Samira Prado
Samira Prado Befattning: Biträdande lektor Organisation: Institutionen för naturvetenskap och teknikE-post: c2FtaXJhLnByYWRvO29ydS5zZQ==
Telefon: 019 303470
Rum: B4120
- Nutrition-Gut-Brain Interactions Research Centre (NGBI)
-
Responsive Nutrition Research Centre
Om Samira Prado
Om Samira Prado
Min forskning fokuserar på att förstå hur kostens komponenter interagerar med tarmen och påverkar kroppen systemiskt, och hur molekylär nutrition kan kopplas till människors hälsa och hållbara kostmönster. Jag började vid Örebro universitet 2020 genom Mat & Hälsa Centre. Sedan dess har jag varit verksam vid Institutionen för medicinska vetenskaper och, på senare tid, även vid Institutionen för naturvetenskap och teknik. Mitt arbete omfattar flera samarbeten, bland annat inom PAN Sweden Centre (FORMAS) och Nutrition–Gut–Brain Interactions Research Centre (NGBI).
Forskning
Jag är intresserad av vad människor äter men inte smälter, och hur dessa osmältbara strukturer påverkar tarmen, ämnesomsättningen och den allmänna hälsan. Min forskning undersöker hur olika kostkomponenter interagerar med mag-tarmkanalen och kroppens funktioner, och kopplar molekylära processer till verklig nutrition. För att studera detta kombinerar jag in vitro- och ex vivo-modeller (digestion, kolonfermentering och tarmcellkulturer) med kostinterventioner på människor, där biologiska prover såsom blod, urin, utandningsluft och avföring analyseras med metabolomik, peptidomik och metagenomik. Detta integrerade tillvägagångssätt syftar till att förstå hur kosten påverkar tarmfunktionen hos friska individer och hur dessa svar kan förklara mottaglighet för kroniska, icke-smittsamma sjukdomar.
Min senaste forskning har fokuserat på hur växtbaserade proteiner och kostfibrer påverkar tarmhälsa och metabolism.
Mina huvudsakliga forskningsprojekt
PanProtein – växtbaserade proteiner för en hälsosam och hållbar kost
Utvecklar ramverk för att mäta metabolisk profilering kopplad till intag av växtbaserade proteiner.
ADAPtide – att avkoda hållbar och responsiv nutrition
Undersöker hur specifika växtbaserade föreningar (peptider, fibrer och metaboliter) påverkar biologiska funktioner hos människan.
Undervisning och handledning
Jag undervisar inom masterprogrammet i experimentell medicin och kandidatprogrammet i miljövetenskap och hållbara livsmedelssystem. Jag har utformat och ansvarar för kurserna
Precision Nutrition: Impact of Individual Dietary Responses on Health and Wellbeing (MC809A, 7,5 hp) och The Food System, the EU and the World (MX303G, 7,5 hp).
Jag har även medverkat i läkarutbildningen som handledare för basgrupper (problem-based learning). Jag handleder kandidat- och masterstudenter i laboratoriearbete, utveckling av experimentella protokoll, dataanalys och akademiskt skrivande.
Om du är intresserad av mitt forskningsområde och vill göra en praktik eller examensarbete hos mig, är du varmt välkommen att ta kontakt.
Övrigt
Utmärkelser: Doktorsavhandlingen tilldelades priset Best PhD Thesis Award in Food Science från det brasilianska utbildningsministeriet och Best Thesis Award in Agricultural Science vid Universidade de São Paulo.
Beviljade anslag: FORMAS Mobility Grant (2022–2023; ca 2 M SEK); Ekhagastiftelsen (2023–2024; 980 000 SEK); FORMAS Starting Grant (2024–2028; 4 M SEK).
Övriga uppdrag: Ordförande för Junior Faculty vid Örebro universitet (2023–2024); representant för Medicinska fakulteten (2022–2023).
