This page in English

Peter Matthiessen - ny professor 2021

Peter Matthiessen

Peter Matthiessen är adjungerad professor i kirurgi med inriktning mot kolorektal kirurgi. Han forskar om cancer i ändtarmen och hur stomier påverkar kirurgiska komplikationer, tarmfunktion och livskvalitet. Forskningen omfattar även hur titthålskirurgi påverkar komplikationer och överlevnad vid både ändtarmscancer och tjocktarmscancer – något som kan leda till bättre och mer jämlik vård samt ökad livskvalitet.

1957 Född i Stockholm

2006 Disputerade i medicinsk vetenskap vid Linköpings universitet med avhandlingen Rectal cancer. Defunctioning stoma, anastomotic leakage and postoperative monitoring.

2010 Docent i medicinsk vetenskap vid Örebro universitet

2020 Adjungerad professor i medicinsk vetenskap med inriktning mot kirurgi vid Örebro universitet

– Det övergripande syftet med min forskning är att bidra till förbättring av hälso- och sjukvården med sikte på förhöjd livskvalitet för patienterna, säger Peter Matthiessen.
I Sverige får 2 200 människor årligen cancer i ändtarmen och 4 300 cancer i tjocktarmen. Cancer i ändtarmen och i grovtarmen kallas gemensamt för kolorektal cancer och genomsnittsåldern för insjuknande är 70 år.

En majoritet genomgår stor kirurgi och många behöver även tilläggsbehandling i form av strålning och/eller cellgifter. Dessa behandlingar innebär risk för komplikationer och medför ofta en förändrad framtida tarmfunktion, och påverkar även livskvaliteten. Cirka fyra av fem blir botade medan en femtedel ofta behöver fortsatt behandling av en kvarvarande sjukdom.

– Dagens behandling av kolorektal cancer är ett avancerat teamarbete med många olika yrkeskategorier inblandade och kräver betydande hälsoekonomiska resurser. Mitt mål med forskningen är att förbättra hälso- och sjukvården för människor med kolorektal cancer, och att öka deras livskvalitet, säger Peter Matthiessen.

Möjlighet till forskning

Det var i början av 1990-talet och under tiden som ST-läkare på kirurgiska kliniken vid Universitetssjukhuset i Örebro (dåvarande Regionsjukhuset) som Peter Matthiessen kom i kontakt med patienter med kolorektal cancer, och möjligheten att forska på detta område.

– Det fanns då många oklarheter om hur allvarliga postoperativa komplikationer eventuellt kunde undvikas. Det var också oklart hur patienter bäst skulle vårdas och övervakas efter ett omfattande kirurgiskt ingrepp.

Detta ledde till ett samarbete med Linköpings universitet och start av både regionala och nationella studier som undersökte vilken roll en tillfällig avlastande stomi kunde ha vid operation av ändtarmscancer. Andra studier syftade till att med biomarkörer hitta former för att följa det postoperativa förloppet. Vissa av dessa studier har fått ett bestående internationellt genomslag.

Utvecklar kolorektal titthålskirurgi

Ytterligare ett forskningsområde är titthålskirurg, (laparoskopisk eller minimalinvasiv kirurgi) vid kolorektal cancer, vilket introduceras på kirurgiska kliniken, USÖ, 2006 under ledning av Peter Matthiessen. Han har under det senaste decenniet även lett en nationell arbetsgrupp med syfte utveckla kolorektal titthålskirurgi i Sverige.

– Här finns fortfarande mycket att göra. Utvecklingen i Sveriges 21 regioner har visat på betydande variationer och sjukvården är på detta område fortfarande inte jämlik.

– Min forskning inom detta område syftar till att undersöka och jämföra titthålskirurgi med öppen konventionell kirurgi och jämföra resultat på kort och lång sikt. Målet är att kunna förbättra kirurgisk behandling och omhändertagande - och att få denna del av hälso-och sjukvården att bli mer jämlik i Sverige.

Nationellt register

Sedan slutet av 1990-talet har alla patienter som diagnosticeras med kolorektal cancer i Sverige registrerats i ett nationellt register, Svenska Kolorektalcancerregistret (SCRCR). Här finns information om patientens hälsotillstånd, tumörens karakteristika, onkologisk och kirurgisk behandling, allt på kort och lång sikt. Det svenska registret är i ett internationellt perspektiv omfattande och har en mycket hög täckningsgrad.

Peter Matthiessen är sedan 2017 ansvarig för all forskning som får utföras baserat på data från detta nationella register och leder den bedömargrupp som beslutar om forskningsprojekt.

– Intresset för forskning på registret är stort och mitt uppdrag här är att bidra till att registerforskning av hög internationell kvalitet fortsätter och helst ökar i omfattning. Sådan forskning blir publicerad i internationella medicinska tidskrifter har i många fall chansen att förbättra behandlingen för patienter med kolorektal cancer.

För kirurgen Peter Matthiessen är mötet med den enskilde patienten det som driver honom:

– Det gillar jag skarpt, oavsett om det är på mottagningen, avdelningen eller vid operationsbordet. Dessa möten får mig att vilja gå vidare med forskningen och försöka ge ett bidrag till förbättring av hälso- och sjukvården, med sikte på förhöjd livskvalitet för patienterna.