hon är verksam vid Center for Health and Medical Psychology (CHAMP). Hon är också gästforskare i hälsopsykologi vid universitetet i Leuven.
Forskningsinriktning
Huvuddelen av Martiens forskning har haft fokus på att förstå bakomliggande kognitiva och motivationsskapande faktorer för ångest och (förväntad) smärta genom att använda beteendeexperiment. Med sin utbildning inom experimentell psykologi och ingående kunskap om forskningsmetoder och smärtans psykologi bidrar hon till den fortsatta utvecklingen av och forskningsinriktningen inom CHAMP. Hennes nuvarande arbete vid CHAMP är huvudsakligen inriktat på:
1) Ökad uppmärksamhet hos smärtpatienter på smärta och på information som avser smärta eller (smärtrelaterad) negativ påverkan.
2) Förväntningar kring smärta och smärtlindring, samt hur dessa kan förändras genom samtal.
Bland andra forskningsintressen återfinns smärtbetingade avbrott av aktiviteter och prospektivt minne, smärtrelaterade målkonflikter och beslutsfattande, hur smärtpatienter tolkar information som avser smärta, samt kognitiv beteendeterapi för behandling av (kronisk) smärta.
Undervisning
Martien är kurssamordnare på psykologprogrammet vid Örebro universitet, där hon också undervisar och handleder uppsatser.
Forskningsprojekt
- Empirisk klassificering av individer med långvarig smärtproblematik för att optimera utfall i multidisciplinär behandling
- Hur blir det sen då? Hur patienters förväntade smärta påverkas av validering
- Intervention med kognitiv beteendeterapi vid IBS avseende visceral perception, magbesvär, psykologisk funktion samt biomarkörer
- Kommer det göra ont? Uppmärksamhet gentemot signaler som förutsäger smärta