Sjuksköterskeprogrammet, 180 hp

Vill du ha ett meningsfullt, viktigt och roligt jobb där du möter människor i livets alla faser? Då ska du läsa Sjuksköterskeprogrammet hos oss. Det finns många spännande uppdrag som färdig sjuksköterska och du kan göra skillnad varje dag.

Två studenter i vårduniform med en övningsdocka på Campus USÖ.
Öppen för anmälan Anmäl dig nu

Behörighet

Grundläggande behörighet samt Matematik 2a eller 2b eller 2c, Naturkunskap 2 och Samhällskunskap 1b eller 1a1+1a2.

Som legitimerad sjuksköterska arbetar du för att ge god omvårdnad till människor i livets olika faser. Du leder omvårdnaden, gör bedömningar och utför omvårdnadsåtgärder utifrån patientens behov. Du samarbetar med andra yrkesgrupper i olika team och handleder studenter. Du får ett ansvarsfullt och viktigt arbete.

En sjuksköterska behöver kompetenser inom omvårdnadsvetenskap, medicin, samhälls-och beteendevetenskap, vilket ingår i programinnehållet.

Pedagogiken utgår från studentens aktiva lärande, enskilt och tillsammans med andra. Det betyder att du behöver ta stort ansvar för ditt eget lärande. Målet med undervisningen är att du utvecklar ett kritiskt och vetenskapligt tänkande som blivande sjuksköterska. Vid Örebro universitet möter du aktiva forskare, lärare, kliniska lärare och handledare som kommer att stötta dig under hela din utbildning.

Sjuksköterskeprogrammet erbjuder olika former av undervisning, som föreläsningar, grupparbeten, seminarier, workshoppar, praktisk träning vid kliniskt träningscentrum och verksamhetsförlagd utbildning (VFU). VFU genomförs i hela Örebro län, vilket innebär att du kan behöva pendla eller bo på annan ort viss del av utbildningstiden.

Vill du utvecklas till en sjuksköterska som inom ramen för en vårdrelation arbetar systematiskt, analytiskt och etiskt för att främja hälsa, lindra lidande och ge möjlighet till en värdig död? Då ska du läsa Sjuksköterskeprogrammet vid Örebro universitet!

Utbildningsplan Sjuksköterskeprogrammet, 180 hp

Sjuksköterskeprogrammet är treårigt och består av kurser inom områdena omvårdnadsvetenskap, medicin och samhälls-/beteendevetenskap.

Utbildningen är både teoretisk och praktisk. De praktiska inslagen genomför du vid kliniskt träningscenter (KTC) eller ute i vården under handledning av yrkesverksamma sjuksköterskor (VFU). Under VFU:n får du erfarenhet av flera olika vårdformer, inom såväl sluten- som öppenvård.

En avslutad utbildning leder till sjuksköterskeexamen och medicine kandidatexamen i omvårdnadsvetenskap. Med din sjuksköterskeexamen ansöker du sedan om legitimation från Socialstyrelsen.

Behörighet: Grundläggande behörighet samt Matematik 2a eller 2b eller 2c, Naturkunskap 2 och Samhällskunskap 1b eller 1a1+1a2.

Antagningspoäng: Sök antagningsstatistik på uhr.se

Programmet ges: Höstterminen 2025

Studietakt: Heltid

Nivå: Grundnivå

Antal platser: 120

Urval: Betyg 66%, Högskoleprov 34%

Studieort: Örebro

Institution: Institutionen för hälsovetenskaper

Examen: Kandidatexamen, Sjuksköterskeexamen

Undervisningsspråk: Undervisningen bedrivs normalt på svenska, men undervisning på engelska kan förekomma.

Programansvarig: Karin Falk-Brynhildsen, Maria Jaensson

Anmälningskod ORU-79513

Som legitimerad sjuksköterska kan du arbeta med en mängd olika arbetsuppgifter och på många olika arbetsplatser, till exempel sjukhus, vårdcentral, inom kommunal vård, hos privata vårdgivare eller inom läkemedelsindustrin. Det råder brist på sjuksköterskor i alla områden så du har goda möjligheter att få en intressant och utvecklande yrkeskarriär.

Som legitimerad sjuksköterska och efter några års arbetslivserfarenhet kan du utbilda dig till specialistsjuksköterska inom något område till exempel distrikts-, anestesi- eller ambulanssjuksköterska.

En annan karriärväg efter genomförd specialistutbildning är forskarutbildningen där du som forskarstuderande bidrar du till en evidensbaserad vård, samt till utbildningen av framtidens sjuksköterskor.

Utbildningen är för dig som vill göra skillnad för människor genom att hjälpa och stödja andra. Du har också ett intresse för vård och du vill veta mer om hur människan fungerar i hälsa och ohälsa.

