Nyheter inom Mat och hälsa
-
Biotillgänglighet – så får vi maten att leverera näring
Enligt näringsdeklarationen innehåller maten på din framdukade lunchtallrik allt du behöver. Men tas verkligen näringen upp av kroppen? - Ta del av webinarium med Professor Robert Brummer (Örebro Universitet) och doktor Susanne Bryngelsson (RISE).
-
John-Peter Ganda-Mall gästade Food&Health@ORU: ”Roligt att presentera forskningen för en så blandad publik”
I fredags gästade forskaren John-Peter Ganda-Mall Food & Health@ORU och berättade om hur man kan mäta kostens påverkan på individens hälsa.
-
Presentationen får fler att välja vegetarisk mat
Pannbiff med lök och potatis är en svensk klassiker, men utan pannbiffen blir det inte mycket kvar av måltiden. Ansung Kim forskar vid Örebro universitet om hur kött kan ersättas i måltider.
-
Studie ger hopp om behandling mot mag och tarmbesvär
Forskare vid Örebro universitet har tagit ett viktigt steg framåt i förståelsen av tarmsjukdomen IBS. För första gången har man kunnat visa, direkt i människans tarm, att smörsyra kan stärka tarmen. Studien ger nytt hopp om framtida behandlingar för de...
-
Här presenterar studenter nya maträtter till Örebro läns kulturella kraftfält
Tomat i olika skepnad, rökt vilthjärta och kåldolme på savoykål var några av smakerna som fick representera det kulturella kraftfältet Frövi när studenter tog fram nya rätter till de kulturella kraftfälten på landsbygden.
-
Växtbaserade proteiner – nyckeln till en hållbar framtid?
Den 25 november stod Kungliga Vetenskapsakademien, tillsammans med PAN Sweden, värd för ett symposium som samlade forskare från Sverige och Europa för att diskutera en av vår tids mest avgörande frågor: Är växtbaserade proteiner nyckeln till en hållbar...
-
En burgare blev studenternas favorit under Vegetarian Burger Week
Fyra vegetariska burgare, över 700 lunchgäster och en tydlig vinnare. Under Vegetarian Burger Week undersökte forskaren Iuri Baptista, i samarbete med Kårhusrestaurangen, vad som får studenter att välja – och uppskatta – växtbaserad mat.
-
Mat i bowl anses mer hälsosam
När vegansk mat serveras i en bowl i stället för på en tallrik kan den uppfattas som mer hälsosam. Eftersom det är bra för vår hälsa att äta mindre kött kan kunskapen bidra till att fler får bättre matvanor
-
Gröda för torra jordar kan mogna snabbare
Tiden från sådd till skörd kan kortas från 90 dagar till 60 dagar. – Vi såg att fotosyntesen var mycket mer effektiv i en viss sort av grödan, säger Selvaraju Kanagarajan, forskare i biologi vid Örebro universitet.
-
”Vi är små levande mirakler” – ett samtal med Mattias Klum om konst, vetenskap och livet
I utställningen Inside Out, skapad i samarbete med Örebro universitet, låter fotografen Mattias Klum kroppens inre landskap spegla naturens vyer – ett tema han också utforskar i en podd med professor Robert Brummer.