Akademiskt skrivande

Det akademiska skrivandet är centralt för dina akademiska studier. Skrivande på universitetet skiljer sig mycket från skrivande på gymnasiet och i andra sammanhang som du kanske är mer van vid. Att skriva akademiskt är därför nytt för många studenter.

Informationsföreläsning - Akademiskt skrivande

Till vårens terminsstart 2024 kommer Örebro universitet erbjuda nya studenter en informationsföreläsning om akademiskt skrivande.

  • 18 januari, 12:15-13:00 --> Hörsal L1 

Hitta hörsalen via MazeMap, här.


Du kommer att skriva många texter under din utbildning och din första akademiska text skriver du med stor sannolikhet redan under den första terminen. De texter som du förväntas skriva tidigt i utbildningen är en förberedelse inför den sista, slutliga uppsatsen. Det finns olika aspekter av akademiskt skrivande, exempelvis vetenskaplighet, struktur samt språk och stil. Det rekommenderas att du redan nu sätter dig in i dem och vad det akademiska skrivandet innebär.

Akademiskt skrivcentrum vid universitetsbiblioteket erbjuder stöd i akademiskt skrivande till alla studenter vid Örebro universitet. I vår skrivguide kan du hitta svar på dina funderingar om olika aspekter av skrivande, exempelvis struktur, referenssystem, layout och skrivprocessen. Du är även välkommen att besöka oss i vår digitala drop-in  där du kan ställa frågor om din text.

Akademiskt skrivcentrum erbjuder även bokad handledning. Klicka dig vidare på länken ovan för att få mer information.

Nedan finns några korta filmer om akademiskt skrivande som du kan titta på redan nu.

Referenssystem och referensguide

Att ha kunskap om hur du ska referera till källor är centralt för ditt akademiska skrivande. I den här korta filmen får du många nyttiga råd om de vanligaste referenssystemen och referensguiderna.

Styckets struktur

Strukturen är en central del av det akademiska skrivandet. Stycken som följer en tydlig struktur ger en läsvänlig text som är lätt för läsaren är följa med i. De gör också att texten får flyt och en röd tråd. Se filmen för att få veta hur du uppnår det i din egen text.

Tillgång till presentationsmaterial

Här finns tillgång till informationsmaterialet som används under föreläsningen.

Här kan du ta del av första delen av informationspasset.

Här kan du ta del av andra delen av informationspasset.

Vetenskaplig artikel

Här ges en presentation om den vetenskapliga artikeln, som är en av de vanligaste akademiska texterna. Du får lära dig vad en vetenskaplig artikel är, hur den är uppbyggd och hur du enkelt känner igen den.

Om du har några funderingar om ditt egna akademiska skrivande, eller om stödet som Akademiskt skrivcentrum erbjuder, är du välkommen att mejla till akademisktskrivcentrum@oru.se.