Du är intresserad av ett yrke som är i ständig utveckling, där ny kunskap ger möjlighet till ett livslångt lärande. Du har möjlighet att arbeta inom olika områden som till exempel ortopedi, kirurgi och medicin eller inom primärvård och äldrevård. Du kan också välja att specialisera dig inom en område och läsa vidare för att bli specialistsjuksköterska.

Som sjuksköterska vårdar du sjuka människor på sjukhus, vårdcentral, vårdboende eller i människors hem.

En sjuksköterska har ansvar för och leder omvårdnaden. Det innebär att sjuksköterskan jobbar självständigt och i teamsamverkan med patient, anhörig och andra professioner.

Sjuksköterskeprogrammet innebär tre års heltidsstudier.

Undervisningen sker oftast på svenska, men viss undervisning kan ske på engelska och litteraturen kan vara skriven på engelska. Det är därför bra om du har goda kunskaper i engelska.

En omfattande del av utbildningen sker inom vården för att du ska kunna utveckla och använda dina teoretiska kunskaper i mötet med patienten.

Under VFU har du en klinisk handledare och en klinisk lärare som stöttar ditt lärande. Du kommer följa din kliniska handledares arbetstider, vilka kan vara dag, kväll, natt eller helg.  

Den verksamhetsförlagda utbildningen genomförs på olika placeringar i alla kommuner i Örebro län. Det innebär att du kan behöva pendla eller bo på annan ort viss del av utbildningstiden.

Om du får en VFU-plats utanför Örebro kommun kan det innebära att du tillfälligt måste pendla eller bo någon annanstans. Det kan innebära olägenheter i ditt privatliv, men du har eget ansvar för att planera så att du kan genomföra VFU på anvisad plats.

För de merkostnader som kan uppstå i form av resor eller dubbelt boende finns möjlighet att ansöka om merkostnadslån från CSN och/eller bidrag från universitetet. 

Det är stor brist på sjuksköterskor och det finns många intressanta arbetsområden att välja mellan. Det finns också möjligheter att jobba utomlands beroende på de regler och villkor som gäller i olika länder/internationella organisationer.

Lönen för sjuksköterskor varierar.
Du hittar statistik hos Statistiska centralbyrån.

Till våra studievägledare kan du vända dig med frågor som rör ämnen, kurser, program och arbetsmarknad. Det kan till exempel vara frågor om behörighet, antagningspoäng, programmens och kursernas inriktning och innehåll, hur du lägger upp dina studier, examen med mera. Våra studievägledare kan även informera om tillgodoräknande, studieuppehåll samt studieavbrott. En studievägledare har tystnadsplikt.

Om du har frågor om boende, introduktionen eller vad du måste göra innan din studiestart, gå då in på sidan Välkommen ny student.

Studievägledare: Emma Johansson

Telefon: 019 303000 (växel)

E-post: studievagledning.hv@oru.se

Felicia Öhlund står i ett förråd med sjukhusmaterial. Hon har sjuksköterskekläder på sig.

”Jag är supernöjd med mitt val”

Innan Felicia Öhlund valde att plugga vidare jobbade hon på ett äldreboende som vårdbiträde. Det var inspirationen från sjuksköterskorna på äldreboendet och från pappa som arbetar som röntgensjuksköterska som gjorde att hon valde att utbilda sig till sjuksköterska.
– Det här är ett jätteroligt yrke – jag är supernöjd med mitt val.

En grupp studenter arbetar tillsammans med en mänsklig docka. De ger dockan omvårdnad.

Mer patientkontakt och längre kurser i nya sjuksköterskeprogrammet

Höstterminen 2025 startar det nya Sjuksköterskeprogrammet vid Örebro universitet. Studenterna ska få en mer sammanhållen utbildning som bättre förbereder dem för den framtida yrkesrollen. Med längre kurser ska studenterna få en bättre förståelse för hur de olika områdena hänger ihop och hur de kan tillämpas i praktiken.

Cecilia Sixtensson vid en ambulans.

”Att jobba som sjuksköterska är aldrig tråkigt”

Cecilia Sixtensson fick jobb som sjuksköterska på akutmottagningen vid Universitetssjukhuset i Örebro redan innan hon tagit examen från Sjuksköterskeprogrammet på Örebro universitet.
– Variationen är den stora tjusningen, mitt arbete är aldrig tråkigt, säger hon.

Tre studenter som pluggar vid Örebro universitet

Plugga i Örebro

Studentlivet är mycket mer än bara studier. Läs om hur det är att plugga i Örebro och mer som hör till livet som student.

En student öppnar dörren till sin lägenhet.

Hitta studentboende

Korridor, inneboende eller egen lägenhet. Det finns flera sätt du kan bo som student. Här har vi samlat tips och råd för hur du skaffar din studentbostad.