This page in English

Samira Prado

Samira Prado Befattning: Biträdande lektor Organisation: Institutionen för naturvetenskap och teknik

E-post: c2FtaXJhLnByYWRvO29ydS5zZQ==

Telefon: 019 303470

Rum: B4120

Samira Prado
Forskningsämne Forskningsmiljöer

Om Samira Prado

Om Samira Prado
Min forskning fokuserar på att förstå hur kostens komponenter interagerar med tarmen och påverkar kroppen systemiskt, och hur molekylär nutrition kan kopplas till människors hälsa och hållbara kostmönster. Jag började vid Örebro universitet 2020 genom Mat & Hälsa Centre. Sedan dess har jag varit verksam vid Institutionen för medicinska vetenskaper och, på senare tid, även vid Institutionen för naturvetenskap och teknik. Mitt arbete omfattar flera samarbeten, bland annat inom PAN Sweden Centre (FORMAS) och Nutrition–Gut–Brain Interactions Research Centre (NGBI).


Forskning
Jag är intresserad av vad människor äter men inte smälter, och hur dessa osmältbara strukturer påverkar tarmen, ämnesomsättningen och den allmänna hälsan. Min forskning undersöker hur olika kostkomponenter interagerar med mag-tarmkanalen och kroppens funktioner, och kopplar molekylära processer till verklig nutrition. För att studera detta kombinerar jag in vitro- och ex vivo-modeller (digestion, kolonfermentering och tarmcellkulturer) med kostinterventioner på människor, där biologiska prover såsom blod, urin, utandningsluft och avföring analyseras med metabolomik, peptidomik och metagenomik. Detta integrerade tillvägagångssätt syftar till att förstå hur kosten påverkar tarmfunktionen hos friska individer och hur dessa svar kan förklara mottaglighet för kroniska, icke-smittsamma sjukdomar.

Min senaste forskning har fokuserat på hur växtbaserade proteiner och kostfibrer påverkar tarmhälsa och metabolism.

Mina huvudsakliga forskningsprojekt
PanProtein – växtbaserade proteiner för en hälsosam och hållbar kost
Utvecklar ramverk för att mäta metabolisk profilering kopplad till intag av växtbaserade proteiner.
ADAPtide – att avkoda hållbar och responsiv nutrition
Undersöker hur specifika växtbaserade föreningar (peptider, fibrer och metaboliter) påverkar biologiska funktioner hos människan.

Undervisning och handledning
Jag undervisar inom masterprogrammet i experimentell medicin och kandidatprogrammet i miljövetenskap och hållbara livsmedelssystem. Jag har utformat och ansvarar för kurserna
Precision Nutrition: Impact of Individual Dietary Responses on Health and Wellbeing (MC809A, 7,5 hp) och The Food System, the EU and the World (MX303G, 7,5 hp).

Jag har även medverkat i läkarutbildningen som handledare för basgrupper (problem-based learning). Jag handleder kandidat- och masterstudenter i laboratoriearbete, utveckling av experimentella protokoll, dataanalys och akademiskt skrivande.

Om du är intresserad av mitt forskningsområde och vill göra en praktik eller examensarbete hos mig, är du varmt välkommen att ta kontakt.


Övrigt
Utmärkelser: Doktorsavhandlingen tilldelades priset Best PhD Thesis Award in Food Science från det brasilianska utbildningsministeriet och Best Thesis Award in Agricultural Science vid Universidade de São Paulo.

Beviljade anslag: FORMAS Mobility Grant (2022–2023; ca 2 M SEK); Ekhagastiftelsen (2023–2024; 980 000 SEK); FORMAS Starting Grant (2024–2028; 4 M SEK).
Övriga uppdrag: Ordförande för Junior Faculty vid Örebro universitet (2023–2024); representant för Medicinska fakulteten (2022–2023).

Publikationer

Artiklar i tidskrifter |  Artiklar, forskningsöversikter |  Kapitel i böcker, del av antologier | 

Artiklar i tidskrifter

Artiklar, forskningsöversikter

Kapitel i böcker, del av antologier