– Mitt intresse för kirurgi väcktes tidigt under utbildningen. Genom workshops fick jag lära mig yrket i teorin och träna på de praktiska momenten, berättar Jonatan Regander.
Klinisk erfarenhet fick han under sin praktik, verksamhetsförlagd utbildning, på bland annat handkirurgiska avdelningen på Universitetssjukhuset Örebro.
– Efter praktiken höll jag kontakt med avdelningen, vilket ledde till att jag började arbeta där som vikarierande underläkare under studietiden.
På Läkarprogrammet i Örebro har studenterna verksamhetsförlagd utbildning under hela programmet, med start första terminen. Det innebär att studenterna regelbundet får praktisera yrket inom olika områden under hela studietiden. Som läkarstudent har han varit på nästan samtliga avdelningar och har sett allt från hjärtkirurgi, gynekologisk kirurgi till allmänkirurgin som behandlar sjukdomar framförallt i bukhåla och bröst.
– De mest givande och intressanta kliniska placeringar jag har haft är vid de olika opererande klinikerna på Universitetssjukhuset i Örebro. När jag har läkarlegitimation vill jag definitivt vidareutbilda mig till specialistläkare inom en opererande specialitet, säger han.
Jonatan Regander kan snart söka läkarlegitimation efter att ha gjort allmäntjänstgöring (AT-tjänstgöring) med särskild pedagogisk inriktning. Det innebär att han har arbetat på olika avdelningar inom sjukvården som exempelvis hjärt-lung-fysiologiska kliniken, kirurgiska kliniken, psykiatriska kliniken och en vårdcentral. Den särskilda pedagogiska inriktningen innebär att han sammanlagt har arbetat sex månader med pedagogiska arbeten som bland annat inneburit undervisning i suturering och andra kliniska färdigheter på olika terminer på läkarprogrammet.
– Suturer är de stygn som håller samman hud, inre organ, blodkärl och annan vävnad i kroppen vid en operation eller efter en sårskada, förklarar Jonatan Regander.
Han har också varit basgruppshandledare på läkarprogrammet och arbetat med pedagogiska förbättringsprojekt på Universitetssjukhuset Örebro via Regionens utbildningscentrum.
AT-tjänst med pedagogisk inriktning erbjuds bara i Linköping och Örebro och var en viktig anledning att Jonatan Regander också sökte AT-tjänst i Örebro. Han uppskattar storleken på Universitetssjukhuset där i stort sett alla specialiteter finns representerade. Sjukhuset är inte större än att han har lärt känna kollegor över klinikgränserna och en familjär stämning präglar arbetsplatsen.
– Min känsla är att alla strävar efter samma mål och arbetar tillsammans för att kunna ge bästa möjliga vård åt regionens invånare och driva den medicinska vetenskapen framåt.
För att bli en bra läkare anser Jonatan Regander att man måste ha en grundläggande empatisk förmåga. En läkare behöver ha förståelse för människors likheter och olikheter.
– Varje patientmöte är unikt. Jag vill kunna möta patienten med empati och pedagogik.
Engagemang och bra sammanhållning
Det han främst uppskattade under studietiden är den sammanhållning som studenterna har på programmet.
– Läkarprogrammet är familjärt. Studenterna hjälper varandra och Medicinska föreningen jobbar för att skapa sammanhållning och samhörighet.
Jonatan Regander var engagerad i Medicinska föreningen och tillsammans med en studiekamrat startade han föreningens kirurgiska utskott. Med hjälp av sjukhuset ordnade föreningen bland annat föreläsningar och workshops inom kirurgi. Arbetet med utskottet ledde till att föreningen utsåg Jonatan Regander till ”årets eldsjäl”.
Inte självklart att bli läkare
Läkaryrket var inte ett självklart val för Jonatan Regander. Efter gymnasiet och några år i yrkeslivet började han studera på Psykologprogrammet i Lund.
Det var då han förstod att han ville bli läkare. Läkarstudierna påbörjade han på Lunds universitet, men när hans fru kom in på Psykologprogrammet i Örebro tog han kontakt med studievägledare på Örebro universitet.
– Jag fick ett positivt bemötande. Studievägledaren tyckte att det var kul att jag ville komma hit.
Han anser att inställningen hos ledningen på Läkarprogrammet är en av anledningarna till att han kunde byta universitet utan att tappa någon termin av sin utbildning.
– Det var en ganska lång process för att få tillgodoräkna mig mina studier från Lund. Men i slutänden tog jag examen samma termin som mina gamla kursare.
Text och foto: Anna Asplund
Faktaruta
Studenter som börjar nya läkarprogrammet höstterminen 2021 kommer inte att göra AT-tjänstgöring. Läkarprogrammet kommer i stället att förlängas med en termin till sex år och bli legitimationsgrundande (första examinationen juni 2027). Man planerar att den nyutbildade läkaren därefter ska göra ett års Bastjänstgöring innan specialistläkarutbildning.