Aktuellt inom Mat och hälsa
-
Anna Ström gästade Food&Health@ORU: "Vi ska arbeta vidare med hur vi kommunicerar kring hälsa och mat"
Nyligen gästade Chalmersforskaren Anna Ström seminarieserien Food & Health@ORU för att prata om växtbaserade proteiner och deras betydelse för hälsa och välmående.
-
Workshop utforskade nya sätt att använda spannmål för bättre hälsa och hållbarhet
Virvelkvarnar och bulgur på korn. Hur kan vi använda oss mer av befintliga förädlingsmetoder och ta fram nya typer av spannmålsprodukter som bidrar till bättre hälsa och ökad hållbarhet? Den frågan stod i centrum under en workshop, som lockade aktörer...
-
Gruvodling – ett intressant case för forskare inom Mat och hälsa
Växa odling i Sverige AB satsar på hållbar odling – nere i en gruva. Företaget ser stora möjligheter med att vidareutveckla sin verksamhet med hjälp av forskning inom AI och området mat och hälsa. Därför har Växa nu en pågående dialog om samarbete med...
-
Testa Center ser potential för samarbeten inom Mat och hälsa och AI och robotik
Smartare och bättre läkemedelsproduktion. Det är ett exempel på konkreta resultat som Testa Center hoppas ska mynna ut ur samarbetet med Örebro universitet. – Jag kan absolut se överlapp i de forskningsområden som sker här, säger Jesper Hedberg, vd för...
-
Ute Walter gästade Food & Health@ORU: ”Bra dialog med tänkvärda inspel”
Nyligen gästade forskaren Ute Walter Food & Health@ORU för att berätta om måltidens sociala dimension som en resurs i omställningen mot mer hållbara måltider.
-
Ny forskning visar hur fibrer påverkar immunförsvaret
Örebroforskaren Victor Castro-Alves har tagit reda på varför fibrer är bra för immunförsvaret – på cellnivå. Hans resultat kan bidra till att på sikt göra det möjligt att använda mat som medicin mot IBS och IBD. I nästa studie får deltagare äta blå...
-
Diego Montiel gästade Food & Health@ORU: ”Jag uppskattade att diskutera olika perspektiv”
I fredags gästade forskaren Diego Montiel Rojas frukosten för att berätta om vikten att balansera förändringar i fysisk aktivitet med rätt kost för bästa resultat – både på kort och lång sikt.
-
Mischa Billing vinterpratar i P1 på nyårsafton: ”Fokus på doft och smak”
Har du tänkt på att melankoli kan vara ett viktigt inslag i upplevelsen av smak? Det har Mischa Billing och det är en av frågorna som hon kommer att utforska när hon är vintervärd i P1 på nyårsafton.
-
Julsmaker, forskning, hållbar mat och dryck i fokus på Mat och hälsas minijulmässa
Hur kan man bäst kombinera mat och dryck på julbordet? Och hur ska man tänka för att äta hälsosamt under julhelgen? Det var några av frågorna som diskuterades under Mat och hälsas minijulmässa på Örebro universitet.
-
Johanna Björklund och Ulf Hanell gästade Food & Health@ORU: ”Bra möjlighet att få inspel”
En chans att inspirera, sprida kunskap, nätverka och hitta samarbeten med andra parter. Det är tanken bakom seminarieserien Food & Health@ORU. I fredags gästade Johanna Björklund och Ulf Hanell seminariet och berättade om programmet Hållbara...