This page in English

Martin Magnusson

Befattning: Universitetslektor Organisation: Institutionen för naturvetenskap och teknik

E-post: bWFydGluLm1hZ251c3NvbjtvcnUuc2U=

Telefon: 019 303870

Rum: T1222

Martin Magnusson

Om Martin Magnusson

Jag forskar inom gruppen för mobil robotik och olfaktion vid forskningscentret AASS. (Mer information finns på den engelska versionen av den här sidan.)

Forskning

Min huvudsakliga forskning rör kartering, lokalisering och 3D-perception för mobila robotar: det vill säga hur en robot kan se sig omkring och veta var den är genom att bygga en karta, samt hur tredimensionella bilder kan användas i tillämpningar för mobila robotar, och hur de kan lagras och tolkas på ett effektivt sätt. Jag är särskilt intresserad aspekter av kartor som går utöver att enbart representera geometri: till exempel kartor av flöden och aktivitetsmönster, hur osäker kartinformation såsom handritade skisser kan användas av robotar, och metoder som en robot kan använda för att själv bedöma kvaliteten av sin karta. 


2023-05-31

Jag samtycker inte till det strategiska samarbetet mellan Saab och Örebro universitet som undertecknades i maj 2023.

Det ska visserligen sägas att det kan finnas samarbets- och forskningsområden som är värda att arbeta med även tillsammans vapenindustrin, och jag försöker inte definiera vad andra forskare och akademisk personal bör ägna sitt arbete och energi åt.

Emellertid vill jag klargöra att jag inte skulle acceptera att min egen forskning används av vapenindustrin, inklusive Saab. Särskilt oroande finner jag det att artificiell intelligens och robotik nämns specifikt som en viktig del av det framtida samarbetet. Jag stöder International Committee for Robot Arms Control (ICRAC) och Campaign to Stop Killer Robots, och jag vill inte delta i utvecklingen av mer "intelligenta" eller autonoma system för militärt bruk.

Detta betyder inte att jag generellt motsätter mig väpnat försvar. Däremot exporteras produkterna från vår vapenindustri till stor del till länder där vi saknar kontroll, inklusive länder med en historia av aggressiv utrikes- eller inrikespolitik. Jag tror inte att detta bidrar till en säkrare värld, och jag väljer att ägna min tid och energi åt mer produktiva ändamål.


 

Undervisning

Jag undervisar bl.a. i kurserna "datorgrafik" och "imperativ programmering". 

 

Publikationer

Artiklar i tidskrifter |  Böcker |  Doktorsavhandlingar |  Kapitel i böcker, del av antologier |  Konferensbidrag |  Licentiatavhandlingar | 

Artiklar i tidskrifter

Böcker

Doktorsavhandlingar

Kapitel i böcker, del av antologier

Konferensbidrag

Licentiatavhandlingar