Forskningsprojekt
Pågående projekt
- Establishing a novel gut-brain axis model
- ImprUV+ - An analytical framework to explore the effects of UV during plant growth on human health
- Interaction between dietary protein and fibre fermentation - its functional consequences
- PAN Prodig - True Ileal Digestibility of Different Plant-Based Proteins in a Human Ileostomy Model
- PAN Protein - plant-based proteins contributing to a healthy and sustainable diet
- POPgut - The impact of persistent organic pollutants exposure on gut health
- Rosetta@oru
- The Blue Muffin Study - Impact of gut physiology and function on the formation of bioactive oligomers upon dietary fibre consumption
- Unpuzzle - Unravelling molecular motifs from dietary fibers responsible for interaction with recognition receptors in human cells
Forskargrupper
Publikationer
Artiklar i tidskrifter
- Scharf, M. W. , Forsgård, R. A. , Prado, S. B. R. , Ganda Mall, J. P. , Repsilber, D. , Brummer, R. J. , Marques, T. M. & Wall, R. (2025). Acute effects of butyrate on intestinal permeability in patients with irritable bowel syndrome assessed by a novel colonoscopy research model. Gut microbes, 17 (1). [BibTeX]
- Guerreiro, C. d. A. , Andrade, L. A. , Fernández-Lainez, C. , Fraga, L. N. , López-Velázquez, G. , Marques, T. M. , Prado, S. B. R. , Brummer, R. J. & et al. (2025). Bioactive arabinoxylan oligomers via colonic fermentation and enzymatic catalysis: Evidence of interaction with toll-like receptors from in vitro, in silico and functional analysis. Carbohydrate Polymers, 352. [BibTeX]
- Donadio, J. L. S. , Ramos do Prado, S. B. , Soares, C. G. , Tamarossi, R. I. , Heidor, R. , Moreno, F. S. & Fabi, J. P. (2024). Ripe papaya pectins inhibit the proliferation of colon cancer spheroids and the formation of chemically induced aberrant crypts in rats colons. Carbohydrate Polymers, 331. [BibTeX]
- Seeburger, P. , Forsman, H. , Bevilacqua, G. , Marques, T. M. , Morales, L. O. , Prado, S. B. R. , Strid, Å. , Hyötyläinen, T. & et al. (2023). From farm to fork… and beyond! UV enhances Aryl hydrocarbon receptor-mediated activity of cruciferous vegetables in human intestinal cells upon colonic fermentation. Food Chemistry, 426. [BibTeX]
- Bernardino Ramos do Prado, S. , Minguzzi, B. T. , Hoffmann, C. & Fabi, J. P. (2021). Modulation of human gut microbiota by dietary fibers from unripe and ripe papayas: Distinct polysaccharide degradation using a colonic in vitro fermentation model. Food Chemistry, 348. [BibTeX]
- Soares, C. G. , Bernardino Ramos do Prado, S. , Andrade, S. C. S. & Fabi, J. P. (2021). Systems Biology Applied to the Study of Papaya Fruit Ripening: The Influence of Ethylene on Pulp Softening. Cells, 10 (9). [BibTeX]
- Prado, S. B. , Beukema, M. , Jermendi, E. , Schols, H. A. , de Vos, P. & Fabi, J. P. (2020). Pectin Interaction with Immune Receptors is Modulated by Ripening Process in Papayas. Scientific Reports, 10. [BibTeX]
- Ramos do Prado, S. B. , Santos, G. R. , Mourão, P. A. & Fabi, J. P. (2019). Chelate-soluble Pectin Fraction From Papaya Pulp Interacts With galectin-3 and Inhibits Colon Cancer Cell Proliferation. International Journal of Biological Macromolecules, 126, 170-178. [BibTeX]
- Ramos do Prado, S. B. , Shiga, T. M. , Horazono, Y. , Hogan, V. A. , Raz, A. , Carpita, N. C. & Fabi, J. P. (2019). Migration and proliferation of cancer cells in culture are differentially affected by molecular size of modified citrus pectin. Carbohydrate Polymers, 211, 141-151. [BibTeX]
- Ramos do Prado, S. B. , Ferreira, G. F. , Yosuke, H. , Shiga, T. M. , Raz, A. , Carpita, N. C. & Fabi, J. P. (2017). Ripening-induced chemical modifications of papaya pectin inhibit cancer cell proliferation. Scientific Reports, 7, 1-17. [BibTeX]
- de Menezes, E. W. , Grande, F. , Giuntini, E. B. , Cardoso Lopes, T. d. V. , Tanosov Dan, M. C. , Ramos do Prado, S. B. , Gombossy de Melo Franco, B. D. , Charrondierre, U. R. & et al. (2016). Impact of Dietary Fiber Energy on the Calculation of Food Total Energy Value in the Brazilian Food Composition Database. Food Chemistry, 193, 128-133. [BibTeX]
- Ramos do Prado, S. B. , Giuntini, E. B. , Grande, F. & de Menezes, E. W. (2016). Techniques to evaluate changes in the nutritional profile of food products. Journal of Food Composition and Analysis, 53, 1-6. [BibTeX]
Artiklar, forskningsöversikter
- Donadio, J. L. S. , Bernardino Ramos do Prado, S. , Rogero, M. M. & Fabi, J. P. (2022). Effects of pectins on colorectal cancer: targeting hallmarks as a support for future clinical trials. Food & Function, 13 (22), 11438-11454. [BibTeX]
- Fabi, J. P. & Ramos do Prado, S. B. (2019). Fast and furious: Ethylene-triggered changes in the metabolism of papaya fruit during ripening. Frontiers in Plant Science, 10. [BibTeX]
Kapitel i böcker, del av antologier
- Lopes, R. , do Prado, S. & Fabi, J. (2019). Nutrition, the Gastrointestinal Microbiota and Cancer Prevention. I: Thomas Prates Ong, Fernando Salvador Moreno, Nutrition and Cancer Prevention: From Molecular Mechanisms to Dietary Recommendations (ss. 261-293). . Royal Society of Chemistry. [BibTeX]