This page in English

Jan Brynhildsen - ny professor 2021

Jan Brynhildsen

Jan Brynhildsen, professor i obstetrik och gynekologi, forskar om preventivmedel hos kvinnor.
– Det är en stor jämlikhetsfråga, och extremt centralt för kvinnors möjligheter i samhället, säger professorn.

Fakta: 1962 Född i Sundsvall

1998 Disputerade i obstetrik och gynekologi vid Linköpings universitet med avhandlingen ”Low back pain in women in relation to different exposures to female sex hormones”.

2007 Docent i obstetrik och gynekologi vid Linköpings Universitet.

2015 Professor i obstetrik och gynekologi vid Linköpings Universitet.

2020 Professor i obstetrik och gynekologi vid Örebro universitet.

Jan Brynhildsen forskar i huvudsak kring frågor om preventivmedelsanvändning i relation till andra medicinska tillstånd som fetma, fetmakirurgi och autoimmuna sjukdomar. Kommande projekt berör bland annat fördelar och risker hos kvinnor som genomgått organ- eller stamcellstransplantation.

Han ser preventivmedel som en jämlikhetsfråga, och betonar att kvinnor i stora delar av världen ännu inte har tillgång till effektiva preventivmedel.

– Många äldre kvinnor vittnar om vilket enormt framsteg det var när de hormonella preventivmedlen kom på 60-talet. I dag finns det en annan skepsis i Sverige än på 60- och 70-talet. Många efterfrågar det naturliga, men om man ska spetsa till det är preventivmedlets syfte att sätta naturen ur spel.

Stort allvar

Jan Brynhildsen betonar att det inte finns någonting som fungerar för alla, och att alla läkemedel har biverkningar. Men han menar att fördelarna med hormonella preventivmedel är långt fler än nackdelarna, och att det nästan alltid går att hitta en metod som fungerar för den enskilda kvinnan.

– I dag är det många kvinnor som anger dåligt psykiskt mående till följd av p-pilleranvändning, och det är en fråga att ta på stort allvar. Det är definitivt så att enskilda kvinnor reagerar negativt, men det beror troligen i flertalet fall på andra orsaker. Vid placebokontrollerade studier ser vi väldigt små skillnader.

Finns det några andra myter om p-piller?
– Att kvinnor skulle gå upp i vikt. En del går upp och en del går ner, men i genomsnitt går de inte upp mer än andra. För p-sprutan finns det däremot viss evidens om viktuppgång.

Minskar risken för cancer

Det finns även andra fördelar med hormonella preventivmedel förutom att de stoppar oönskade graviditeter, enligt Jan Brynhildsen.

– P-pilleranvändare har till exempel en avsevärd mindre risk att drabbas av cancer. Kopparspiral verkar också minska risken av livmoderhalscancer, men det finns förvånansvärt få studier kring det.

Att Jan Brynhildsen skulle bli gynekolog var inget självklart när han började studera till läkare på 80-talet. Han intresserade sig tidigt för idrottsmedicin och under början av 90-talet jobbade han som landslagsläkare för svenska damerna i fotboll. Men han lade om kursen och disputerade inom gynekologi 1998.

– Jag är tilltalad av ämnet eftersom det är väldigt brett. Man kan jobba med allt från hormonbitarna, till tumörsjukdomar, urininkontinens och barnlöshetproblematik. Vi har också graviditet och förlossning som skiljer sig helt från allt annat i medicin.

Jobbar på USÖ

Jan Brynhildsen växte upp och tog studenten i Örebro, och han flyttade tillbaka till sin barndomsstad 2014. De senaste åren har han pendlat till Linköpings universitet där han har haft en professur sedan 2015. Nu är han nyutnämnd professor vid Örebro universitet där han jobbar med sin forskning varvat med kliniskt arbete som överläkare på USÖ.

Jan Brynhildsen har även ett extra intresse för läkarstudenterna. Under de sista åren i Linköping var han programansvarig för läkarprogrammet.

– Jag tycker det är viktigt att vara med och skapa en utbildningsmiljö som ger oss inom professionen så bra kolleger som möjligt i framtiden.

Hoppas på genombrott

Emellanåt diskuteras hormonella preventivmedel till män, eller kanske snarare avsaknaden av dem. Jan Brynhildsen hoppas att det snart ska komma ett genombrott på det planet. Han menar att den viktigaste orsaken till att p-piller för män ännu saknas handlar om ekonomi och politik.

– Rent biologiskt är det så klart lite mer komplext. För mannen finns en koppling mellan hormonbildning och sexuell förmåga, och slår du ut mannens spermieproduktion finns det risk att han tappar erektionsförmågan – men det går att komma runt, säger Jan Brynhildsen.

Han poängterar också att det är kvinnorna som får betala priset om ett preventivmedel inte fungerar.

– Den aspekten är lite bortglömd. I tusentals år har kvinnan förlitat sig på mannens förmåga med minst sagt bristfällig framgång. Ska hon åter behöva förlita sig på att mannen tar sitt ansvar?

– En annan lite bortglömd aspekt är att det också finns många män som verkligen vill ta sitt ansvar och dela detta med kvinnan, avslutar Jan Brynhildsen.