Startnycklar till Social Impact Lab: Att stötta idéutveckling för social hållbarhet

Örebro universitets mål är att bidra till en kunskapsbaserad samhällsutveckling. För att nå dit är idéer för social hållbarhet viktigt. I sju år har innovationsmiljön Social Impact Lab stöttat forskare och undervisande personal i sitt idéarbete. Nu vill vi öppna upp för fler lärosäten att ta del och inspireras av hur vi arbetat för att fler innovativa idéer ska komma samhället till nytta.
Startnycklar till Social Impact Lab 24-25 april
Social Impact Lab är en innovationsmiljö och ett program med fokus på innovationer för social hållbarhet. Programmet har sen 2017 gett stöd och kompetens för innovativ idéutveckling och pågår under ett år med regelbundna träffar en dag i veckan. I SoIL medverkar forskare och undervisande personal (inklusive affilierade) från Örebro universitet. Läs mer om programmet på www.oru.se/soil.
Kursbeskrivning
Kursen har fokus på genomförande av programmet, från rekrytering till fortsatt stöd och uppföljning.
I kursen delar vi erfarenheter från sju års arbete med programmet Social Impact Lab. Under kursen kommer deltagarna få kunskap om hur vi har arbetat med:
- förutsättningar för start och drift
- resurser till programledning och drift
- att attrahera deltagare till programmet
- programårets upplägg och tematiska områden
- fortsatt stöd, vad händer efter programåret
- uppföljning
Under internatet delar vi bland annat med oss av deltagarcase, urval av metoder, praktiska frågor kring upplägg och handledarens roll.
Inom kursen ges utrymme för samtal och diskussion om hur liknande programformat skulle kunna etableras på respektive lärosäte utifrån dess förutsättningar.
Upplägg
Kursen genomförs under ett lunch-till-lunch-internat samt en tre timmar digital uppföljning/diskussion. Kursledare är Åsa Allard och Katarina Wetter Edman.
Mellan internatet och uppföljning finns möjlighet till kontakt och samtal med kursledarna kring egna förutsättningar och ambitioner för vidare arbete med SoIL-konceptet.
Efter kursen kommer deltagarna ha en insyn och förståelse för upplägg och genomförande av programformen Social Impact Lab.
Kursen blir också en möjlighet att identifiera intresse för vidare praktiskt samarbete, erfarenhetsutbyte och kompetensutveckling kring SoIL-konceptet.
Målgrupp
Innovationsrådgivare och samverkanskoordinatorer som arbetar med att stötta innovationsarbete i praktiken.
Datum och kostnad
- Internat i Örebro, 24-25 april 2024.
- 3 timmar digital uppföljning vecka 24.
- 10 300 kr/pers exkl. moms, inkl kost och logi.
Kursen ges av Innovationskontoret vid Örebro universitet Holding i samarbete med MSI-noden Örebro. För frågor kontakta: katarina.wetter-edman@oru.se