Nyheter inom Mat och hälsa
-
Ny forskning visar att fibrer stärker både tarm och immunförsvar
Kostfibrer hjälper inte bara till med matsmältningen – de spelar också en aktiv roll i att reglera tarmbarriärens funktion och kroppens immunförsvar. Det visar Evangelia Kerezoudi i en ny avhandling i biomedicin vid Örebro universitet.
-
New research shows fibre boosts both gut and immune health
Dietary fibre not only aids digestion, but also actively contributes to regulating gut barrier integrity and the body’s immune system. This is demonstrated by Evangelia Kerezoudi, who presents this in her doctoral thesis in biomedicine at Örebro...
-
Örebro universitet bildar centrum inom mat och hälsa
Nu är beslutet fattat. Den 1 juni inrättar Örebro universitet ett universitetsövergripande centrum inom mat och hälsa; Food and Health Center. – Aldrig förr har hållbarhets- och hälsoperspektivet av vad vi äter varit så framstående, säger Robert Brummer.
-
Iuri Baptista gästade Food&Health@ORU: ”Utmärkt tillfälle att se hur många beröringspunkter det finns”
I fredags gästade Iuri Baptista, postdoktor i måltidskunskap vid Restaurang- och hotellhögskolan vid Örebro universitet, frukosten för att berätta om sociala influenser på matbeteende.
-
Testcase: Forskare vill göra vegetariska rätter godare
Kön ringlade lång utanför Kårhuset när Vegetarian Burger Week stod på menyn. Samtidigt var lunchserveringen en del av ett testcase inom Samverkansplattformen Mat och hälsa, i samarbete med Kårhusrestaurang och PAN-Sweden.
-
Örebroforskarna Samira Prado och Victor Castro Alves gästade Food&Health@ORU
I fredags gästade Samira Prado, forskare i biomedicin, och Victor Castro Alves, forskare i kemi, frukosten för att berätta om sin forskning om växtbaserad mat och individanpassad nutrition.
-
Jästsvamp hjälper oss att förstå människan
Visste du att jästen du bakar med har många likheter på cellnivå med både djur och människor? I sin senaste krönika skriver Johan Schnürer om kärleken till denna fascinerade organism.
-
Anna Ström gästade Food&Health@ORU: "Vi ska arbeta vidare med hur vi kommunicerar kring hälsa och mat"
Nyligen gästade Chalmersforskaren Anna Ström seminarieserien Food & Health@ORU för att prata om växtbaserade proteiner och deras betydelse för hälsa och välmående.
-
Workshop utforskade nya sätt att använda spannmål för bättre hälsa och hållbarhet
Virvelkvarnar och bulgur på korn. Hur kan vi använda oss mer av befintliga förädlingsmetoder och ta fram nya typer av spannmålsprodukter som bidrar till bättre hälsa och ökad hållbarhet? Den frågan stod i centrum under en workshop, som lockade aktörer...
-
Gruvodling – ett intressant case för forskare inom Mat och hälsa
Växa odling i Sverige AB satsar på hållbar odling – nere i en gruva. Företaget ser stora möjligheter med att vidareutveckla sin verksamhet med hjälp av forskning inom AI och området mat och hälsa. Därför har Växa nu en pågående dialog om samarbete med...