Karin Blomberg får 2,4 miljoner från Cancerfonden

Att ge en god och värdig vård i livets slutskede under en ambulanstransport, och på en akutmottagning med högt vårdtempo är ofta väldigt utmanande. Karin Blomberg får 2,4 miljoner kronor från Cancerfonden för att undersöka ambulanstransporter inom palliativvården.

Patienter i livets slutskede kan utveckla akuta- och svårhanterliga symtom som ger patienterna stor oro och ångest. I situationer kan patienternas utsatthet och behov av stöd vara så stort att ambulans tillkallas. Men att ge en god och värdig vård i livets slutskede under en ambulanstransport, och på en akutmottagning med högt vårdtempo är ofta väldigt utmanande.

– En ambulanstransport till en akutmottagning kan vara väldigt stressande för patienten och dess anhöriga och även svårhanterlig för vårdpersonalen. Dessutom är en akutmottagning sällan en bra plats för vård nära livets slutskede, det saknas ofta tillgång till ett anpassat utrymme, och ljudnivån kan vara hög och den övriga aktiviteten i en akutmottagning kan upplevas störande för den döende och dennes familj i en situation som är mycket känslig, säger Karin Blomberg. 

Blombergs forskargrupp kommer att genomföra en registerstudie med hjälp av det nationella palliativa registret. Parallellt med detta planeras intervjuer med vårdpersonal från ambulans- och akutmottagningar i Örebro och Stockholm och samt interjuver med närstående till cancerpatienter som får palliativ vård.  

Genom att kartlägga vilka faktorer som leder till onödiga ambulanstransporter kan forskningsprojektet bidra till en mer individanpassad och förbättrad palliativvård där antalet onödiga ambulanstransporter minimeras, vilket leder till ett mer värdigt och respektfull avslutning av livet för dessa patienter.  

För sin forskning får Karin Blomberg 2.4 miljoner kronor fördelat på över 3 år.

Text: Cancerfonden