Radiojournalisten Lena Nordlund belönas med nytt pris för forskningskommunikation
Lena Nordlund är den första journalist som får ta emot priset för framstående forskningskommunikation. Foto: Sveriges Radio
Hon gör komplex forskning spännande och intressant – genom att lyfta fram människor.
Lena Nordlund är den första som tilldelas det nyinstiftade journalistpriset för framstående forskningskommunikation.
– Jag är verkligen överlycklig över att få det här priset, säger hon.
Priset är på 75 000 kronor. Det är ett av totalt tre priser för framstående forskningskommunikation som delas ut av stiftelsen The Hamrin Foundation och Örebro universitet.
Journalistpriset har instiftats för att årligen uppmärksamma en person som berättar om forskning eller förklarar komplicerade skeenden på ett begripligt, inspirerande och intresseväckande sätt.
– Det är jätteroligt och ett erkännande av att det jag gör är viktigt, säger radiojournalisten Lena Nordlund.
I snart 30 år har hon rapporterat om ny vetenskap och spridit kunskap till Sveriges Radios lyssnare. Ibland i reportage i Vetenskapsradion, ibland för miljonpublik i P4-programmet Kossornas planet. Långa dokumentärer har blandats med inslag om forskning i Radiosporten.
Ofta har intressanta människor stått i centrum av berättelsen.
– Jag tänker: hur ska jag kunna berätta det här så att någon som saknar förkunskaper ska kunna förstå? Då landar jag väldigt ofta i människan. Jag tycker att vetenskap inte blir så intressant om jag inte kan hänga upp det på en människa.
Inne i Zlatans hjärna
Hon har tagit med sig hjärnforskare på fotbollsmatch för att förklara hur Zlatans hjärna fungerar, intervjuat rockstjärnan Iggy Pop om hans kropp och hälsa och sökt upp en av de första aids-överlevarna för att ge perspektiv på forskningsframstegen. Nobelpristagare har fått berätta om den svåra vägen fram till omvälvande resultat.
Själv hade hon svårt att förstå sina kollegors konstiga fascination för nyheter om rymden. Till den dag hon träffade en gammal rysk kosmonaut, med erfarenhet från rymdstationen MIR. Genom hans berättelser om livet i tyngdlöshet i rymden väcktes hennes eget intresse för världen utanför jorden.
– Han började berätta vardagshistorier från MIR om någon gång när han hade glömt spänna fast sig och vaknat lite i panik bakom någon sorts aggregat och inte förstått var han var. Genom den här historien blev hela rymden intressant för mig. Även svarta hål och sådant. För att jag hade en människa att hänga upp rymden på. Då tycker jag att det blir spännande och jag tror att det är så för de som lyssnar också.
Bytte karriär helt
Egentligen skulle Lena Nordlund ha arbetat som civilingenjör, inriktad mot kemi. För det var det hon hade utbildat sig till och arbetade som i början på 1990-talet – ett jobb hon inte trivdes så bra med. Men ett samtal på krogen med en vän förändrade allt.
– Jag vet att jag sa till honom att de flesta människor har ju inte ett så roligt jobb, utan man får försöka ha roligt på fritiden i stället. Då hade jag inte ens fyllt 30. Han blev så arg på mig och tyckte att jag var dum i huvudet.
Samtalet ledde till ett karriärbyte. Efter att noggrant ha utvärderat vad hon tyckte var roligt, byggde hon på med en journalistutbildning och hamnade sedan ganska omgående på Sveriges Radio. Där har hon sedan dess gjort komplex forskning begriplig, intressant och spännande för stora lyssnarskaror. Både genom sitt sätt att berätta – och sitt hårda arbete för att förstå svår forskning in i minsta detalj.
– Jag får inte ge mig förrän jag har fattat det. För man måste verkligen förstå det man ska prata om för att kunna göra det enklare, säger Lena Nordlund.
Text: Jesper Mattsson
Om journalistpriset för forskningskommunikation
Fakta om priset:
Journalistpriset delas ut till en journalist som på nationell eller internationell nivå har gjort forskning tillgänglig för allmänheten genom att berätta om forskning eller förklara komplicerade skeenden på ett begripligt, inspirerande och intresseväckande sätt.
Juryns motivering:
”Vetenskapsjournalisten Lena Nordlund gör komplex forskning lätt att förstå för stora lyssnarskaror. Med ständig nyfikenhet, stark berättarlust och med människan som utgångspunkt skildrar hon komplicerande skeenden på ett fängslande sätt.”