This page in English

Samira Prado

Tjänstetitel: Postdoktor Organisation: Institutionen för medicinska vetenskaper

E-post:

Telefon: 019 303470

Rum: C2303

Samira Prado

Om Samira Prado

Samira Prado arbetar vid forskningscentret Nutrition-Gut-Brain Interactions Research Centre (NGBI) sedan februari 2020 då hon anställdes som postdoktor inom satsningen på mat och hälsa vid Örebro universitet. Samira har en doktorsexamen i livsmedelsvetenskap och nutrition från universitetet i Sao Paulo (USP), Brasilien. I sin avhandling studerade hon kostfibrers inverkan på tjocktarmscancer och andra interaktioner med immunsystemet. Hennes forskning vid NGBI är inriktad på människors tarmhälsa samt på samspelet mellan proteiner och fibrer i kosten och deras inverkan på produktionen och upptaget av smörsyra i tarmen.

 

Forskargrupper

Publikationer

Artiklar i tidskrifter |  Artiklar, forskningsöversikter |  Kapitel i böcker, del av antologier | 

Artiklar i tidskrifter

Prado, S. B. , Beukema, M. , Jermendi, E. , Schols, H. A. , de Vos, P. & Fabi, J. P. (2020). Pectin Interaction with Immune Receptors is Modulated by Ripening Process in Papayas. Scientific Reports, 10.
Ramos do Prado, S. B. , Santos, G. R. , Mourão, P. A. & Fabi, J. P. (2019). Chelate-soluble Pectin Fraction From Papaya Pulp Interacts With galectin-3 and Inhibits Colon Cancer Cell Proliferation. International Journal of Biological Macromolecules, 126, 170-178.
Ramos do Prado, S. B. , Shiga, T. M. , Horazono, Y. , Hogan, V. A. , Raz, A. , Carpita, N. C. & Fabi, J. P. (2019). Migration and proliferation of cancer cells in culture are differentially affected by molecular size of modified citrus pectin. Carbohydrate Polymers, 211, 141-151.
Ramos do Prado, S. B. , Ferreira, G. F. , Yosuke, H. , Shiga, T. M. , Raz, A. , Carpita, N. C. & Fabi, J. P. (2017). Ripening-induced chemical modifications of papaya pectin inhibit cancer cell proliferation. Scientific Reports, 7, 1-17.
de Menezes, E. W. , Grande, F. , Giuntini, E. B. , Cardoso Lopes, T. d. V. , Tanosov Dan, M. C. , Ramos do Prado, S. B. , Gombossy de Melo Franco, B. D. , Charrondierre, U. R. & et al. (2016). Impact of Dietary Fiber Energy on the Calculation of Food Total Energy Value in the Brazilian Food Composition Database. Food Chemistry, 193, 128-133.
Ramos do Prado, S. B. , Giuntini, E. B. , Grande, F. & de Menezes, E. W. (2016). Techniques to evaluate changes in the nutritional profile of food products. Journal of Food Composition and Analysis, 53, 1-6.

Artiklar, forskningsöversikter

Kapitel i böcker, del av antologier

Lopes, R. , do Prado, S. & Fabi, J. (2019). Nutrition, the Gastrointestinal Microbiota and Cancer Prevention. I: Thomas Prates Ong, Fernando Salvador Moreno, Nutrition and Cancer Prevention: From Molecular Mechanisms to Dietary Recommendations (ss. 261-293). . Royal Society of Chemistry.